Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta vara på tomaterna!

Monika Hulthe bor på en liten självhushållande gård utanför Torsås. Genom sitt företag Ekoplantan säljer hon småskaligt odlade grönsaks- och kryddplantor för friland och växthus. Till Odla.nu delar Monika med sig av två finfina tips på hur du tar tillvara dina tomater.

Av Monika Hulthe, Ekoplantan

Sommaren såg ut att ge en dålig skörd av tomater, men den varma hösten har gett en andra skörd som heter duga.

Konservering eller hermetisk inkokning som det också heter är en bra metod att ta vara på tomater om man har ett överflöd. För tänk efter, hur många burkar konserverade tomater köper du varje år?

De skulle kunna vara dina egna!

Så här i sydöstra Småland har vi fortfarande körsbärstomater kvar utomhus, i säckar mot den varma lagårdsväggen och växthusen har fortfarande klasvis med tomater som ska tas tillvara. Kryddlandet ser fint ut och det finns mycket kvar att skörda, så passa på innan kylan kommer.

Tomater är olika skapta

När man odlar många sorters tomater märker man att tomater ser helt olika ut, även inuti. Vanliga tomater har ett ganska vattnigt kärnhus och passar fint till sallader och direktkonsumtion, liksom körsbärstomater. Bifftomater och pastatomater är ofta mer köttiga och passar fint till grytor, soppor, tomatsås, konservering och torkning. Men jag konserverar även körsbärstomater.

Två enkla tomatrecept

Burkar med skruvlock går fint att använda och förbereds genom att rengöras väl och steriliseras genom att sätta in dem i ugnen med en liten skvätt vatten i botten på 125° i en halvtimme. Se bara till att locken är hela och fina.

#Inkokta körsbärstomater#

körsbärstomater, gärna i olika färger havssalt olivolja kvistar av färsk salvia, rosmarin och timjan vitlök

Gör så här: Skölj tomaterna väl. Fyll burkarna ordentligt med tomater och varva med vitlöksklyftor, salvia, rosmarin och timjan. Stuva tomaterna ordentligt och låt dem bilda en liten hög över glaskanten. Strö över en rejäl nypa havssalt och häll över en skvätt olivolja. Lägg skruvlocket ovanpå tomathögen, den sjunker ner efterhand som tomaterna kokas.

Ställ in burkarna i ugnen på 120° i långpanna med vatten och låt dem stanna där tills det bubblar och kokar ordentligt, det ska bubbla ca 20 minuter. Stäng av värmen. Ta ut burkarna och låt dem svalna något så det inte utvecklas mer ånga. Skruva på locken ordentligt och ställ in på eftervärmen.

Dessa tomater får en fin smak av örter och vitlök och är goda att äta kalla som tillbehör eller som en liten smårätt tillsammans med fetaost, oliver och nybakat bröd.

#Konserverade halvtorkade tomater#

biff- eller pastatomater havssalt vitlök kvistar av färsk salvia, rosmarin och timjan olivolja

Gör så här: Skär bifftomater i halvcentimeter tjocka skivor eller pastatomater i halvor eller klyftor och lägg på ett bakplåtspapper på plåt. Strö lite salt över som hjälp att dra ut vätskan. Sätt in i ugn på 100° och där får de stå tills de blivit halvtorra. Eftersom jag har vedspis utan termostat så gissar jag mig till värmen och tomaterna stod inne i ca 2,5 timmar med öppen ugnslucka.

Stoppa ner tomaterna i en väl rengjord burk tillsammans med vitlöksklyftor och kryddor. Toppa med en nypa salt och slå på olivolja. Skruva på locket löst och följ receptet ovan.

Halvtorkade tomater ger kraftigare tomatsmak. Ungefär samma sak som att koka tomatsåsen länge som i receptet ovan. Ju mer vätska som försvinner, desto kraftigare tomatsmak.

Att öppna en burk egna tomater med smak av kryddlandets örter, det är lycka!

#Läs mer!#

Läs mer och få massor med tips på: Ekoplantans blogg Följ Ekoplantan på facebook

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB