Stenpartiväxter - törel
Vanliga Törelväxter i Trädgården
Gulltörel
Växtsätt och användning
Den mest använda arten i trädgårdar är gulltörel, Euphorbia polychroma. Den bildar kompakta, halvbollsliknande plantor med blågröna, lansettlika blad som på försommaren i maj–juni nästan täcks av de limegröna till gulgröna blommorna. Gulltörel sprider sig villigt och bjuder på flera vackra namnsorter: 'Lace' (även känd som 'Variegata') med vitkantade, krusiga blad och 'Candy' (även kallad 'Purpurea'), som har dekorativa röda blad. Gulltöreln är härdig i stora delar av Mellansverige och är ett säkert kort för stenpartier och soliga rabatter. Läs mer om törel.
Vårtörel
Särskilda egenskaper
Vårtörel, Euphorbia cyparissias, är en annan uppskattad art, lätt igenkänd på sina nåltunna, fjäderlika blad på upprätta stjälkar. Den når ca 20 cm i höjd och blommar tidigt på våren (april-maj) med små gula blommor. Vårtöreln har en stark förmåga att sprida sig, både med underjordiska utlöpare och med frön, och kan snabbt ta över om man inte håller efter den. Namnsorter som 'Fens Ruby' med röda blad är populära. Vårtörel klarar sig ungefär upp till Mälardalen.
Mandeltörel
Odling och sortval
Mandeltörel, Euphorbia amygdaloides, är lik gulltörel men har ett lite nättare växtsätt. Denna växt odlas oftast i form av sina vackra namnsorter såsom 'Purpurea', som har vackert röda blad, eller 'Variegata' med brokiga blad. Mandeltöreln sprider sig också flitigt men är något mindre härdig jämfört med gulltöreln.
Söttörel
Färgprakt
Söttörel, Euphorbia dulcis, påminner om mandeltörel i sin uppbyggnad men odlas framförallt för sina mörkbladiga namnsorter som 'Chameleon'. Söttöreln är inte lika härdig som de föregående men frösår sig gärna och kan till och med dyka upp på nya platser i trädgården.
Myrtentörel
Karaktär och härdighet
Myrtentörel, Euphorbia myrsinites, är ett riktig karaktärsväxt, lågväxande och med nedliggande, upp till 20 cm långa grenar. De blågröna, ovala bladen är mycket dekorativa och de gulaktiga blommorna lyser upp i juni. Myrtentöreln är dock bara härdig i de mildaste odlingszonerna (zon 1–2) och passar därmed bäst i varma, skyddade lägen.
Plantering och Skötsel
Bästa förhållanden och tips
Törelväxter trivs allra bäst i vanlig trädgårdsjord som är väldränerad och gärna kalkhaltig. Ett soligt och varmt läge är idealiskt – de klarar även perioder av torka vilket gör dem lättskötta och tåliga. För att hindra de kraftigast spridande sorterna, som vårtörel, kan man plantera dem i ett nedgrävt dräneringsrör, en bottenlös hink eller liknande.
Hantering och säkerhet
Det är viktigt att tänka på att växtsaften – en vit mjölkaktig vätska – som många arter utsöndrar, är hudirriterande och något giftig. Tvätta händerna noga efter hantering.
Inspireras till fler stenpartiväxter
Vill du läsa mer om att bygga och plantera ett stenparti, se Att bygga stenparti. Fler spännande arter för stenpartiet hittar du här:
- Praktstenörten Aurinia
- Alpblomman edelweiss
- Fetblad, fetknoppar & kärleksörter
- Törel
- Flox
- Akleja
- Alpaster
- Murreva
- Lin
- Svärdkrissla
- Saxifraga
- Draba
- Campanula - små klockor
Törelväxterna är alltså användbara, tåliga och lättskötta klassiker både för stenpartiet och rabatten – bara du hanterar dem varsamt och hittar rätt art för dina förhållanden.