Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sumaker

Sumakerna hör också till de riktigt lysande höstväxterna. Hos oss odlas i första hand två arter, korallsumak, Rhus glabra (zon 2) och rönnsumak, Rhus typhina. Den senare är något härdigare och klarar sig till och med zon 3.

Zon 3 klarar också klättersumaken Rhus radicans, (syn. Toxicodendron radicans) och giftsumaken, Rhus toxicodendron (syn. Toxicodendron quercifolium), men på grund av deras giftighet och hudirriterande egenskaper bör dessa endast odlas i botaniska trädgårdar och liknande, den lysande orangegula höstfärgen till trots.

Den senare kallas poison ivy i engelsktalande länder trots att den inte är någon murgröna. De har trefingrade, mörkgröna blad med håriga, ljusare undersidor.

Korallsumaken är en rikt förgrenad buske, knappa 3 m hög och minst lika bred. Bildar rotskott så att busken breder ut sig rejält. Grenarna är daggigt violettskiftande och kala, bladen är ca. 30 cm långa, parbladiga, med blågrön undersida. Blommar med vitgröna klasar på sommaren, frukterna är scharlakansröda kolvar.

Namnsorten 'Laciniata' har djupt flikiga, fjäderliknande småblad, men är inte samma som nedan nämnda rönnsumak-sort. Det kan dock vara svårt att skilja dem åt om man är ovan.

Rönnsumaken som är den vanligaste i odling hos oss, är ofta en flerstammig, stor buske, upp till 5 m hög. Parbladiga blad som kan ha upp till 15 bladpar plus toppblad. Rönnsumaken sprider sig lätt med hjälp av rotskott, så man får vara försiktig med att klippa den, eftersom det stimulerar rotskottsutveckling och även förstör buskens karaktär.

Små gröngula blommor på sommaren, hanblommor i glesare klasar, honblommor i täta, långa, rödaktiga, uppåtriktade kolvar. Dessa är mycket dekorativa, då de sitter kvar långt in på vintern.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Det finns några namnsorter: formen laciniata (även 'Laciniata') och namnsorten 'Dissecta' kallas fliksumak på svenska. De har djupt flikiga, fjäderliknande småblad, den senare har även djupt flerflikiga högblad runt blomklasen.

'Tiger Eyes' är en dvärgform med fint flikiga, limegröna blad. Busken blir upp till 2 m hög. Den har lysande gyllengul/orange höstfärg och är inte så invasiv som den rena arten.

Hybridsumaken Rhus × pulvinata 'Red Autumn Lace' är en hon-klon, korsning av Rhus glabra × typhina. Den har lysande röda kolvar och ormbunksflikiga blad. Upp till 3 m hög. Zon 2.

Sumakerna har inga större krav på jorden, men en väldränerad, kalk- och sandhaltig jord gillar de bäst. Plantera dem i ett varmt, soligt läge.


Rhus glabra 'Laciniata'


Rhus glabra 'Laciniata', kolv


Rhus typhina med rotskott


Rhus typhina, kolvar


Rhus toxicodendronGiftsumak (Poison Ivy)
Foto: Viktoria Serafin


Bär på giftsumaken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB