Stora, mystiska hål på bladen
Nästan över en natt kan man hitta sina växter fulla med stora hål! Särskilt växter som änglatrumpet och pelargon blir ofta angripna.
Av grönsakerna är tomat och paprika de mest begärliga, där angrips även frukterna. Men även andra växter kan drabbas.
Vem är det som har haft kalas på växterna under natten?
Grönsaksfly (Lacanobia oleracea) – Översikt, Skador och Bekämpning
Stora hål med tydliga gnagmärken på dina växter är ofta ett tecken på angrepp av grönsaksfly, en nattfjäril vars larver är kända skadegörare, särskilt om växterna odlas utomhus. Men även i växthus, uterum – och ibland till och med som oväntade gäster inomhus – kan grönsaksflyn orsaka stora problem. Fjärilarna kan nämligen ta sig in i huset och lägga ägg på krukväxterna, vilket gör att även inomhusodlade plantor riskerar att drabbas.
Källa
Livscykel och kännetecken
Grönsaksflyn tillhör familjen nattflyn, vilket innebär att både fjärilarna och dess larver främst är aktiva på natten. Under dagen gömmer de sig gärna nere i jorden eller andra skyddade gömställen, vilket gör det svårt att upptäcka deras närvaro förrän skadorna har blivit tydliga. Larverna är gröna eller bruna med en distinkt gul linje längs varje sida och kan bli upp till cirka 4 cm långa innan de söker sig ner till marken för att förpuppas i en oxblodsfärgad kokong. Under vintern övervintrar pupporna i jorden och kläcks följande sommar, varefter den vuxna fjärilen lägger nya ägg på bladen.
Läs mer om livscykeln här
Skador och tecken på angrepp
Larverna angriper gärna tomat, paprika, änglatrumpet och pelargoner, men även andra prydnads- och köksväxter kan bli angripna. De mest typiska tecknen på larvangrepp är stora och ojämna hål i bladen samt ibland även skador på frukterna, t.ex. tomater eller paprika. Små brunsvarta larvexkrement kan också ibland upptäckas under plantorna. Eftersom larverna är nattaktiva och duktiga på att gömma sig under dagen, kan skadorna snabbt bli omfattande innan man upptäcker dem.
Läs mer om skador
Förebyggande och bekämpning
Manuella metoder
Ett effektivt och miljövänligt sätt att minska skadorna är att plocka bort larverna för hand så snart du upptäcker dem. Lägg dem gärna ute i skogen eller på ängen där de kan fortsätta sitt liv och samtidigt bli en viktig födokälla för småfåglarna. För att hitta larverna kan du försiktigt skaka plantorna; larverna brukar ofta rulla ihop sig till en boll och falla till marken.
Läs tips om manuell bekämpning
Biologisk bekämpning
Numera finns det även biologiska bekämpningsmetoder mot fjärilslarver. Så fort du ser de första gnagskadorna kan du använda ett medel som Turex, vilket innehåller bakterier av typen Bacillus thuringiensis Berliner var. kurstaki/aizawa. Denna bakterie är giftig för fjärilslarverna – när larverna äter behandlade blad blir de snabbt sjuka och dör inom några dagar. Det är effektivast om larverna är små; större larver kan i vissa fall ha hunnit bli mer motståndskraftiga.
Detta biologiska medel kan beställas på nätet, och det finns särskilda mindre förpackningar för fritidsodlare exempelvis hos Lindesro samt i välsorterade plantskolor.
Förebyggande åtgärder
- Kontrollera dina plantor regelbundet, särskilt under kvällar och nätter när larverna är aktiva.
- Gräv ibland försiktigt i jorden kring plantorna för att leta efter puppor, även om det kan vara svårt att skilja dem från andra fjärilspuppor.
- Att täcka växterna kan minska risken för äggläggning.
Sammanfattning
Grönsaksfly är en nattaktiv skadeinsekt vars larver kan orsaka stora hål i blad och ibland även frukt på många vanliga prydnads- och grönsaksväxter. Så snart du märker de första skadorna är det viktigt att agera snabbt – genom manuell plockning eller behandling med biologiska medel minskar du risken för större skador. Genom att kontrollera dina plantor regelbundet och reagera tidigt, skyddar du både dina växter och bidrar till den biologiska balansen i din trädgård.
Läs mer om grönsaksfly och bekämpning