Ta vara på tomaterna!
Tomater är olika skapta
När man odlar många olika sorters tomater upptäcker man snabbt hur olika de är, både till utseende och smak – även insidan varierar stort! Vanliga tomater och körsbärstomater har ett ganska vattnigt kärnhus och passar bäst att äta färska eller i sallad. Biff- och pastatomater är däremot rejält köttiga och är perfekta för grytor, soppor, tomatsås, konservering och även torkning. Trots det konserverar jag gärna även körsbärstomater, särskilt när de är så rikliga som i år.
Sommaren gav mer än väntat
Sommaren såg ut att ge en dålig tomatskörd, men den varma hösten har överraskat oss med en andra skördevåg av tomater som heter duga. För oss som odlar i sydöstra Småland finns fortfarande körsbärstomater kvar utomhus, skyddade av säckar mot den varma ladugårdsväggen. I växthusen hänger fortfarande klasar med tomater som nu måste tas till vara innan frosten slår till. Kryddlandet frodas också ännu, så passa på att använda dess smaker medan chansen finns.
Två enkla tomatrecept
För att konservera behöver du bara glasburkar med hela, täta skruvlock. Diska dem noga och sterilisera genom att sätta in dem i ugnen på 125°C i cirka 30 minuter med en liten skvätt vatten i botten på varje burk. Låt även locken värmas upp så att allt blir rent och säkert.
Inkokta körsbärstomater
Du behöver:
- Körsbärstomater, helst i flera färger
- Havssalt
- Olivolja
- Kvistar av färsk salvia, rosmarin och timjan
- Vitlök
Så här gör du:
- Skölj tomaterna noggrant och fyll de steriliserade burkarna rejält, varva med vitlöksklyftor och färska örter. Pressa ihop tomaterna lätt – låt gärna så det sticker upp en liten hög ovanför glaskanten.
- Strö över en rejäl nypa havssalt och toppa med en skvätt olivolja.
- Skruva på locket löst – tomaterna sjunker ner efter hand när de kokas.
- Ställ burkarna i en långpanna med vatten i ugnen på 120°C. När det bubblar ordentligt i burkarna (cirka 20 minuter), stäng av ugnen.
- Låt burkarna svalna tills ångan får lägga sig, skruva sedan på locket hårt och låt dem stå på eftervärmen.
De här tomaterna blir fantastiskt smakrika av örter och vitlök, suveräna till kalla somrätter, småplock tillsammans med fetaost, oliver och nybakat bröd, eller som topping på en macka.
Konserverade halvtorkade tomater
Du behöver:
- Biff- eller pastatomater
- Havssalt
- Vitlök
- Färska kvistar av salvia, rosmarin och timjan
- Olivolja
Så här gör du:
- Skär bifftomater i 0,5 cm tjocka skivor, pastatomater i halvor eller klyftor.
- Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt, strö lite salt över för att dra ut vätskan.
- Sätt in i ugnen på 100°C och låt stå tills de är halvtorkade (ca 2–2,5 timmar med öppen ugnslucka om du har vedspis).
- Lägg de halvtorkade tomaterna i en väl rengjord burk tillsammans med vitlök och örter. Toppa med en nypa salt och slå över olivolja.
- Skruva på locket löst och tillaga enligt samma ugnsmetod som ovan.
Tips för bästa resultat
Halvtorkade tomater får en djupare, mer koncentrerad smak – likt det du får när du långsamt kokar tomatsås. Ju torrare de är, desto kraftigare smak.
ATT öppna en burk av sommaren mitt i vintern – det är lycka!
Fler tips och fakta om konservering
- Tänk på att alltid vara noggrann med hygien och att konservera enligt beprövade metoder. Sterilisering och lufttät förslutning är avgörande för att undvika bakterier, särskilt botulism.
- För traditionell konservering av exempelvis passerad tomat eller krossade tomater behöver syran ibland ökas, så tillsätt citronsyra eller lite citronjuice om du vill vara extra säker.
- Torkade tomater kan förvaras i olja, men om de inte konsumeras inom två veckor bör de värmas upp till minst 100°C några minuter innan användning.
Hållbarhet och näring
Korrekt konserverade tomater håller minst flera månader i svalt, mörkt utrymme. De är rika på bland annat C-vitamin, betakaroten och antioxidanten lykopen – såväl gott som nyttigt!
Läs mer!
Vill du ha ännu fler odlings- och konserveringstips? Läs mer och ta del av inspiration och erfarenheter hos Ekoplantan eller sök vidare bland etablerade odlingsforum och receptbankar online.
Att använda skörden från ditt eget kryddland och odla tomat efter tomat är både hållbart och ger dig möjligheten att njuta av sommarens smaker – även när snön ligger djup. Låt varje burk bli en bit av året, sparad till mörkare tider – det är sann matglädje.
Njut av din egenodlade tomatskörd – och de smakrika burkarna hela året!