Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tidig start i kallväxthuset

**Monika självhushållning** Under 5 månader växer och frodas tomater, paprika, vindruvor, physalis, gurka, chili och äggplanta i kallväxthuset. Vi skördar efterhand och avslutar när kylan kommer och sen står det tomt i 7 månader. Är inte det lite slöseri?

Text och bild: Monika Hulthe

För att råda bot på detta ska jag följa Anna-Maj Hermansson Wandts råd om att odla tidiga grönsaker i tomatväxthuset i boken Ekologisk odling & självhushåll - på kvinnligt vis. Hennes tidsangivelser är anpassade för zon 1, men friskt vågat är hälften vunnet, så jag kör med samma datum i zon 2-3 som jag har. Två saker ska göras på en gång och planen ser ut så här:

Först och främst ska jag så direkt i kallväxthusets bäddar och det gör Anna-Maj kring den 20 februari. Den andra saken att göra är att samma dag så grödor i pluggbrätten för utplantering i växthuset om en månad, den 20 mars.

Är man som jag, en person som aldrig hinner bli riktigt klar med växthusen på hösten, får man fixa det nu. Väderlekstjänsten lovar 6 grader och lite sol idag, så det passar fint att dra ut slangen från förrådet och koppla in den. Jag tvättar med milt såpvatten och använder en fönsterputsmojäng med teleskophandtag. Den kan vinklas för att nå alla hörnor och det brukar gå ganska snabbt. Efteråt spolar jag med kallvatten.

Såbädden ska också förberedas genom att mylla ner lite gödsel, krattas och vattnas igenom ordentligt. Den är ganska torr på ytan så det kan gärna stå och "dra" några dagar.

Det enda knepiga med Anna-Majs metod är att man behöver göra en ungefärlig skiss över var tomaterna, paprikorna och det andra man ska odla i växthuset ska planteras ut senare i vår, eftersom de här grödorna ska sås och planteras mellan huvudgrödorna. Det blir med andra ord lite tankearbete med papper och penna medan jorden drar åt sig fukten.

Det jag sår direkt är rucola, dansk körvel, dill, vintersallat, spenat, rättika, rädisa, daikon, majrova, sockerärta, morot, salladslök och sättlök. Bara lite av varje – jag räknar detta som en bonusskörd!

I ett pluggbrätte försår jag asiatiska bladgrönsaker, några tidiga kålsorter som Kailaan (kinesisk broccoli), spetskål, grönkål och blomkål samt sallat och mangold. Inte heller här blir det många frön sådda. Hellre får plantorna stå glest och ha gott om plats så att tomater och annat inte behöver trängas om utrymmet när det är dags att plantera ut dem i maj. Pluggbrättet ställer jag inomhus.

Anna-Maj sår spenaten där paprikan ska planteras ut sedan. Hon gallrar spenaten till 20 x 20 cm mellan plantorna. Jag sparar på fröna och gallrar nästan aldrig, utan gör små gropar med rätt avstånd och sår några frön i varje. När paprikan ska planteras ut i maj rensar hon bara bort några spenatplantor så att den ryms och fortsätter skörda resten efterhand. Samma sak kan man göra med vintersallad.

Låga tidiga sockerärtor sås mellan de tänkta tomatplantorna, 8 frön är lagom mellan två tomatplantor. Tomatplantorna blir sedan stöd åt ärtorna, innan tomaterna får ta över helt.

Det som ska sås direkt gör man i rader mellan de tänkta huvudgrödorna. Jag gillar tanken på att få en extra skörd genom att använda kallväxthuset några månader tidigare än man brukar. Det är ju alldeles tomt, så plats finns det. Man skördar helt enkelt så länge det finns något att skörda och så länge det inte inkräktar på tomater och andra huvudgrödor.

När vi sått det vi ska, vattnar vi och täcker med ett lager fiberduk för att hålla jämn fuktighet. Blir det riktigt kallt åker det på några lager till.

Om en månad är det dags att plantera ut våra pluggplantor. Anna-Maj sätter grönkålen Red Russian mellan de tänkta physalisplantorna. Red Russian växer snabbt och kräver mycket utrymme. Det passar därför bra att sätta dem i det stora utrymme som annars skulle stå outnyttjat ända tills physalisen fyller ut det.

Några utrymmen mellan de tänkta tomatplantorna har lämnats lediga för att sätta ut asiatiska bladgrönsaker. Låt dem få lite utrymme så varar skörden längre och de kan stå kvar medan tomatplantorna växer till. Några salladsplantor kan också få plats där.

Ett par plantor kinesisk broccoli och mangold ryms också mellan de tänkta physalisplantorna. De hinner producera några omgångar blomskott innan physalisen tar över. Ge mangolden gott om plats så producerar den stora fina blad.

Några tidiga kålhuvuden, gärna med lite snabbare salladshuvuden mellan, finns det också plats för.

Det är lätt att pressa in alldeles för många plantor i växthuset. Så inte flera meter rädisor, kanske hellre en halvmeter. Sätt inte tjugo mangoldfrön, det räcker kanske med tre. Tänk på det som en extra skörd och gör det enkelt!

Blir du nyfiken på Anna-Maj, hennes stora erfarenhet av odling och självhushållning och vad som menas med att odla på kvinnligt vis, kan du ladda ner och läsa boken gratis här: annamajsbok

Hur det går för min tidiga växthusodling kan du följa på Ekoplantan

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment och annat spännande så att du inte missar något. Prenumerera här: Nyhetsbrev Odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB