Söta kryddörter
Söta kryddväxter: Stevia och sötverbena
Dessa två söta kryddväxter, stevia (Stevia rebaudiana, ofta kallad sötflockel) och sötverbena (Lippia dulcis), är lätta att blanda ihop, vilket märks i de frågor vi får. Därför vill jag reda ut skillnaderna här.
Stevia (Sötflockel) – det nya sötningsmedlet
Den som först kom ut i handeln här var sötflockeln, Stevia rebaudiana. Stevia är ett relativt nytt sötningsmedel i Sverige, men har använts i Sydamerika som sötning i över 600 år. Många känner nog till den bättre som "stevia". Du hittar numera många produkter sötade med stevia i affären och den odlas allt mer, både hemma och industriellt.
Stevia är cirka 300 gånger sötare än vanligt socker tack vare särskilda ämnen – steviolglykosider – främst steviosid och rebaudiosid A, som ger bladen dess unika söta smak. I handeln säljs stevia ofta som ett koncentrerat extrakt, ibland blandat med vanligt socker för att sänka kaloriinnehållet. Du kan köpa strösötningsmedel med stevia som ser ut som vanligt strösocker, ofta i små pappkartonger.
Det råder delade meningar kring om stevia tål upphettning. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA kan steviolglykosider brytas ned vid höga temperaturer (som vid bakning), medan de amerikanska livsmedelsmyndigheterna anser att ämnena är värmestabila. Om du bakar med stevia kan det alltså vara bra att prova sig fram.
Stevia är i grunden en flerårig ört, men klarar inte vintern utomhus i Sverige. Den odlas därför oftast som ettårig, eller i kruka så att du kan ta in den under vintern om du vill försöka övervintra plantan. Den har ett upprätt växtsätt och blir uppemot 50 cm hög, men blommar sällan här hos oss.
Sötverbena – sötare än socker
Sötverbena (Lippia dulcis), däremot, har blad som doftar friskt och smakar mycket sött – faktiskt uppges den vara upp till 1 000 gånger sötare än socker! Det är därför klokt att inte överdriva konsumtionen. Bladen kan tuggas som godis eller hackas i fruktsallad, och fungerar dessutom fint både färska och torkade, till exempel för att söta te.
Sötverbena är också en anrik medicinalväxt som redan aztekerna använde, bland annat vid luftvägsinfektioner och hosta.
Precis som stevia är sötverbena känslig för kyla och inte vinterhärdig här i landet. Den lämpar sig utmärkt att odla i kruka så att du kan ta in den vid frost och låta den övervintra skyddat. Vattnas måttligt men gärna ofta – även bladen gillar att duschas ibland. Växer gärna som ampelväxt eller marktäckare med sitt lätt krypande växtsätt; grenarna kan bli hela 80–90 cm långa och under sommaren blommar plantan med små, vita blommor.
Både stevia och sötverbena kan användas i många olika maträtter och drycker, och det finns gott om recept på matsajter – sök bara på respektive namn, så hittar du inspiration för hur de kan användas i köket.
Jämförelse och fakta: Stevia kontra Sötverbena
Egenskap | Stevia (Sötflockel, Stevia rebaudiana) | Sötverbena (Lippia dulcis) |
---|---|---|
Vetenskapligt namn | Stevia rebaudiana | Lippia dulcis |
Ursprungsregion | Sydamerika | Centralamerika (aztekerna) |
Sötma | ~300 gånger sötare än socker | Upp till 1 000 gånger sötare |
Huvudsaklig substans | Steviolglykosider (t ex steviosid) | Hernandulcin |
Kaloriinnehåll | Nästan noll, påverkar ej blodsockret | Mycket lågt |
Industriell användning | Bred livsmedelsanvändning | Sällsynt, främst hushållsbruk |
Hälsoeffekter | Påverkar inte blodsockret, karieshämmande, innehåller vitaminer/mineraler | Traditionellt använd mot hosta/luftvägsbesvär |
Odling | Ettårig/flerårig, inte vinterhärdig | Flerårig, ej vinterhärdig |
Växtsätt | Upprätt, ca 50 cm | Marktäckare/ampel, 80–90 cm |
Blomning | Sällan hos oss | Små vita blommor på sommaren |
Odlingstips
Stevia
- Odlas i kruka, gärna i porös och näringsrik jord.
- Behöver ljus men inte stark sol mitt på dagen, håll jorden lätt fuktig.
- Ta in plantan innan frost om du vill försöka övervintra den.
Sötverbena
- Måste tas in under vintern, trivs bäst ljust och något svalt inomhus.
- Vattna måttligt men inte så att jorden torkar ut helt.
- Tål att beskäras och är dekorativ som ampelväxt eller marktäckare.
Användning i mat och dryck
Både stevia och sötverbena passar för att söta exempelvis te, smoothies, desserter och bakverk. Kom dock alltid ihåg att smakstyrkan räcker med betydligt mindre mängd än vanligt socker.
Mer information och vidare läsning
Nyfiken på att odla eller använda dessa växter? Sök gärna på deras namn på olika matsajter eller läs mer om skillnader och användning här på Odla.nu.
Vill du utöka eller fördjupa något ytterligare, t.ex. mer detaljer om odlingsråd eller några recept, återkom gärna!