Stensättning för gångar och terasser
Text: Sussie Schwab
Funderar du på att lägga plattor i din trädgård? Drar du dig för det för att det verkar svårt, jobbigt eller dyrt? Det är inte precis ett arbete man gör på en ledig eftermiddag, knappast heller för en veckopeng. Men det behöver inte innebära någon allt för stor ansträngning för vare sig rygg eller plånbok om man bara gör rätt. Här kommer några handfasta tips och råd.
Vem gör jobbet?
En möjlighet som jag tror att många inte ser, eller väljer bort därför att de tror att det är för dyrt, är att låta någon annan göra hela eller delar av arbetet i trädgården. Det finns faktiskt specialister på allt som har med trädgård att göra – precis som det finns specialister på att lägga rör eller andra hantverksarbeten. Varför inte utnyttja deras kompetens och spara både tid och energi?
Det finns två yrkeskategorier att fundera över: landskapsarkitekter, som kan planera trädgården, och trädgårdsanläggare, som kan hjälpa till att genomföra planerna i praktiken. I båda fallen är det ni som bestämmer hur omfattande deras arbete ska vara – allt från punktinsatser till helhetslösningar. Det kan också vara en bra investering, särskilt om du vill undvika dyra misstag eller få ut det mesta av både funktion och estetik i utemiljön.
Att anlita en landskapsarkitekt behöver inte innebära en detaljerad ritning över hela tomten med fullständig växtförteckning. Ibland räcker det med en enkel skiss över en del av trädgården, eller bara att få diskutera tankar och idéer. Många trädgårdsägare sitter inne med gott om egna idéer, men har inte tagit ett helhetsgrepp. Där kommer landskapsarkitekten in med sin specialistkunskap – de är ofta betydligt bättre på analys och struktur än de flesta av oss och kan föreslå lösningar vi själva inte tänkt på. Många professionella erbjuder också flexibla tjänster, där du själv avgör nivån på involveringen, från en rådgivande konsultation till ett komplett gestaltningsförslag. På så vis blir det möjligt för fler att ta hjälp, oavsett ambitionsnivå eller budget.
När är det värt att anlita proffs?
Det kan särskilt löna sig att ta hjälp om:
- Du står inför större förändringar av din trädgård.
- Du vill undvika vanliga nybörjarmisstag.
- Du vill optimera användningen av platsens naturliga förutsättningar.
- Du är osäker på växters krav eller designens funktion.
Så hittar du rätt expertis
Ett första steg kan vara att söka lokala rekommendationer eller höra dig för i trädgårdsforum, där yrkespersoner ofta presenteras med referenser och portföljer. Många erbjuder också ett förutsättningslöst första samtal där ni känner av om det finns en bra match.
Gångar
Många drömmer om vackra trädgårdsgångar som svänger genom grönskan. Väljer du en svängd gång och den känns motiverad rent funktionellt, ska du satsa på mindre och långsmala stenar, det gör det enklare att skapa en mjuk form. En gång för en person behöver sällan vara bredare än 70 cm, men fundera på om gången ska tåla mer trafik – till entrén eller samlingsplatser vill man ofta ha utrymme för att gå flera i bredd.
Ibland räcker det med trampstenar istället för en hel gång. Det kan räcka för att visa vägen till trädgårdsskjulet, eller för att bjuda in besökare att ta några steg in i rabatten och lukta på rosorna – utan att riskera att trampa ner växterna. Här är lite större, kvadratiska plattor ett bra val. En normal steglängd är omkring 64 cm, så tänk på att detta är ett lagom mått från centrum till centrum mellan trampstenarna för att det ska kännas naturligt att gå.
Tips för materialval
- Mindre och smalare stenar underlättar kurviga former.
- Välj slittåliga material för gångar som används ofta.
- Plattor med lite struktur minskar halkrisken vid regn eller frost.
Terrasser
Terrassytor är ofta lättare att planera, eftersom du kan välja fritt bland former och material. Det viktiga är att uteplatsen – precis som gången – placeras där den faktiskt kommer användas. De flesta föredrar att ha terrassen på den soligaste platsen i trädgården, men det kan vara väl så värdefullt att även planera för skuggiga alternativ, särskilt under varma sommardagar. Det allra bästa är att ha flera uteplatser för olika tider på dagen, så både sol och skugga finns tillgängliga.
Tänk också på att göra ytan lagom stor – inte för liten, men heller inte så stor att det känns som en betongöken där möblerna står ensamma och övergivna. En grundregel är att kunna röra sig ledigt runt både bord och stolar, så att gäster och värdar slipper snubbla ut i rabatterna. Ingen vill heller sitta precis vid kanten av en rabatt där det känns som om man när som helst kan tippa över.
Val av form och funktion
Fyrkantiga ytor känns ofta större men också tråkigare, medan en rundad form eller ytor med spännande vinklar och vrår ger en mer levande och välkomnande känsla. Många drar sig för att arbeta med runda eller oregelbundna former eftersom det innebär merarbete med t ex kapning av plattor, men med rätt verktyg, som plattklipp eller stenkap, går det snabbt och enkelt – och dessa går dessutom att hyra vid behov.
Smarta detaljer för trivsel
För att liva upp uteplatsen ytterligare kan du byta ut en eller några plattor och plantera exempelvis taklök i hålen. Små, genomtänkta detaljer gör stor skillnad för både känsla och utseende.
Att tänka på för långsiktig hållbarhet
Oavsett om du föredrar att göra allt själv eller vill anlita hjälp, kan det vara klokt att överväga professionella tjänster någonstans i processen. I Sverige finns det i dag ett brett utbud av kompetenta landskapsarkitekter och trädgårdsdesigners över hela landet, redo att hjälpa dig med både stora och små projekt. Allt fler lägger också fokus på hållbara lösningar och anpassning efter platsens naturliga förutsättningar, så att du kan skapa en trädgård som är både vacker, funktionell och långsiktig. Så våga ta det första steget – och låt proffsen hjälpa till att förverkliga din trädgårdsdröm.