Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tibast - farlig skönhet

När vintern börjar bli till vår står tibasten där i skogsbrynet och blommar med knippen av mörkrosa, väldoftande blommor på bar kvist.

Av Sylvia Svensson

Många känner inte till tibast och undrar över vad det är, denna cirka meterhöga lövfällande buske med sina stelt upprätta grenar.

Tibast är vårblommande

Tibast, Daphne mezereum, blommar alltså på bar kvist på våren, ofta redan i mars medan det ännu kan vara gott om snöfläckar på marken. De stjärnformade blommorna öppnar sig innan de smala bladen med sina blågröna undersidor, och som sitter samlade i grenarnas spetsar, har hunnit utvecklas.

Tibasten är giftig

Efter blomningen får tibasten klarröda, vidrigt smakande, nästan runda bärlika stenfrukter som sitter kvar under sommaren. Tänk på att hela växten är mycket giftig, så lär barnen att absolut inte röra busken eller smaka på bären om du har sådana i omgivningen!

Så trivs Tibast bäst

Tibast kan knappast förväxlas med andra arter, den har en så speciellt utseende. Den finns vildväxande i hela landet om än inte särskilt vanligt förekommande, och växer oftast i mullrika skogar och lundar, skogsbryn och åkerkanter.

Tibast finns i fler namnsorter

Många tycker att tibasten är så vacker att den platsar väl i trädgården, och visst, vacker är den. Det finns, förutom några rosa namnsorter, även en varietet, Daphne mezereum var. alba som har vita blommor och gula frukter. Även denna är mycket giftig.

Andra vinter- och vårblommare Trollhassel och hybdridkejsarolvon är två exempel på andra vinter- och vårblommare. Du kan läsa om dem här: Trollhassel - Tapper vinterblommare

Hybridkejsarolvon - ljuv vårdoft i vinterträdgården.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB