Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarplantera för sinnena

Låt alla sinnen få sitt i årets sommarplantering. Ljuvliga kryddofter, härliga solvarma tomater blandat med färg- starka blommor.

Varför inte låta årets sommarplanteringar fylla flera funktioner. Tänk att vid sommar-frukosten bara kunna sträcka ut handen och plocka några söta smultron eller ta en solvarm körsbärstomat att suga på. För att inte tala om att till middagen kunna plocka färska kryddor oavsett om du bor i lägenhet, villa eller är på torpet.

Vad behövs då för att lyckas? Om kryddväxter ska trivas måste läget vara ordentligt soligt. De flesta av kryddväxterna kommer från medelhavstrakterna och behöver sol och lite torka för att bli aromrika. Kryddväxterna föredrar en lätt sandblandad jord (kaktusjord) med tillsats av extra kalk. Viktigt är också att kryddorna får god dränering, se därför till att alla planteringskärl har dräneringshål och lägg ett lager lecakulor i botten av krukorna.

Kryddor uppåt väggarna
Nu behöver inte kryddorna stå på parad i krukor. För att utnyttja odlingsytan använd gärna amplar och väggkorgar. Timjan väller fint över kanten i en väggampel och ger färg genom sina rödvioletta blommor. Citrontimjan har därtill ett ljust gulgrönt bladverk som bryter av mot allt grönt. Även kungsmyntan "oregano" är en utmärkt ampelväxt som även finns i en gulbladig variant. Låt också persilja och mejram fylla väggen tillsammans med hängpelargoner, krasse och andra hängande sommarblommor.

För att lätt kunna hänga upp många väggamplar är det praktiskt att sätta upp spaljéer. Täck de fönsterfria väggytorna med spaljéer och häng amplarna i dem, då går det lätt att variera år från år. Placera en balkonglåda nedanför spaljén och låt t.ex. svartöga, passionsblomma, rosenböna eller luktärter klä in spaljén runt väggamplarna. Fäst en balkonglåda utanför balkong/terassfönstret och fyll den med månadssmultron. Härligt att bara kunna sträcka ut handen för att nå de röda söta bären. Månadssmultron ger tacksamt skörd hela sommaren.

För att kunna avnjuta en egen skörd av solvarma tomater, bör tomatplantorna planteras i minst 10 liters krukor. Vanlig tomat och körsbärstomater fordrar ett ordentligt stöd och bör tjuvas. Tjuvning innebär att man tar bort alla skott som kommer i bladvecken på plantan. Busktomater tar mer plats men fordrar normalt inget extra stöd och ingen tjuvning. Tomater kan också odlas i amplar, då det finns speciella ampelsorter.

Nyhet i ampel

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

I amplarna kan också stora härliga jordgubbar odlas förutom alla blommande ampelväxter. En nyhet bland ampelväxterna i år är bacopa. En ampelväxt med små vita blommor i mängd. Bladen är lite tjockare och tål därför lätt upptorkning. Bacopa har blivit mycket populär nere i Europa för sitt överdåd av blommor och sin tålighet.

I mån av plats kan man fylla ytterligare krukor eller plantera en vacker kryddkruka med kyndel, salvia, rosmarin, basilika, citronmeliss och fransk dragon. Myntorna som lätt sprider sig och tränger ut allt i sin närhet gör sig bäst i egna krukor. Placera krukorna soligt, variera dem i höjd och blanda in krukor med blommande växter. Heliotrop doftar underbart, krasse låter sig rinna över krukkanten och omsvepa kryddväxterna och t.ex. några små doftande minirosor. Innanför balkongskyddet är det varmt och lätt skuggigt där trivs Lyckliga Lotta i en stor kruka, ihop med murgröna.

På balkongen har man sedan möjlighet att hänga upp lådor på balkongräcket. Varför inte göra även dem lite matnyttiga, med ringblommor och krasse uppblandade med pelargoner och tagetes.

Svårt med vattningen under semestern? Haka av lådorna och ta med dem och krukorna till landet. Glöm inte att gödselvattna fortlöpande hela sommaren för att få optimal utveckling.

Tips:
När du skördar kryddor för torkning välj en solig dag, så lyckas du lättare med torkningen.

Kryddbuketterna ska hänga i ett torrt och mörkt utrymme för att behålla aromen.

Vissa växter lämpar sig även för infrysning t.ex. dill, persilja, dragon, myntor och citronmeliss. 1 msk finhackade färska kryddor motsvarar 1 tsk torkade kryddor.

Ringblommans blomblad går fint att använda i sallader, vid bakning av matbröd eller att kokas tillsammans med ris.

Krassens blommor och blad ger förutom färgen en kryddig smak åt salladen. Fröna kan läggas in i vinäger till "kapris".


Matnyttiga växter i kruka; från vänster kryddsalvia, timjan, citronmeliss, smultron och persilja.
Foto: Peter Gunnars

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB