Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stensättning för gångar och terasser

Text: Sussie Schwab

Funderar du på att lägga plattor i din trädgård? Drar du dig för det för att det verkar svårt, jobbigt eller dyrt? Det är inte precis ett arbete man gör på en ledig eftermiddag, knappast heller för en veckopeng. Men det behöver inte innebära någon allt för stor ansträngning för vare sig rygg eller plånbok om man bara gör rätt. Här kommer några handfasta tips och råd.

Vem gör jobbet?

En möjlighet som jag tror att många inte ser eller väljer bort därför att de tror att det är för dyrt, är att låta någon annan göra hela eller delar av arbetet. Det finns specialister på allt som har med trädgård att göra precis som det finns specialister på att lägga rör. Varför inte utnyttja den kompetensen.

Det finns två yrkeskategorier man kan fundera på: landskapsarkitekter till att planera trädgården och trädgårdsanläggare till att utföra den. I båda fallen är det ni som avgör hur omfattande deras arbete ska vara.

Vad beträffar landskapsarkitekten behöver det inte handla om en detaljerad ritning över hela trädgården med fullständig växtförteckning. Man kanske är behjälpt av en enklare skiss över en del av trädgården eller kanske bara behöver få ventilera lite tankar och idéer. Många trädgårdsägare har gott om idéer men har inte tagit ett helhetsgrepp över trädgården. Låt då landskapsarkitekten göra det jobbet. De är betydligt bättre på det än de flesta av oss.


Gångar

Många drömmer om vackra trädgårdsgångar som svänger fram över trädgården.  Om man faller för den svängda gången och den är motiverad så bör man använda sig av mindre och långsmala stenar eftersom de är enklare att svänga med för att få en mjuk form. En trädgårdsgång som enbart ska trafikeras av en person i taget behöver knappt vara bredare än 70 cm till skillnad från en gång som t ex går upp till entrén och där man kanske vill att två eller tre personer ska kunna gå i bredd.

Ibland behöver man inte lägga en hel gång utan kan nöja sig med trampstenar. Man kanske bara vill markera att "den här gången leder till trädgårdsskjulet" eller " ta gärna några kliv in i rabatten och lukta på rosorna men kliv inte på växterna". I så fall passar det alldeles utmärkt att använda lite större, kvadratiska plattor. Man brukar uppskatta en normal steglängd till ca 64 cm vilket innebär att det är det måttet som ska vara från centrum till centrum på plattorna.

Terrasser

Terrassytor är betydligt enklare eftersom man där kan välja vilken form på plattor eller marksten som helst. Först av allt ska uteplatsen, i likhet med gången, ligga där den kommer att användas. Det vanligaste är att man placerar den på den soligaste platsen i trädgården men tänk på att det under soliga somrar även finns behov och önskan om skugga. Det bästa är givetvis flera uteplatser som fungerar vid olika tider på dygnet.

Nästa sak att tänka på är att göra den tillräckligt stor för att rymma alla personer eller planerade aktiviteter. Här kommer återigen ett varningens ord: överdriv inte. Det är då lätt att det blir en betongöken med ett övergivet möblemang i ett hörn. En regel är dock att man ska kunna röra sig ledigt runt bordet och stolarna. Varken gästen eller värdparet blir glada över snedsteg ut i planteringar. Det känns dessutom inte bra att sitta för nära en rabatt. Känslan av att när som helst tippa över kanten är inte behaglig.

Formen på ytan är också viktigt. En helt fyrkantig yta ser oftast både större och framför allt tråkigare ut än en som är rundad eller har lite roliga vinklar och vrår. Många drar sig för runda former eftersom det innebär en del kapningar och därmed merarbete men rätt verktyg som plattklipp eller stenkap går det enkelt. De här finns även att hyra. För att liva upp en terrass kan man också spränga in lite växtlighet lite här och där. Att bara ta upp en platta och plantera taklök istället kan lyfta hela uteplatsens utseende.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB