Stopp, stopp, stanna!
Kan det inte gå lite mer långsamt nu?
Den här tiden är ju så ljuvlig med sina ljusa morgnar och långa kvällar. Det är verkligen något särskilt med juni – den otroliga grönskan, fräschören i trädgården, allt doftar nytt och levande. Rosor, syren och kaprifol fyller kvällsluften med en nästan drömsk arom, det är en särskild lycka att gå den sedvanliga snigelrundan sent på kvällen. Då stannar jag upp, andas in… andas ut… säger jag tyst till mig själv och känner hur både trädgården och jag bara vill fortsätta vara i den här mjuka försommaren lite till. Än har varken sommartorkan eller de långa svenska regnperioderna slagit till och det finns så mycket hopp och förväntan inför resten av sommaren. Kan det bli bättre? Jag tror inte det.
Frukost i det gröna
Lycka är att få bära ut frukostbrickan och njuta av dagens första mål omgiven av ljudet från fåglarna och det sköna gröna. I morse var det precis så, klockan hade knappt passerat sju men solen stod redan högt. Det var arton grader ute och morgonluften sådär varm och svagt fuktig som bara juni kan vara.
Innan jag satte mig gick jag ett varv i min potager, plockade ett par späda blad rucola och några nävar våtarv (Stellaria media) – ett ogräs som jag faktiskt ”odlar” eftersom det smakar så gott. Tror ni att frukosten blev lång och rofylld? Inte riktigt. Jag är nämligen inte gjord för långsamhet – frukosten blir gärna lång men sällan lugn! Halvvägs, när kaffet är nästan uppdrucket och mackan nästan uppäten, ser jag alltid något som måste fixas. Någon tomatplanta behöver bindas upp, några tjuvskott måste nypas bort och längre bort står en stackars chiliplanta och ropar efter vatten. Då är det kört, det är bara att hämta snören, sax och vattenkanna och så är dagens första trädgårdsrunda igång.
Allt om tjuvskott på tomater
Det där med att ta bort tjuvskotten på tomater bekymrar en del, men det är inte så svårt som det låter. Alla högväxande tomater – alltså de sorter som inte är busk- eller ampeltomater – måste tjuvas för att de ska utvecklas ordentligt och ge riklig skörd. Tjuvskotten sitter i bladvecken precis intill stammen (se bild på hemsidan), och man måste särskilt ge akt på det översta tjuvskottet. Det kan snabbt växa sig stort och går ibland att förväxla med plantans topp.
Mitt tips är att alltid titta en extra gång – det är lätt hänt att råka knipa av toppen i stället för tjuvskottet. Det misstaget gör vi alla någon gång, jag gjorde det själv så sent som förra veckan. Men det gör inte så mycket – har du lika många plantor som jag, och dessutom en planta som redan satt blomklasar, kommer du ändå få alldeles utmärkta tomater.
En kvällspromenad bland dofter och blad
En kvällspromenad i trädgården, en snigelrunda bland doftande blommor, färska blad till frukost och små odlingssysslor – det är den sortens lugn och små upptäckter som juni handlar om för mig. Det behöver inte vara mer komplicerat än så, och även de allra enklaste grönsaker kan skapa glädje både på tallriken och i hjärtat.
Mer inspiration och tips
Vill du läsa mer om mina trädgårdsupplevelser och få fler odlingstips? Välkommen att kika in på min hemsida! Missa inte heller #Odla.nu:s nyhetsbrev – helt gratis – där du får massor av inspiration, nyheter om sortimentet och våra senaste artiklar och krönikor direkt till inkorgen.
Tyras nästa krönika kommer om ett par veckor!
Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe