Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stopp, stopp, stanna!

**Tyras växthus och potager** Tiden rusar iväg och ibland vill man bara att den ska ta det lite lugnare så att man hinner med!

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Kan det inte gå lite mer långsamt nu? Den här tiden är ju så ljuvlig med sina ljusa morgnar och långa kvällar. Det är verkligen något visst med juni, det är så otroligt grönt och fräscht ute i trädgården. Doften av rosor, syren och kaprifol kan göra en nästan salig, det är en riktigt positiv sak med att gå sedvanlig snigelrunda sent på kvällen… andas in… andas ut, säger jag tyst till mig själv. Sommarens torka eller svenska regnperiod har ännu inte slagit till och det finns fortfarande stort hopp och framtidstro om en fantastisk sommar. Kan det bli bättre frågade jag mig själv, svaret var nej.

Lycka är att få ta med sig en frukostbricka och inta dagens första mål i det sköna gröna. Så blev det i morse, klockan var strax efter sju och solen stod redan högt på himlen när jag tog med min bricka och gick ut till växthuset. Arton grader och morgonluften var varm och lite fuktig. Först en runda i min potager och plockar med lite goda blad och till mackan, idag blev det rucola och våtarv Stellaria media, ett ogräs som jag faktiskt ”odlar”. Nu kanske ni tror att det blir en lugn och lång frukost? Nej, det brukar inte riktigt bli så, jag är inte riktigt av den ”lugna modellen”, lång blir den men knappast lugn. Det börjar alltid bra att jag sitter ner och äter min frukost men halvvägs igenom kan jag inte hålla mig längre. Jag ser tomater som måste bindas upp, tjuvskott som måste tas bort och se där borta står en stackars chiliplanta och törstar. Ja, så vart det kört, fram med snören, sax och vattenkanna.

Det här med att ta bort tjuvskotten bekymrar en del, men det är inte så komplicerat. Alla högväxande tomater, det vill säga alla tomatsorter som inte är busk- och ampeltomater skall tjuvas. Tjuvskotten sitter i bladvecket intill stammen (se bild) ge akt bara på det översta tjuvskottet, det är det som kan vara lite knepigt, det brukar växa sig ganska så stort snabbt och kan relativt lätt förväxlas med planttoppen. Så se upp att inte ta bort toppen i stället för tjuvskottet, det misstaget gör man ibland, jag gjorde det senast i förra veckan. Men det var inte hela världen, jag har ju 70 plantor till och plantan ifråga hade redan satt två blomklasar så de kommer med all säkerhet bli riktigt stora och fina tomater på.

Tyras nästa krönika kommer om ett par veckor!

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

#Odla.nu Nyhetsbrev#

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB