Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - akleja

Har du tankar om ett stenparti i trädgården nästa säsong? Eller har du ett stenparti som behöver livas upp? Sylvia Svensson tipsar i en serie om hur du bygger ett stenparti och vilka växter om trivs där. Häng med här så är du väl förberedd när våren kommer.Turen har kommit till de romantiska aklejorna.

Av Sylvia Svensson

Det stora aklejasläktet, Aquilegia, innehåller arter lämpliga som stenpartiväxter. Jag nämner här några av de vanligare, men det finns ett antal ovanligare, småväxta arter som man kan pröva om man råkar hitta sådana.

Alpakleja

Den mest givna är ju förstås Aquilegia alpina, alpakleja, mestadels från de schweiziska alperna. Den har inskurna, grågröna blad och är tuvbildande. En mycket vacker stenpartiväxt. De upp till 6 cm vida, kortsporriga, vita eller blåa blommorna kommer i toppen på 30 cm höga stjälkar i juni.

Italiensk akleja

En annan alpblomma är italiensk akleja, Aquilegia bertolonii, från den italienska sidan. Den är lik alpaklejan men lägra, bara 15 cm hög och har inte så starkt inskurna blad. De vackra blommorna är öppna, blåvioletta.

Spansk akleja

Från pyreneerna kommer spansk akleja, Aquilegia pyrenaica. Den är ca 15 cm hög och liknar alpaklejan. En underart till spansk akleja är dvärgakleja, Aquilegia pyrenaica ssp. discolor. Den är ännu mindre, bara 10 cm hög, men annars liknar den alpaklejan. De är inte lika härdiga som de två ovannämnda.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Dockakleja

Den lilla, sirliga dockaklejan, Aquilegia ecalcarata, kommer från Kina. De ca 25 cm höga stjälkarna är trådtunna och den lilla purpurfärgade blomman nickar sött.Tidigare hette den semiakleja.

Japansk akleja

Aquilegia flabellata, japansk akleja, har flikiga, blågröna blad och den bildar mindre bestånd. De ca 6 cm vida blommorna är vanligen blå med vitt mitt och den blommar i juni. Det finns några namnsorter, t.ex. den vitblommiga 'Alba', den himmelsblåa 'Ministar' och den storblommiga 'Spring Magic Blue'. Varianten Aquilegia pumila har mer kompakt växtsätt och blommorna är rosa eller ljuslila.

Plantera akleja

Aklejor är mycket förnöjsamma när det gäller växtplats, men idealet är solig eller halvskuggig plats med lätt, näringsrik, väldränerad men fuktighetshållande jord. Gödsla lätt med naturgödsel tidigt på våren eller sent på hösten.

Läs mer om stenparti

Att bygga stenparti

Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB