Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - törel

Är du sugen på ett stenparti nästa säsong eller har du redan ett som behöver livas upp. Då ska du passa på att inspireras av tipsen på Odla.nu under senhöst och vinter. Sylvia Svensson berättar här om de fina törelväxterna.

Av Sylvia Svensson

Törelväxter, Euphorbia, är ett stort släkte med över 2 000 arter, varav många är suckulenter. För stenpartiplantering hos oss passar dock bara några få arter. Tänk på att den vita mjölksaften som många arter utsöndrar är hudirriterande och något giftig. Annars är dessa mycket användbara, inte bara i stenparti utan även i rabatten.

Gulltörel

Den mest använda i våra trädgårdar lär vara gulltörel, Euphorbia polycroma. Den bildar vackra halvbollar med blågröna, lancettlika blad som nästan täcks av de gröngula blommorna i maj-juni. Den sprider sig duktigt. Härdig till Mellansverige. Här finns flera namnsorter: 'Lace' (syn. Variegata') har vitkantade, krusiga blad, 'Candy' (syn. Purpurea) har röda blad.

Vårtörel

Vårtörel, Euphorbia cyparissias har vackra, nåltunna blad i massor på de upprätta stjälkarna. Den är en gulblommig vårblomma som blir ca 20 cm hög och blommar i april-maj. Växten är duktig på att sprida sig med både jordlöpare och frö, så man får passa den! Ett par namnsorter finns, bl.a. den med röda blad, 'Fens Ruby'. Härdig upp till Mälardalen ungefär.

Mandeltörel

En liknande planta som gulltörel men med klenare växtsätt är mandeltörel, Euphorbia amygdaloides. Den ser man oftast i form av namnsorter som den rödbladiga 'Purpurea' eller den brokbladiga 'Variegata'. Även denna är duktig på att sprida sig men inte fullt lika härdig som föregående.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Söttörel

Söttörel, Euphorbia dulcis, liknar mandeltörel. Även här är det de mörkbladiga namnsorterna som odlas, som 'Chameleon'. Härdighet är inte det bästa, men växter sprider sig lätt med frö.

Myrtentörel

Myrtentörel, Euphorbia myrsinites, har nedliggande grenar som kan bli 20 cm långa. Ovala, blågröna blad och gulaktiga blommor i juni. Härdig bara i de varmaste lägen, zon 1(2).

Plantera törelväxter

Törelväxterna trivs i vanlig trädgårdsjord, bara denna är väldränerad och kalkhaltig. Soligt växtplats i varmt läge är att föredra. De tål även en del torka.

Om du vill hindra alltför framfusig spridning kan du plantera töreln i ett nedgrävt dräneringsrör, en bottenlös hink eller liknande.

Läs mer om stenparti

Att bygga stenparti

Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB