Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Timjan

Timjan - en fröjd för både ögat och smaklökarna

Timjan, Thymus, är en välkänd och älskad kryddväxt som kan användas på ett otal sätt i köket. De små, färska bladen är delikata och smakrika. Det är en god idé att odla egen timjan, så kan du alltid smaksätta med en kvist färsk timjan.

Dessutom är timjan en charmig, flerårig prydnadsväxt som är mycket lättodlad i trädgården där den trivs utmärkt i stenpartiet eller som marktäckare.

Timjan kräver inte mycket utrymme och är därför lätt att odla i kruka. Den älskar solsken och ska helst stå i direkt sol. Timjan ska vattnas regelbundet efter utplantering, men sedan tål den att torka ut och kräver inte mycket gödning.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Det finns ett otal timjansorter med blad i olika former och färger. Många av sorterna blommar med röd- eller blålila blommor under sommaren.

Bladens smak varierar också från den milda, kryddiga till den starka, aromatiska.

Några av sorterna är mycket lämpliga som prydnadsväxter, men kan även användas som kryddväxter. Thymus citriodorus 'Doone Valley' är rakt uppåtväxande och har små, gul- och grönbrokiga blad med citrussmak. Sorten 'Archeers Gold' har gulgröna blad och mild timjansmak. Thymus serphyllum har blanka, gräsgröna blad och lila blommor medan sorten 'Albus' har vita blommor. Bladen har kryddig, mild smak.

Thymus praecox var. pseudolanuginosus, gråtimjan, har ett krypande växtsätt. Bladen som har mild, kryddig smak, är ludna och grågröna, blommorna är lila. Sorten 'Minor' bildar kompakta tuvor och har rödlila blommor.

Ovanstående timjansorter säljs från mars till oktober.


Timjan, Thymus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB