Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - akleja

Har du tankar om ett stenparti i trädgården nästa säsong? Eller har du ett stenparti som behöver livas upp? Sylvia Svensson tipsar i en serie om hur du bygger ett stenparti och vilka växter om trivs där. Häng med här så är du väl förberedd när våren kommer.Turen har kommit till de romantiska aklejorna.

Akleja – mångfald för stenpartiet

Det stora aklejasläktet, Aquilegia, bjuder på en mångfald av arter som lämpar sig utmärkt för stenpartiet – både de klassiska och de mer ovanliga, småväxta sorterna som ibland kan hittas hos specialister. Tack vare sitt kompakta växtsätt, sin tålighet och sina gracila, ofta färgstarka blommor är aklejor mycket uppskattade bland trädgårdsentusiaster som vill skapa ett varierat och långlivat stenparti. Här presenterar vi några av de odlingsvärda arterna, samt tips för plantering och skötsel.

Odla akleja i stenpartiet

Alpakleja (Aquilegia alpina)

Bland de mest självklara för stenpartiet återfinns alpakleja, Aquilegia alpina, med ursprung i de schweiziska alperna. Den bildar täta tuvor av fint inskurna och grågröna blad, och i juni reser sig de stadiga, cirka 30 cm höga stjälkarna med vita eller blå, kortsporriga blommor som kan bli upp till 6 cm vida. Alpaklejan är robust och anpassningsbar, vilket gör den till en mycket vacker och pålitlig stenpartiväxt. Läs mer om akleja och se fler tips för bergväxter under alpblomman edelweiss.

Italiensk akleja (Aquilegia bertolonii)

Ytterligare en eftertraktad alpblomma är italiensk akleja, Aquilegia bertolonii, som främst härstammar från den italienska sidan av alperna. Den påminner om alpaklejan men är mer kompakt och når endast cirka 15 cm i höjd. Bladen är inte lika djupt skurna, och blommorna, som pryder plantan under försommaren, är öppna och blåvioletta med ett särskilt dekorativt uttryck.

Spansk akleja (Aquilegia pyrenaica)

Från Pyrenéerna kommer spansk akleja, Aquilegia pyrenaica. Den växer till cirka 15 cm höjd och har liknande växtsätt som alpaklejan, men den är något mindre härdig. Särskilt intressant för stenpartisamlaren är dess underart, dvärgakleja, Aquilegia pyrenaica ssp. discolor, som är ännu nättare: endast ca 10 cm hög, men annars lik i form och färg. Dessa arter ger liv och variation till stenpartier tillsammans med t.ex. praktstenörten Aurinia och fetblad, fetknoppar & kärleksörter.

Dockakleja (Aquilegia ecalcarata)

Den nätta och luftiga dockaklejan, Aquilegia ecalcarata, har sitt ursprung i Kina. Den är omkring 25 cm hög med mycket tunna stjälkar, och små purpurfärgade blommor som nickar elegant över bladverket – en vacker och sirlig sorts akleja, tidigare kallad semiakleja. Dockaklejan kan även ge spännande kontraster i stenpartiet om den kombineras med mer robusta växter som törel eller flox.

Japansk akleja (Aquilegia flabellata)

Aquilegia flabellata, japansk akleja, kännetecknas av sina flikiga, blågröna blad och sitt kompakta växtsätt. Blommorna, som vanligen är blå med ett vitt mitt, syns i juni och mäter ofta runt 6 cm i diameter. Det finns flera fina sorter, till exempel 'Alba' (vitblommig), 'Ministar' (himmelsblå) och den storblommiga 'Spring Magic Blue'. Varianten Aquilegia pumila ger ett än mer kompakt intryck och har rosa eller ljuslila blommor. Alpaster, murreva och Campanula - små klockor är andra fina sällskap till japansk akleja i stenpartiet.

Plantering och skötsel av akleja

Aklejor är mycket förlåtande och trivs på de flesta platser, men de allra bästa resultaten får du på en solig eller halvskuggig växtplats med lätt, näringsrik och väldränerad men fuktighetshållande jord. Gödsla gärna försiktigt med naturgödsel tidigt på våren eller sent på hösten för att stimulera blomningen.

Tips för ett blommande stenparti

Tillsammans med växter som lin, svärdkrissla, saxifraga och draba skapar aklejorna vackra, blommande mattor under hela säsongen.

Vill du fördjupa dig i hur du bygger ett riktigt bra stenparti, finns många inspirerande tips att hämta.

Kulturell bakgrund och odlingstips

Aklejans namn härstammar från latinets aquila (örn), med tanke på de karakteristiska bakre sporrarna som kan påminna om örnklor eller fåglar i ring. Växten har även kallats duvblomma eller älvahandske, och är känd för sitt breda register av färger och former – liksom sin goda anpassningsförmåga.

Rekommenderade arter och vidare inspiration

Dessa arter och sorter erbjuder stora möjligheter för dig som vill ha småväxta, tåliga och dekorativa perenner i ditt stenparti. Särskilt A. alpina, A. bertolonii och A. flabellata rekommenderas ofta som säkra kort, men glöm inte att även pröva ovanligare arter om du får möjlighet – de kan ge oväntat fina effekter i din trädgård. För mer inspiration om aklejor och andra passande arter, klicka vidare till akleja eller utforska liknande växter såsom campanula och praktstenörten Aurinia.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB