Tibast - farlig skönhet
Tibast – tidigblommande och giftig vårbuske
Många känner inte till tibast
Många känner inte till tibast och undrar över vad det är, denna cirka meterhöga lövfällande buske med sina stelt upprätta grenar och karakteristiska utseende. Tibast, eller Daphne mezereum, är en tidig vårblommare som skänker färg och doft åt våra trädgårdar och skogsbryn medan snön fortfarande kan ligga kvar i fläckar på marken.
Tibast är vårblommande
Det som gör tibast speciell är dess förmåga att blomma på bar kvist, ofta redan i mars. Blommorna slår ut innan bladen hunnit utvecklas och bildar små, stjärnformade och väldoftande klasar längst ut på grenarna. Vanligtvis är de rosa till rödvioletta, men det finns även sorter med vita blommor. De smala bladen, med sina blågröna undersidor, kommer först senare på våren.
Fibastens särpräglade blomning
Tibastens tidiga blomning gör den till ett uppskattat vårtecken. Den är lätt att känna igen på sina täta blomställningar längs grenarna, ofta långt innan andra buskar visar tecken på liv.
Tibasten är giftig
Efter blomningen utvecklas klarröda, nästan runda bärlika stenfrukter som sitter kvar på busken under sommaren. Dessa bär smakar starkt obehagligt och är, precis som resten av växten, mycket giftiga. Det är viktigt att lära barn att varken ta i busken eller smaka på bären om man har tibast i närheten, då även små mängder kan vara skadliga.
Tips för säkrare odling
- Plantera inte tibast där små barn eller husdjur ofta vistas.
- Undvik att placera den vid lekplatser eller ingångar.
- Informera alltid familjemedlemmar och gäster om växtens giftighet.
Så trivs Tibast bäst
Tibast är svår att förväxla med andra arter tack vare sitt unika utseende. I Sverige växer den vilt i större delen av landet men är sällsynt och trivs bäst i mullrik och något kalkhaltig jord, gärna i skuggiga skogsbackar, lundar eller på skogsbryn och vid åkerkanter. Busken föredrar fuktighetshållande, näringsrika och väldränerade marker där den får viss skugga.
Tibast finns i fler namnsorter
Tibast uppskattas av många för sin tidiga blomning och har därför tagits upp i odling, särskilt i trädgårdar där tidigprakt uppskattas. Förutom den vilda formen med rosa blommor finns flera odlingsvärda namnsorter. En populär variant är Daphne mezereum var. alba, som har snövita blommor och vackra gula bär – men även denna är naturligtvis mycket giftig.
Exempel på vanliga namnsorter
- Daphne mezereum (vild form, rosa blommor)
- Daphne mezereum var. alba (vita blommor, gula bär)
Ekologiskt värde och användning
Trots sin giftighet har tibast en viktig roll som pollenkälla för tidiga insekter och har historiskt även använts som medicinalväxt och färgväxt, även om detta idag är ovanligt med tanke på dess giftighet. Intressant nog kan visserligen fåglar, som trastar, äta de giftiga bären utan att ta skada – på så vis sprider de fröna vidare.
Andra vinter- och vårblommare
För dig som vill upptäcka fler tidiga blommande buskar rekommenderas även Trollhassel – Tapper vinterblommare vars gula blommor lyser upp under årets kallaste månader, samt Hybridkejsarolvon – ljuv vårdoft i vinterträdgården, som ger ljuvliga doftupplevelser under övergången mellan vinter och vår.
Varning vid plantering
Viktigt att tänka på:
På grund av sin höga giftighet bör tibast planteras med försiktighet, särskilt där små barn eller husdjur vistas, men med rätt placering är den en mycket vacker och speciell prydnad i vår- och vinterträdgården.