Stora pelargonboken
Stora pelargonboken – Inspiration för alla pelargonfantaster
Nu när den ljuva tiden för pelargoner närmar sig igen är Stora pelargonboken av Susanna Rosén en härligt inspirerande läsning för trädgårdsälskare! Denna titel har med rätta beskrivits som en bibel för alla pelargonfantaster – och även den som ännu inte fastnat för denna fascinerande växtfamilj lär bli entusiastisk efter att ha läst boken.
Innehåll och inspiration
Boken innehåller mer än 300 olika sorter pelargoner, från klassiska favoriter som 'Mårbacka' och 'Amanda' till nya, spännande hybrider med namn lånade från sagans värld. Här ryms de vanligaste zonalpelargonerna, stjärn- och tulpanpelargoner, vackra miniatyrer och även sällsynta, vilda arter. Författaren guidar läsaren med stor entusiasm och erfarenhet genom denna mångfald och bjuder på värdefulla tips om vilka sorter som är särskilt odlingsvärda och enkla för såväl nybörjare som samlare.
Skötsel och förökning
Ett omfattande kapitel är helt och hållet ägnat åt skötsel och förökning med många praktiska och tydliga råd, något som gör boken användbar även för den som står inför sina allra första pelargonsticklingar. Här upptäcker du både hur de vilda arterna växer i sitt ursprungliga habitat – illustrerat med författarens egna, stämningsfulla miljöbilder från Sydafrika – och hur du själv bäst lyckas med dina pelargoner i det svenska klimatet.
Porträtt av odlare och pelargonens variation
Boken breddas ytterligare genom intervjuer med passionerade pelargonsamlare som generöst delar med sig av sina erfarenheter och tips, bland annat om hur man vinterförvarar plantor och om konsten att odla fram nya, egna sorter. Pelargonernas stora variation i blommornas och bladens struktur och färger beskrivs levande och gör dem till tacksamma växter i såväl blomsterarrangemang som i det vanliga hemmet. Ett särskilt kapitel visar på inspirerande sätt hur pelargoner kan samplanteras med andra växter – ja, till och med odlas utomhus i stenpartier! Anna Skoog står för många av bokens vackra bilder, som visar pelargonarrangemang med olika uttryck.
Globala perspektiv och illustrationer
Utöver de detaljerade sortbeskrivningarna innehåller boken också ett rikt illustrerat avsnitt om pelargoner i andra länder, där vackra miljöbilder följer med texten och fördjupar förståelsen för pelargonens globala spridning. Sammantaget är illustrationerna – tagna både i Sverige, på olika håll i Europa och Sydafrika – en av bokens verkliga höjdpunkter.
Författarens ord
Susanna Rosén själv säger om sitt verk:
"Det som du nu håller i din hand är den största och mest omfattande bok om pelargoner som hittills kommit ut i Sverige. Den skiljer sig från tidigare böcker genom den stora mängd arter och sorter som presenteras. Både vilda arter och odlade sorter beskrivs ingående i text och bild."
Praktiska råd inför pelargonsäsongen
Boken placerar sig därmed som en självklar hörnsten i den svenska trädgårdslitteraturen om pelargoner. Tillsammans med andra uppskattade svenska titlar på området, som "Pelargoner" av Lena Ljungquist & Eva Tingström och "Passion för pelargon" av Veronica Wägner, se mer i Trädgårdsskolan, erbjuder "Stora pelargonboken" både inspiration och praktisk vägledning oavsett om du är nybörjare eller samlare.
Inför säsongen 2025 påminner vi om att den optimala tiden att så pelargoner från frö i Sverige är redan i januari, då plantorna behöver god tid för att utvecklas. Har du redan sådder eller sticklingar igång tidigt på våren behöver de fortfarande odlas vidare under belysning tills ljuset utomhus räcker till längre fram på våren.
Fakta om boken
Titel:
Stora pelargonboken
Författare:
Susanna Rosén
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Prisma
Utgivningsår:
2008
ISBN:
978-91-518-4936-2
Mer inspiration
För mer inspiration kring trädgård och pelargoner, läs också Trädgårdsskolan, en utmärkt resurs för odlingsintresserade på alla nivåer.