Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgård i vardande

Sammanfattning och vidareutveckling av den beskrivna trädgården på bergknalle

Texten skildrar en inspirerande och envis familjeträdgård där ägarna, Hannele och Bosse, valt att skapa gröna och blommande miljöer i en av våra mest utmanande trakter – på en karg bergknalle med nästan obefintligt jordlager. Sådana förutsättningar är vanliga i området, och kräver både fantasi och stort tålamod.

Svårigheter och lösningar

Trädgårdens utgångsläge var nästintill hopplöst: mest söndersprängda stenar och grus, med viss möjlighet att odla i sänkor mot grannen där tjockare jordlager gynnat fruktträd och bärbuskar. I en bergsskreva har ändå ett körsbärsträd lyckats etablera sig. Hannele och Bosse har, i stället för att köpa jord, slitit under åratal med att bygga upp jorden långsamt genom kompostering – ett projekt som krävt både tid och engagemang. Numera inser de dock att mer jord behöver köpas in för att trädgården ska kunna vidareutvecklas i önskad riktning.

Att överhuvudtaget plantera är en utmaning: "spade göre sig icke besvär", det är spett och envishet som gäller. Den befintliga jorden är dessutom på sina håll hård Hisingslera med rikligt med sten i, vilket gjort terrassering till en nödvändighet. Mycket av tomten består därför av arrenderade ytor och smarta arrangemang snarare än klassiska rabatter.

Bildexempel


Växtval och utveckling

Från början låg fokus på ätbara växter, som bärbuskar och fruktträd, för barnens skull. Men med tiden och i takt med att barnen blivit äldre har ambitionen förflyttats mot prydnadsväxter inspirerat av trädgårdsgurun Ulla Molin. Nu finns planer på allt från plommonlund och -tunnel till rosor, pioner, azaleabacke och låga buxbomshäckar runt planteringsytorna. Det första prydnadsäpplet planterades för två år sedan och vidare projekt är på gång.

Torrängarna är värda att nämna – där blommar under våren hundratals lökväxter, till exempel kungsängsliljor, scilla, krokus, vilda tulpaner och många fler blomsterarter som ger färgprakt och biologisk mångfald. Sedan, när torra sommaren kommer, går dessa marker i vila tills nästa säsong. Vilda blommor och gamla kulturväxter, många med koppling till Hanneles karelska rötter, har också fått en plats – ofta startade som små sticklingar eller frösådda plantor. De växer långsamt men hängivet.

Bildexempel

Arrangemang och kreativitet

Trots svårigheterna vittnar trädgården om stor skaparlust och lekfullhet. Det stora rektangulära stenblocket – en rest från byggtiden – blev först barnens picnicsten, men får idag tjäna som blickfång med stilleben, vattenkanna, groda och blommor. Flera smågrupper med krukor och vattenarrangemang, som ”Hannele i badet”, sprider glädje och grönska även där jord saknas.

Krukodling är också oumbärlig på berg, exempelvis med amerikanskt jätteblåbär, och markerar tydligt viljan att låta det synligt livlösa berget grönska och blomstra. Detta kompletteras av klättrande och marktäckande växter som bergenia, vilka gärna breder ut sig där jordlagret är tunt.

Ett gott exempel är trädgårdens formklippta asp, som visar att även större träd kan formas och odlas med fantasifull hand, trots magra förhållanden.

Bildexempel





Biologisk mångfald och ekologiskt tänkande

Biodlingen är en central del i trädgården, med egna bikupor som gynnar pollineringen och den ekologiska balansen. Detta är särskilt viktigt för den stora mångfalden av både ätbara och dekorativa växter.

Bildexempel

Insikter och lärdomar

Utvecklingen av en trädgård på karg berggrund kräver tålamod, uppfinningsrikedom och fysisk möda. Hannele och Bosse visar att en plats som saknar ”perfekta” odlingsförhållanden ändå kan bli både grönskande, glädjefylld och inspirerande om man utgår från platsens unika förutsättningar och vågar testa kreativa, hållbara lösningar.

Att kombinera matnyttighet med prydnad, och att låta platsens egenart bli en tillgång snarare än ett hinder, är en röd tråd. Med rätt platsval, smart terrassering, inslag av både gamla kulturväxter och vilda marker – samt en stor dos envishet – har trädgården utvecklats till en ovanlig, genuin och vacker oas.

Trädgårdens resa är ett fint bevis på att det går att skapa en levande och varierad trädgård även där utgångsläget är "något besvärligt".

Denna artikel är ett utdrag och sammanfattning av Sylvia, som även skriver för "Torslanda Tidningen".

Fler bilder från trädgården

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB