Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Träd med vacker bark - näverhägg

Träd ger din trädgård stomme, stadga och struktur. Ett träd med vacker bark bidrar dessutom med skönhet året runt. Näverhäggen med sin skimrande bark är robust och kan växa ända upp till zon 7.

Text & Bild Lars Forslin

För norrländska förhållanden är näverhägg, Prunus maacki, eller gulbarkig hägg som den också kallas, en fin ersättare till kopparlönnen, som ofta används i södra delar av landet. Näverhäggen är betydligt robustare växer, åtminstone som ung, riktigt snabbt. Den blir också större och kan nå 10-15 meter på gynnsamma platser. Tack vare att den härstammar från östra Sibirien och norra Kina, det område som kallas Manchuriet, samt Korea, är den i Sverige härdig till och med zon 7 där den klarar mycket låga temperaturer.

Näverhäggens bark påminner starkt om kopparlönnens, men är lite ljusare, närmast bärnstensfärgad – det finns också en sort som heter ’Amber Beauty’ (amber betyder bärnsten). Som äldre börjar den också flagna, men inte lika kraftigt.

Ett tecken på näverhäggens härdighet är att den ljusgula höstfärgen kommer tidigt, redan i slutet av september. Det är förstås en anpassning till det hårda klimat och korta växtsäsong den härstammar ifrån.

I likhet med vår inhemska hägg, slår näverhäggen ut tidigt. Blommorna kommer strax, men är inte lika iögonfallande, eller doftar, som hos den vanliga häggen. Den verkar heller inte drabbas av den vanliga häggens spinnmalsangrepp, utan håller sig frisk och fin.

Olika sorter av näverhägg

Några olika namnsorter finns, förutom den nämnda ’Amber Beauty’ som har en brett äggrund krona, finns också sorten ’Honey’ med smalare, mer pyramidal krona och ljusare, honungsgul, bark. Den kommer från Vladivostok, och kan antas vara extra härdig.

Den nyare sorten’Copper’ har guldglänsande bark, koniskt växtsätt, blir inte lika storvuxen och är möjligen mindre härdig.

Näverhäggen är anspråkslös och växer i stort sett var som helst. Självklart trivs den också bäst om jorden är mullrik och fuktighetshållande. I de allra kallaste lägena bör man undvika rena lerjordar eftersom det försenar invintringen.

Liksom kopparlönnen kan även näverhäggen fås antingen i buskkvalitet (flerstammig) eller som träd (en stam).

Läs också

Träd med vacker bark - kopparlönn

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB