Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tazetter - en gammaldags väldoftare

Tazetter är vita, sirliga julblommor som har följt oss genom seklen. De är släkt med de övriga narcisserna som blommar på våren. Tazettlökarna planterades förr med omsorg och sparades från år till år. Numera köper vi oftast några fördrivna lökar som vi planterar veckorna före jul.

Av Sylvia Svensson

Tazetten, _Narcissus tazetta, blommar med små vita blommor som har en stark, ljuvlig doft. Den är kanske inte så bra för den som är känslig för starka dofter.

Tazettens utveckling kan du följa dag för dag, den växer nästan framför ögonen på dig! De gröna stjälkarna kommer upp i rask takt från löken och snart börjar blomknoppen utvecklas. De små söta blomklasarna öppnar sig också inom någon vecka.

Har du planterat lökarna i stenkross i en glascylinder, kan du också följa de vita, vackra rötternas utveckling.

Det finns olika möjligheter att odla tazetter: Du kan köpa färdigplanterade tazetter i kruka och följa dess utveckling ovan jord eller så kan du köpa lökar och själv plantera i olika sorters kärl. Använd vanlig krukväxtjord. Eller plantera tazettlökarna i en glascylinder med grus eller stenkross, som vit kalksten, för att vara riktigt dekorativ.

Så sköter du dina tazetter: Placera tazetterna ljust och svalt, så håller de längre. Du kan ha dem ensamma i sin i kruka eller så använder du dem i en samplantering med andra julblommor. Vattna runtomkring lökarna men inte direkt på dem när jorden eller stenarna har torkat lätt. Du kan spara tazettlökarna till våren och pröva att plantera ut dem i trädgården om du bor i de varmare zonerna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB