Tidig start i kallväxthuset
Text och bild: Monika Hulthe
Förberedelser för tidig växthusodling
För att optimera användningen av kallväxthusets annars tomma månader har jag valt att följa Anna-Maj Hermansson Wandts råd om tidig växthusodling från boken Ekologisk odling & självhushåll - på kvinnligt vis. Ann-Majs planering utgår från odlingszon 1, men jag använder samma datum i min zon 2–3 – ibland gäller det att våga testa nytt! Planen innebär två huvudmoment kring den 20 februari: direkt sådd i växthusbäddarna samt sådd i pluggbrätten för utplantering om en månad, cirka den 20 mars.
Innan sådd behöver växthuset göras i ordning. Själv brukar jag inte hinna städa färdigt på hösten, så jag passar på nu när väderprognosen lovar 6 grader och lite sol – perfekt för att dra fram slangen, tvätta växthuset med milt såpvatten och en teleskopisk fönsterputsare för att nå alla hörn. Efteråt spolar jag med kallvatten för att få bort tvålrester. Bäddarna förbereds genom att mylla ner lite gödsel, kratta och vattna ordentligt; jorden får gärna stå och dra några dagar för att bli riktigt genomfuktad.
Planeringsfasen
Det knepigaste momentet är planeringen. Anna-Majs metod kräver att du redan nu gör en ungefärlig skiss över var sommargrödorna – tomater, paprikor, physalis och annat – ska stå senare under våren. Vårrabatterna ska nämligen sås och planteras mellan dessa huvudgrödors framtida platser, så ta fram papper och penna medan jorden suger åt sig vatten.
Sådd och förkultivering
Direkt sådd – en bonusskörd av snabbväxande grödor
Jag sår rader med små mängder av bland annat rucola, dansk körvel, dill, vintersallat, spenat, rättika, rädisa, daikon, majrova, sockerärt, morot, salladslök och sättlök. Det viktiga är att inte överbefolka bäddarna – jag ser detta som en extra tidig skörd innan huvudgrödorna tar över.
Förkultivering i pluggbrätten
Samtidigt startar jag asiatiska bladgrönsaker, Kailaan (kinesisk broccoli), spetskål, grönkål, blomkål, sallat och mangold i pluggbrätten inomhus. Även här sår jag glest, så plantorna ges plats och inte behöver konkurrera när de senare flyttas ut bland tomater och andra större växter i maj.
Smart samplantering och utrymmesplanering
Anna-Maj rekommenderar att så exempelvis spenat där paprikan ska planteras senare. Hon gallrar till 20x20 cm mellan plantor, men jag gör små gropar med rätt avstånd och lägger några frön i varje. När paprikan ska ner i maj rensar jag enkelt undan så många spenatplantor som behövs och fortsätter skörda resten – samma princip gäller för vintersallat.
Låga och tidiga sockerärtor sår jag mellan platserna för kommande tomatplantor – 8 frön mellan två framtida tomatplantor brukar vara lagom. Senare kommer tomaterna fungera som stöd åt ärtskotten tills det är dags för tomaterna att ta huvudrollen. All direkt sådd görs i rader mellan de tänkta huvudgrödorna, så inga ytor går till spillo.
När allting är sått, vattnar jag och täcker bäddarna med ett lager fiberduk för att bevara fukt och ge skydd om temperaturen sjunker – ibland kan det behövas flera lager när det blir riktigt kallt.
Nästa steg i mars
En månad senare – dags för utplantering
Runt den 20 mars planteras pluggplantorna ut. Anna-Maj placerar den snabbväxande grönkålen ’Red Russian’ mellan physalisplantor, vilket är smart eftersom kålen utnyttjar ytan tills physalisen blivit så stor att den behöver hela sitt territorium. Mellan framtida tomatplantor lämnar jag plats för asiatiska bladgrönsaker och några salladsplantor – då kan även de stå kvar när tomaterna växer till.
Kinesisk broccoli och mangold ryms också mellan physalisplantorna och ger flera skördar av blad och blomskott innan physalisen breder ut sig. Tänk på att mangolden vill ha gott om plats för att utvecklas ordentligt. Det går dessutom att klämma in några tidiga kålhuvuden, gärna varvat med sallad – men låt inte frestelsen bli för stor, det är lätt att trycka in för mycket i växthuset. Några decimeter rädisa kan räcka gott, och tre mangoldplantor är oftast fullt tillräckligt!
Få fler skördar året om
Den här metoden är ett utmärkt sätt att få fler skördar och använda ditt kallväxthus från februari redan, istället för att låta det stå tomt stora delar av året.
Mer inspiration och vidare läsning
Blir du nyfiken på Anna-Maj, hennes erfarenheter av ekologisk odling och vad det innebär att odla på kvinnligt vis, kan du kostnadsfritt ladda ner och läsa boken Ekologisk odling & självhushåll – på kvinnligt vis här.
Du kan följa hur det går för min tidiga växthusodling på bloggen.
Tänk på!
Om du vill ha inspiration, erbjudanden och nyheter kan du prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev och få löpande tips om odling och vårt sortiment, så du inte missar något.