Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgård i månsken

En rabatt eller en hel trädgård med enbart vita blommor är sval och elegant på dagen, fast det är på natten den lever upp och blir förtrollande. Den ljusa sommarnatten och en doftande, trolsk månskensträdgård - vad mer kan man begära?

Av Sylvia Svensson

De vita blommorna lyser förtrollande hemlighetsfullt i den ljusa och ljuva sommarnatten. Bleka nattfjärilar söker nektar i blommorna, varav många endast doftar på natten. Grodornas konsert hörs från trädgårdsdammen och igelkotten prasslar försynt bland buskarna i jakt på sniglar och larver.

Sissinghurst som förebild

Det har funnits vita trädgårdar långt innan den mest kända av dem anlades vid Sissinghurst Castle i England av Vita Sackville-West och hennes man. De inspirerades i sin tur av de vita trädgårdarna i Indien.

#Vitt och pastell reflekterar månens sken#

När du vill anlägga en enstaka vit rabatt kanske du även vill ha färgglada blommor i din trädgård och nöjer dig inte enbart med de vita. Har du en stor trädgård är det inget problem, du kan jobba i stil med ”öar” eller avdelningar med olika färger, tydligt separerade från varandra. I en liten trädgård kan det däremot bli plottrigt om det finns många, tätt ihopfösta rabatter i olika färger och då kan en så kallad månskensträdgård vara en möjlighet. Med detta menar jag att alla blommorna inte måste vara rent vita, utan du kan välja olika bleka pasteller som silverrosa, blekgult, ljuslila och ljusblått. Sådana blommor reflekterar också månens sken om natten, om än något mer dämpat än de vita.

Tänk också på att många bladväxter har vitbrokiga blad, ett bra exempel på sådana bladväxter är funkior.

#Forma och placera rabatten#

Du kan förstärka känslan av månskensnatt genom att göra en rabatt i form av en månskära, eller - om du hellre vill - som en rund fullmåne. Rabatten kan placeras så att du kan se den från ett fönster eller från en balkong på övervåningen, då syns formen extra tydligt.

Med en sådan rabatt är det viktigt att kanterna är tydliga och att formen bevaras. En rad med plattor, marktegel eller storgatsten försänkt till gräsmattenivå runt hela rabatten passar bra och underlättar dessutom klippningen av gräset, då gräsklipparens ena hjul kan köras på stenarna.

Placera gärna rabatten med ett buskage, en mur eller häck som bakgrund, då lyfts de vita blommorna fram ännu tydligare. Dock bör inte bakgrunden skugga för mycket om du väljer solälskande växter.

Det finns en hel del vita blommor som även trivs i skugga, så det går att komponera en vit rabatt i halvskuggiga lägen. Tänk dock på att en rabatt i halvskugga bara delvis blir månbelyst och effekten blir ett mer dämpat ljus, inte ett vitt sken i natten.

#Förstärk känslan av månskensrabatt#

Kanske kan du tänka dig en sirlig gjutjärnslyktstolpe med en gammaldags lampkupa och en lampa som ger ett mjukt silvrigt sken mitt i en ”fullmånerabatt” eller bakom den bredaste delen av ”månskärerabatten”. Lampan lyser upp de månlösa nätterna och nattflygande insekter dansar gärna i ljuset. En vitblommande klätterväxt kan klättra uppför stolpen och förstärka den sirliga karaktären.

I en månskäreformad rabatt kan en vit sittplats eller bara en rundad, vit bänk placeras innanför "månskäran", det blir en perfekt plats att sitta och drömma på.

Finns det en trädgårdsdamm i närheten, kan du plantera vita näckrosor i den och i anslutning till denna hålla en sen vickning till grodornas nattliga konserter.

Tips på växtval till månskensrabatten

Som grundplantering och bakgrund till en månskensrabatt passar några yviga, vitblommande buskar. Tänk dock på växtzonen när du väljer växter.

#Vårens vita lökblommor#

Rabatten startar redan tidigt på våren när mattor av lökväxternas vitblommande former, sådana som vit blåstjärna, Scilla sibirica, ‘Alba’, vita vårstjärnor, Scilla sardensis, Alba’, porslinshyacinter, snödroppar, pärlhyacinter, balkansippor, krokus, klosterklockor, porslinshyacinter, snödroppar, balkansippor eller varför inte dubbla vitsippor lyser upp under buskarna.

Stora ruggar av vita narcisser, tulpaner och hyacinter blommar under den tidiga våren och avlöses lite senare av vita kungsängsliljor och olika vitblommande lökar, Allium, som blommar tillsammans med mattbildande perenner som vinteriberis och vita mossflox. Vita julrosor får såklart inte glömmas bort!

#Vackra tänkbara buskar#

Tänkbara buskar är bruddeutzia, ädelsyren, buskros, stjärnmagnolia, ölandstok, frilandshibiscus, buskpion, buskkörsbär, fjärilsbuske, olika arter av schersmin, spirea och olvon, häggmispel, konvaljbuske, häxal, småblommiga syrener som ligustersyren och inte minst pärlbuske.

Även olika hortensior, lagerhäggar, azaleor och rododendron finns i vitt, fast de vill gärna ha surjord.

Vidare kan några städsegröna buskar med antingen vitbrokiga blad eller barr eller silvrigt gråblåa barr ge stadga åt rabatten och göra den vacker även på vintern.

#Charmiga klätterväxter#

Ett vitblommande blåregn, en klematis, klätterros eller en kaprifol kan klänga på lyktstolpen och ge höjd åt planteringen.

#Sommarens perennprakt#

På sommaren fortsätter så den vita perennblomningen: prästkragar och andra vita korgblommiga växter, pioner, vita löjtnants- och fänrikshjärtan, palmlilja, vitblommande Sedum-arter, silver- och mattveronika, mattram, gillenia, alpglim, vit tremastarblomma, vita strand- och trädgårdsiris, vit malva, silverax, lupin, näva, riddarsporre, akleja, brudsslöja, vit höstaster, höstflox och höstanemon, den vita vädden, Scabiosa, ‘Miss Willmott’ och många slags klockor, Campanula, med vita blommor.

#Vitbrokiga och silverskimrande bladväxter#

Det finns många perenner med vitbrokiga blad, såsom vissa nävor, alunrot och funkior, som även kan fås med vita blommor. Sådant bladverk lyser upp vackert även när växten inte blommar.

Växter med silvriga och gråa blad lyser vackert bland de vita blommorna. Sådana är olika Artemisia-arter, vitblommande lavendel, silversalvia, Salvia argentea, men även den vanliga kryddsalvian, grå helgonört, Santolina, silvermartorn och många dekorationsgrässorter och den magnifika strandkålen med vita blomsterskyar, Crambe cordifolia, för att bara nämna några.

#Ljuvliga liljor

Bland liljor finns många underbart doftande vita varianter: madonnalilja, kungslilja och otaliga vita hybridliljor.

#Vackra gräs#

Många gräs, till exempel japanskt gräs, Miscanthus, har silvriga eller nästan vita plymer. De ger luftighet och höstglädje till rabatten.

#Ettåriga sommarblommor#

Även vita ettåriga växter kan planteras eller direktsås, till exempel för att dölja de vissnande lökväxternas inte alltid så vackra blad: gladiolus, dahlia, lejongap, verbena, petunior, dubbla vita vallmor, vit rosenskära, vit sommarmalva, narcisstobak, vita paradisblomster, Cleome, och många fler.

#Nattblommande och nattdoftande växter#

Om du vill ha doft på kvällen och natten, kan du lägga till flera nattblommande och nattdoftande växter: vit blomstertobak av den äkta sorten, Nicotiana alata, vit trädgårdsnattviol, Hesperis matronalis, ‘Alba’, Mose brinnande buske, Dichtamus albus, nattljus-arter med vita blommor, vit grekisk lövkoja, Matthiola bicornis, tuberos, Polianthes tuberosa och många, många fler.

Planera din trolska, vita månskensträdgård!

Blir du sugen på en trädgård eller rabatt som gör sig lika bra i dagsljus som i månens sken? Tag fram en penna och ett stort vitt papper, sätt dig ner och komponera din alldeles egna trolska månskensträdgård!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB