Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta upp och vinterförvara dahliaknölar

Än blommar de så vackert, dahliorna. Men snart blir det dags att säga tack och adjö till dem för den här gången. Före första frosten behöver de komma upp ur jorden!

Av Sylvia Svensson

Än kan du försöka rädda blomsterprakten en tid och undvika att frosten tar dina dahlior redan den första kalla natten genom att täcka blommorna med en fiberduk. Följ gärna termometern på kvällen och lyssna på lokala väderleksrapporter!

Om det ändå lovas en så pass kall natt att det inte ens hjälper med fiberduk, passa då på att plocka riktigt maffiga buketter med dahlior att ha själv eller ge bort.

Ta upp dahliaknölarna

Innan den första frosten eller när en första köldknäpp har gjort att bladverk och blommor på dina dahlior hänger är det dags att klippa av stjälkarna så att ett ca 10-15 cm ”skaft” återstår och ta upp knölarna för vinterförvaring.

Gräv upp dahliorna med grep, försök undvika att de sköra knöldelarna lossnar. Skaka försiktigt av det mesta av jorden och ställ rötterna i en luftig låda med lite sandblandad, torr torvströ. De ska inte täckas, ströet skall bara vara under knölarna.

Även de frösådda s.k. sommardahliorna har under sommaren bildat en knöl som med åren blir bara större. Så det lönar sig också att ta upp dem. Står de i en kruka, lyft in hela krukan helt enkelt och låt den stå torrt och svalt under vintern.

#Sätt namnetiketter#

Glöm inte sätta namnetikett på varje knöl, du kommer troligen inte ihåg på våren vad som är vad! Skriv gärna färg, höjd och sortnamn på en etikett och fäst den med bast eller liknande. på knölens "skaft".

Lägg sedan lådan med dahliaknölarna i ett torrt förråd med ca +10 grader. Det kan vara mörkt där, ljus behövs först på våren när man börjar driva knölarna igen.

På den tomma platsen efter dahliorna kan du säkert plantera färgglada lökväxter i korgar, som i sin tur tas upp på försommaren när dahliorna åter ska planteras!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB