Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarplantera för sinnena

Låt alla sinnen få sitt i årets sommarplantering – aromatiska kryddor, solvarma tomater och färgstarka blommor

Varför inte låta årets sommarplanteringar fylla flera funktioner? Tänk så lyxigt att till sommarfrukosten kunna sträcka ut handen och plocka några söta smultron, eller ta en solmogen körsbärstomat att njuta av direkt från plantan. Att sedan under middagsförberedelserna kunna nypa färska kryddor från egen balkong, terrass eller uteplats – oavsett om du bor i lägenhet, villa, eller tillbringar sommaren på torpet – gör verkligen odlingssäsongen komplett.

Så lyckas du med sommarens matnyttiga odlingar

För att lyckas med kryddväxter och ätbara växter är det viktigt att skapa rätt förutsättningar. Kryddväxterna härstammar ofta från medelhavsområdet och kräver därför gott om sol samt lätt, sandblandad och gärna kalktillsatt jord (använd kaktusjord om du är osäker). Det är avgörande med god dränering: välj krukor och lådor med hål i botten och lägg gärna ett lager lecakulor längst ned för att växterna inte ska bli stående i vatten. Väl dränerad jord motverkar också sjukdomar och ger kryddorna den rätta intensiteten i smak och doft.

Kreativ odling på höjden och längden

Kryddorna behöver inte stå i strikta rader – utnyttja gärna väggyta och takhöjd med amplar och väggkorgar. Timjan väller vackert över kanter och bjuder på rödvioletta blommor, medan citrontimjan lyser upp med sitt gulgröna bladverk. Oregano (kungsmynta) fungerar utmärkt i ampel och finns även i gulbladig variant. Kombinera gärna med persilja och mejram, tillsammans med hängpelargoner, krasse eller andra sommarblommor för färg och variationsrikedom.

Genom att sätta upp spaljéer på fönsterfria väggar kan du enkelt hänga upp flera amplar och variera dem mellan säsonger. Vid spaljén gör sig klängväxter som svartöga, passionsblomma, rosenböna och luktärter bra och ramar vackert in miljön runt amplarna. Nedanför kan en balkonglåda fylld med månadssmultron bjuda på söta bär hela sommaren, alldeles inom räckhåll.

Tomater, bär & nyheter i ampel

För att njuta av en riktigt god skörd av solvarma tomater under sommaren, plantera i minst 10-literskrukor. Vanliga tomater och körsbärstomater behöver stöd och bör tjuvas – det vill säga att sidoskotten i bladvecken tas bort. Däremot behöver busktomater inget extra stöd eller tjuvning, men vill ha gott om plats. Det finns även ampeltomater som passar i ampellösningar. Stora jordgubbar kan odlas på samma sätt och ger fin och lättillgänglig skörd.

Bacopa är en blommande nyhet bland ampelväxterna, uppskattad för sina små vita blommor och tålighet mot upptorkning. Kombinera denna med andra torktåliga växter för extra lättskötta och färgstarka arrangemang i sommar.

Fler smakrika och doftande kombinationer

I mån av plats rekommenderas fler och större krukor med favoriter som kyndel, salvia, rosmarin, basilika, citronmeliss och fransk dragon. Tänk på att myntor gärna brer ut sig – ge därför dem en egen kruka så att de inte konkurrerar ut andra växter. Blanda gärna upp de matnyttiga växterna med blommande arter: låt exempelvis krasse rinna över krukkanten, odla doftande heliotrop eller några söta minirosor för att skapa vackra och doftrika planteringar. I lite skuggigare, varma hörn trivs Lyckliga Lotta tillsammans med murgröna.

Balkonglådor på räcket är perfekta för kombinationer av ätbart och dekorativt: plantera ringblommor och krasse tillsammans med pelargoner och tagetes så får du både färg och nytta i en yteffektiv lösning. Ringblommor och krasse är dessutom ätbara och går att använda i sallader och matlagning.

Skötsel och semestertips

Vattning är A och O – särskilt under heta perioder och om du reser bort över sommaren. Fundera på om dina odlingar enkelt kan följa med till landet, eller be någon granne om hjälp. Kom även ihåg att gödselvattna regelbundet under säsongen för optimal tillväxt, särskilt för tomater, jordgubbar och örter i kruka.

Skörd och förvaring

När du skördar kryddor för torkning, välj gärna en solig dag så är det enklare att få ett bra resultat. Häng buketter mörkt och torrt så bevaras aromen bäst. Vissa örter – till exempel dill, persilja, dragon, myntor och citronmeliss – lämpar sig också för infrysning. Tummregeln är att 1 msk finhackade färska kryddor motsvarar ca 1 tsk torkade.

Tänk gärna kreativt kring det ätbara: ringblommans blomblad passar i sallad eller bröddeg, medan krasseblommor och -blad ger salladen både färg och en pepprig smak. Krassens frön kan läggas in i vinäger och blir då ett gott alternativ till kapris.

Låt årets sommarplanteringar alltså stimulera alla sinnen – med färg, doft, smak och ett härligt prunkande intryck!


Matnyttiga växter i kruka; från vänster: kryddsalvia, timjan, citronmeliss, smultron och persilja.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB