Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svärmorstunga

Namn: Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)

Familj: Dracaenaceae, drakblodsträdsväxter.

Ursprung: Tropiska Västafrika.

Beskrivning: Sansevieria – efter en italiensk furste, Raimondo di Sangro av Sanseviero
trifasciata – 'med tre ränder' eller 'i knippen om tre'.

Bakgrund: Svärmorstungan är en tjockbladig växt, vars blad utvecklas på underjordiska rhizom och bildar rosetter vid jordytan. Bladen kan bli upp till 1 1/2 m höga. Växten finns tillgänglig i handeln året om.

Egenskaper: Svärmorstungan är både lättskött och tålig. Den tål torr luft och far inte illa av att torka ut ibland. Växten är främst en bladväxt, men om den blommar gör den det med vita till grönaktiga, rörformade blommor som doftar mycket gott. Växten är en mycket god luftrenare som tar upp mycket formaldehyd, bensen och trikloretylen ur luften.

Placering: Svärmorstungan trivs bäst på ljusa platser där bladen också blir som vackrast. Den tål att stå i sol, men utvecklas också bra på mörkare platser. Rumstemperatur, runt 20°C och inte under 15°C är lämpligt.

Sorter: 'Laurentii' är en vacker sort med gula bladkanter.

Skötsel: Svärmorstungan är en lättskött växt som sällan drabbas av sjukdomar och skadedjur. Den vattnas så att jorden blir genomvattnad och får sedan torka upp mellan givorna. Från vår till höst ges en halv dos näring varannan vecka. För låg temperatur vintertid och för mycket vatten är egentligen det enda som växten inte tolererar. Detta ger gulnande blad och så småningom ruttnar hela plantan.

Användning: Växten placeras med fördel i tunga lerkrukor eftersom de är höga och lätt faller omkull i plastkrukor eller andra lättare krukor.


Svärmorstunga

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB