Stenpartiväxter - alpaster
Små astrar i stenpartiet
Det finns små astrar, framför allt inom arten Alpaster (Aster alpinus), som lämpar sig utmärkt för odling i stenparti. Dessa växter kan även användas som kantväxt tack vare sitt kompakta och låga växtsätt.
Egenskaper hos alpaster
Alpastrar blir endast 15–25 cm höga, beroende på sort, men trots sin ringa storlek får de förvånansvärt stora och färgstarka blommor. De små, lansettlika bladen bildar med tiden täta tuvor som breder ut sig om växten trivs. Alpastrar är mycket härdiga och klarar de flesta svenska vintrar, men de föredrar inte kustklimat med fuktiga, varma vintrar. För att trivas riktigt bra vill de ha ett väldränerat och soligt läge.
Variation och blomningstid
Den som söker variation i stenpartiet har mycket att välja på – det finns många namnsorter av alpaster med blommor i blått, rosa, vitt och violett. Blomningstiden sträcker sig från maj till juli, vilket ger färg och liv under våren och försommaren.
Växtval för stenpartiet
Ett välplanerat stenparti kan kompletteras med flera andra odlingsvärda växter som också trivs i torra, soliga och väldränerade miljöer. Några utmärkta exempel är Praktstenörten Aurinia, som ger gula blomkuddar, och den klassiska alpblomman edelweiss med sina vita, ulliga blommor. Fetblad, fetknoppar & kärleksörter erbjuder suckulenta inslag, medan Törel ger aningen exotiskt grönska. Flox och Akleja bidrar med färg och form, och Murreva fungerar som marktäckare mellan stenarna.
Ytterligare variation
För dig som vill skapa ytterligare variation i blomning och bladverk passar även växter som Lin, Svärdkrissla, Saxifraga, Draba och de söta Campanula - små klockor särskilt bra. Tillsammans ger dessa växter ett robust, färgstarkt och långlivat stenparti där något alltid är på gång att blomma eller grönska.
Tips för plantering
För bästa resultat vid plantering av alpaster och andra stenpartiväxter bör du satsa på väldränerad och gärna näringsfattig jord, samt en solig plats. Undvik växter som kräver fukt, särskilt i områden med blöta vintrar. Genom att kombinera flera olika arter får du ett varierat och hållbart stenparti att glädjas åt under större delen av säsongen.