Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stensätt med natursten

Vackra stensättningar med natursten är något som du säkert stöter på ibland när du tittar runt i olika trädgårdar. Det är fascinerande när man tänker på vilket arbete som oftast ligger bakom dessa konstverk - fast visst kan du pröva att göra stenlägga själv om du vill!

Av Sylvia Svensson

Stensättningar med natursten kan se väldigt olika ut beroende på själva stenmaterialet och, förstås, sättet att lägga allt från enkla rutor och ränder med olikfärgade gatstenar till riktiga konstverk med stenmosaik i olika former.

Inspireras av Sanssousi

Det finns riktiga proffs ute i världen som gör fantastiska jätteanläggningar med bilder av pyttesmå så kallade gatstenar eller små rundslipade strandstenar i olika färger. Sådana stenanläggningar ses ofta i gamla städer i södra Europa och norra Afrika fast de finns även på närmare håll, också här i Sverige.

Låt dig inspireras av några bilder med vackra stengångar från den fantastiska rokokoträdgården Sanssousi i Potsdam nära Berlin. Sanssousi byggdes som sommarpalats åt Frederik den Store på 1700-talet.

#Stenlägga med hjälp av betongplatta#

Är du road av idén och vill pröva, så kanske du kan börja med någon liten yta som att ersätta en grå, slät betongplatta. Gjut en ny platta i träram i samma format med finbetong och lägg på vackra och lagom små sjöstenar i olika färger så de bildar ett mönster innan betongen har hunnit stelna.

Ett annat alternativ är att ta den ursprungliga betongplattan, lägga ett vackert mönster med platta sjöstenar med hjälp av kakellim på den och foga med vinterhärdig fogmassa. Lägg tillbaka betongplattan när den torkat, bara lite djupare.

#Stensätta lite större yta - så gör du#

Vill du göra en lite större anläggning än en betongplatta, så kan du pröva att göra en mittpunkt till en större anläggning eller ersätta en liten bit av trädgårdsgången med smågatsten lagda i mönster. Till ett sådant arbete behöver du göra ett underarbete så att det håller. Gör så här:

  • Gräv upp den biten som du vill jobba med cirka 20 centimeter djupt.
  • Lägg bärlager med medelfint 8-16 millimeters krossgrus, trampa slätt
  • Lägg på en bit markväv
  • Lägg på 2-5 millimeters sättflis på väven och jämna till
  • Vattna så att sättflisen packas ihop och komplettera med mer flis
  • Vattna igen och jämna till en slät yta som lämnar plats åt stenen men är en aning högre, det kommer att sjunka ihop lite med tiden
  • Lägg stenarna i det mönster du önskar och försök få ytan så jämn som möjligt
  • ”Vibba” eventuellt till med en bräda som du trampar på så att det blir jämnt
  • För att hålla behöver arbeten med småstenar fogas med torrbruk som du köper färdig i säck, fogar och sedan vattnar och kompletterar med mer torrbruk vid behov
  • Eventuellt kan du också använda hårdfog om du vill vara säker på att det blir vinterhärdigt

När du börjar med något smått att stensätta kanske du blir så inspirerad att du sedan vill fortsätta med något större!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB