Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Söt buskmargerit!

Det är examenstider och midsommarafton är bara någon vecka bort, två tillfällen då gula och vita blommor är bland de mest populära. En blomma som förknippas med sådana svenska sommardagar är buskmargerit!

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Gula och vita blommor mot en blå himmel, svenskare kan det knappast bli. Buskmargerit är en populär växt som använts i Sverige under hela 1900-talet för både inom- och utomhusbruk.

Härlig buskmargerit

Buskmargeriter är härliga att plantera tillsammans med andra vackra och ljuva sommarblommor, fast de är också fina i all sin enkelhet utan sällskap. Nedan får du några tips hur de kan användas!

#Buskmargerit på olika vis#

Buskmargerit är en tacksam snittblomma som gör sig utmärkt tillsammans med såväl trädgårdens blommor som vildväxande blommor från ängen. Det är dessutom mycket bra att med jämna mellanrum klippa av blommor från sin buskmargerit eftersom den då förgrenar sig bättre och därigenom blommar rikligare.

Inför midsommarhelgen är buskmargeriten utmärkt att använda som snitt i stället för prästkragar. Festligt är också att dekorera den med svenska flaggor och sätta den i en vacker kruka på bordet. När helgen är över går det fint att plantera ut den i trädgården eller på balkongen.

Klipp av några blommor och lägg dem i vattenbad. Blanda gärna med några andra blommor. Blommor som seglar runt i ett vattenbad är lika festligt ute i fågelbadet som i en liten skål inne på handfatskanten.

En underbar bordsdekoration fås genom att avklippta blommor formas till ett hjärta, romantiskt och somrigt.

Har du möjlighet att övervintra dina buskmargeriter kan du göra små träd av dem. En trädformad margerit kan sedan förslagsvis samplanteras med någon hängande sommarblomma som hänglobelia eller silvernjurvinda.

Om buskmargeriten

Buskmargeritens vetenskapliga namn är Argyranthemum frutescens. Den kommer ursprungligen från Kanarieöarna, men de flesta exemplar i handeln idag är hybrider, korsningar.

Buskmargerit används ofta som en ettårig sommarplanta hos oss, men precis som många andra sommarblommor är den flerårig om den får växa i rätt klimat. Om margeriten övervintras på ett svalt och frostfritt ställe fungerar den utmärkt att använda år efter år. På våren kan du ta sticklingar från den övervintrande plantan.

Vill du forma ett margeritträd gör du det genom att låta ett skott växa upp och efterhand klippa bort alla sidoskott på stammen.

#Såhär trivs buskmargeriten bäst#

Buskmargerit är en tålig växt som kan stå i vilket väderstreck som helst. Allra rikligast blomning fås dock på en ljus plats utan brännande södersol. Plantera din buskmargerit i lucker och näringsrik mulljord. Jorden ska hållas jämnt fuktig. Vattna med svag näringslösning hela sommaren.

#Buskmargerit 'Sofiero'#

Det finns en sort som heter ’Sofiero’. Sorten härstammar från början av 1900- talet då kronprinsessan Margareta tog med det första exemplaret till Sverige från sitt hemland England. Detta exemplar har sedan blivit sammankopplat med Sofiero Slottsträdgård där kronprinsessan lagt grunden till en fantastisk visningsträdgård.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB