Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - murreva

Planerar du för ett stenparti nästa säsong, eller har du ett stenparti som behöver livas upp? Då är Sylvia Svenssons serie om hur du bygger ett stenparti och vilka växter som trivs där utmärkt läsning. Här presenteras de härdiga alpastrarna.

Av Sylvia Svensson

Murreva, Cymbalaria, är en perfekt växt när det gäller att fylla små stenskrevor, på ett murkrön eller mellan plattorna.

Murrevan kommer från bergssidor runt Medelhavsområdet. Det finns tre olika arter av murreva i odling hos oss. De är kortlivade perenner, ibland beter de sig som ettåringar, men de brukar fröa av sig, så att man nästan alltid har några plantor på gång om man en gång har planterat dem. Den är en tacksam växt som blommar nästan hela sommaren. Murrevan är härdig till ca Mellansverige.

Den minsta av murrevorna är den korsikanska murrevan, Cymbalaria hepaticifolia. Den är bara 3-5 cm hög men har upp till 20 cm långa revor. De centimeterstora blommorna är nästan vita eller blålila.

Murreva, Cymbalaria muralis, kan påträffas förvildad hos oss. Den blir 5-8 cm hög och har ca. 60 cm långa revor som kan invadera närliggande växter med både ovan- och underjordiska löpare. Blomman är ca 1 cm i diameter och är vita eller ljusvioletta med gult svalg. Namnsorten 'Rosea' har rosa blommor, 'Globosa Alba' bildar kompakta plantor med vita blommor.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Storblommig murreva, Cymbalaria pallida, har ca 2 cm vida, ljuslila blommor. Plantan är ca 10 cm hög och har ca 20 cm långa revor.

Murrevan är enkel att odla

Murreva är mycket förnöjsam när det gäller växtplats, men idealet är en solig eller halvskuggig plats med lätt, väldränerad, gärna stenig och kalkrik men något fuktighetshållande jord. Gödsla lätt med naturgödsel tidigt på våren eller sent på hösten.

Läs mer om stenparti

Att bygga stenparti

Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB