Stenpartiväxter - murreva
Murreva, Cymbalaria – perfekt för murar och stenpartier
Murreva, Cymbalaria, är en utmärkt växt för att fylla ut små stenspringor, ett murkrön eller mellan plattor i trädgården. Med sitt charmiga, låga och mattbildande växtsätt bidrar den till att mjuka upp hårda ytor och skapa ett naturligt, romantiskt intryck. Så snart man planterat murreva trivs den och återkommer år efter år, ofta tack vare sin förmåga att självså sig.
Murrevan härstammar från bergssluttningar kring Medelhavet där den klänger i murar och klyftor. Hos oss odlas tre arter av murreva – alla är kortlivade perenner som ibland beter sig som ettåriga, men eftersom de frösår sig rikligt är det sällan man saknar dessa glada små blommor när man väl har dem etablerade. Dessutom blommar murrevan generöst från tidig sommar till långt in på hösten. Härdigheten når upp till ungefär Mellansverige, vilket gör den till ett värdefullt inslag i många svenska trädgårdar. Läs mer om hur du kan bygga stenparti.
Arter och sorter
Den minsta av murrevorna är korsikansk murreva, Cymbalaria hepaticifolia, med sin höjd på bara 3–5 cm och revlängd upp till 20 cm. Blommorna är små, nästan vita eller blålila och passar perfekt i riktigt smala springor.
Den vanliga murrevan, Cymbalaria muralis, kan ibland påträffas förvildad i svenska trakter. Den blir 5–8 cm hög och sätter revor på upp till 60 cm, vilket gör att den kan breda ut sig även mellan andra växter och till och med skapa ett levande täcke på murar. Blommorna är drygt 1 cm stora, ljust violetta eller vita med ett karakteristiskt gult svalg. Det finns vackra namnsorter, som 'Rosea' med rosa nyanser och 'Globosa Alba' som bildar kompakta tuvor med vita blommor. Läs mer om murreva.
Storblommig murreva, Cymbalaria pallida, är uppskattad för sina ungefär 2 cm vida ljuslila blommor. Plantan blir ca 10 cm hög och har något kortare revor, men är ändå lika tålig och sprider sig likt de andra arterna genom frö och krypande skott.
Växtsätt och egenskaper
Murreva bildar snabbt täta, gröna mattor med sina krypande stjälkar. Bladen är njur- eller hjärtformade och oftast svagt flikiga, vilket också gett växten sitt vetenskapliga namn. Blomformen påminner om små lejongap och blommornas färg lyser fint mot murade ytor och sten. Funktionen som marktäckare och spaltfyllare är oslagbar; murrevan klarar ofta soliga såväl som halvskuggiga, torra och magra lägen – men den blommar mest om jorden kan hålla en gnutta fukt.
Det är värt att nämna att murreva kan breda ut sig med både ovan- och underjordiska utlöpare. Därför kan den ibland behöva begränsas om man planterar den tillsammans med mer lågväxande, långsamtväxande grannar.
Odlingsråd
Murreva är en växt för dig som vill ha något som verkligen sköter sig själv. Idealplatsen är solig till halvskuggig med lätt, väldränerad och gärna kalkrik jord – gärna med inslag av sten och grus, vilket gynnar både rotutveckling och blomning. Gödsla sparsamt med naturgödsel tidigt på våren eller sent på hösten: det räcker för att stödja plantornas tillväxt. Övervintringen går bra upp till Mellansverige, men ibland kan plantorna dö ut och komma tillbaka från fröbanken nästföljande år.
Letar du efter inspiration till fler växter i stenpartiet? Kika gärna på praktstenört Aurinia, alpblomman edelweiss, fetblad och kärleksörter, törel, flox, akleja, alpaster, lin, svärdkrissla, saxifraga, draba och campanula – små klockor.
Kort om murreva
Murreva (Cymbalaria) är en vacker, tålig och mycket lättskött marktäckare som passar utmärkt i murar, stenpartier och markfogar. Den blommar rikligt under hela sommaren och frösår sig så att nya plantor dyker upp spontant år efter år. Med sina näpna blommor och sitt gröna bladverk tillför murrevan en mjukhet där stenen annars dominerar och blir snabbt en favorit i alla typer av stenpartier och naturlika trädgårdsmiljöer.