Ta Sticklingar av Krukväxter på hösten!
Hösttid – Perfekt för Sticklingar Inomhus
När odlingssäsongen utomhus börjar lida mot sitt slut är det alltid härligt att flytta fokus till inomhusväxterna. Det är en perfekt tid att piffa med krukväxter, prova nya sorter, ta sticklingar eller till och med så egna växter och låta grönskan fortsätta året runt.
Det allra bästa resultatet får man visserligen när man tar sticklingar under krukväxternas tillväxtperiod på våren eller tidig sommar, men jag tycker det fungerar riktigt bra även på hösten. Många växter rotar sig villigt året om, så det är aldrig fel att prova! Särskilt nu på hösten, när man har lite mer tid och inga direkta frösådder att ta hand om, tycker jag det är smidigt att sätta sticklingarna i vatten. Då kan man enkelt se när rötterna kommer och njuta av processen.
Favoriter att Föröka med Sticklingar
Ampellilja – Lätt och Snabb att Lyckas med
Ampellilja är en oslagbar favorit, inte minst för att den är så lätt att föröka. Den skjuter gärna ut revor med små miniplantor som är exakta kloner av moderplantan. Plocka av de små tussarna och stoppa ner dem i ett glas vatten. Efter bara någon vecka börjar rötterna växa ut och du kan plantera dem i egna små krukor. Du kan även vänta in tills miniplantorna fått egna rötter medan de sitter kvar, men det går faktiskt snabbare om du plockar av dem själv. På sensommaren och under hösten är det också lätt att hålla koll på sticklingarna inomhus.
Miniplantor från moderplantan
Rotade i vatten
Omplanterade i egna krukor
Palettblad – Lättskött och Färgsprakande
Palettblad är en annan favorit där sticklingar är barnsligt enkelt. Klipp av en topp, ta bort de nedersta bladen och ställ sticklingen i vatten tills rötterna syns. Palettblad kan visserligen se trötta ut under vintern och många väljer att göra sig av med dem på hösten, men det behövs verkligen inte. Ta i stället sticklingar eller låt moderplantan vila ljust och med försiktig vattning – på våren tar de fart igen. Om man vill kan man även sätta sticklingarna under växtlampa för snabbare resultat, men det är inget måste för att få dem att klara vintern.
Att så Palettblad från frö är också en rolig aktivitet och kan göras året runt. Då får du dessutom många nya färgkombinationer i dina krukor. En vacker mix av olika sorter hittar ni här.
Palettbladsticklingar som rotat sig i nya krukor
Toppstickling av Palettblad
Knölbegonia – Får Fönsterbrädan att Blomstra
Knölbegonia är en blommande krukväxt som verkligen förgyller fönsterbrädan. Jag har min stadig blommande sedan i somras, och nu på hösten passar jag på att ta sticklingar för att få fler plantor. Klipp av ett toppskott, ta bort eventuella blommor men behåll bladen, och sätt skottet i vatten tills det får rötter. Perfekt att låta växa vidare som krukväxt under vintern, men vill du spara knölen så kan du plocka upp den ur jorden och förvara den svalt och mörkt – då kan du driva upp den igen till våren.
Underbar färg på denna Begonian, väl värd att spara
Toppstickling av Knölbegonia med blad och blommor
Såhär ska den se ut innan du sätter den i vatten
Peperomia – Superenkel och Tacksam
Peperomia, till exempel Peperomia rotundifolia, är en superenkel krukväxt även för nybörjaren. Klipp av ett litet skott, ta bort några blad i basen, och sätt direkt i ett glas vatten. Peperomian rotar sig snabbt och är inte särskilt kräsen, varken med vatten eller näring.
Peperomia i ampel
Toppstickling av Peperomia
Plantera Sticklingarna och Sköt om Dem
När dina sticklingar fått synliga rötter planterar jag dem i mindre krukor – då är det enklare att ha koll på jordens fuktighet och undvika att dränka de små plantorna. Allt eftersom plantorna växer omplanterar jag dem succesivt till större krukor. Vi har ett stort urval av krukor och amplar här.
Tips för Näring till Dina Inomhusväxter
En annan favorit i min odling är näringen jag alltid använder till alla mina inomhusväxter, även till sticklingar och örter. Den fungerar utmärkt och är helt pyralidfri, vilket är viktigt om man vill undvika bekymmer med näringsämnen i jorden. Läs mer om produkten här.
Våga Prova Dig Fram
Det allra bästa med att ta sticklingar är att du kan testa och experimentera. Klipp lite här och där, plantera och se vad som tar sig – ofta mår moderplantorna dessutom bra av en väl