Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarfixa & ha det bra!

**Katarinas krönika** Framför dig ligger veckor av härligt trädgårds- och balkongliv som kommer att bjuda på allt från underskön blomning och lyckliga stunder när du skördar första rödbetan till besvikelse när älsklingsplantor vissnar och ogräset växer snabbare än du kunde ana.

Lär dig tycka om allt detta och fokusera på det som är kul och livgivande så blir din gröna sommar så mycket bättre. Veckans krönika innehåller 5 goda råd som gäller för hela sommaren.

1. Ansa och klipp

En behaglig syssla är att strosa runt i trädgården eller på balkongen med en hink och en sekatör och klippa av det som är visset och överblommat. Många perenner bjuder på en extra blomning om du inte låter de första vissna blommorna sitta kvar och bilda frö. Sommarblommor i sin tur bjuder ofta på mer blommor ju fler vissna du plockar bort. På din ansningsrunda får du samtidigt en bra översyn av trädgården eller balkongen och hinner upptäcka saker som du kanske annars hade missat.

2. Jordförbättra lite i taget

Ett bra sätt att tillföra ny jord i dina rabatter är att alltid ge tillbaka det du har tagit. Tänk dig exempelvis när du rensar ogräs. Inte sällan fylls en hel hink med ogräsplantor, rötter och jord som sitter fast på rötterna. Ogräset har glupskt sugit upp näring ur jorden på platsen det har stått. Ha därför en hink med mullrik och fin jord med dig ut när du rensar ogräs och lägg ut i rabatten som bra avslutning.

På balkongen kan du fylla på färsk och fin jord i krukorna allteftersom jorden sjunker undan. Det ser snyggt och fräscht ut, växterna får en extra kick och vatten hålls kvar längre i krukan.

3. Gödsla krukodlingar regelbundet!

Alla växter som bor i kruka behöver tillskott av näring hela sommaren. Gödsla med flytande näring varje vecka under sommaren.

4. Vattna, men med förnuft!

Bästa tiden att vattna är på morgonen. Då är växternas blad svala och slipper chockas av kallt vatten och solen är inte så varm att vattnet avdunstar innan det hinner ner i jorden. Har du inte tid att vattna på morgonen är kvällsvattning alternativ två. Att vattna i gassande sol är slöseri med våra naturresurser.

Väletablerade perenner, buskar och träd behöver i princip inte vattnas, deras rotsystem är så väletablerat att de sköter sin vattenförsörjning själv. Långvarig torka kan göra att de hänger men de dör inte.

Grönsakerna och sommarblommorna bör inte utsättas för svår torka. Ett enkelt sätt att avgöra om det är dags att vattna är att sätta spaden i den till synes torra jorden och gräva ett hål. Är det fuktigt nere i hålet kan du vänta ett tag med vattningen. Men om det är torrt eller nästan torrt ända ner är det dags att vattna.

Nyplanterade växter behöver hjälp med vattenförsörjningen i ca tre veckor efter plantering. Vattna rikligt ungefär var tredje dag. Vattna även om det har kommit en regnskur; den gör nämligen inte tillräcklig nytta för nyplanerade växter.

5. Trivs och må bra!

Alla odling, vare sig den sker i stor trädgård, på balkong eller koloni, har sina sidor. Ibland blir det inte riktigt som vi tänk oss och vi kan bli lite gnälliga i det gröna. Men tänk på att tiden vi har nu är kort. I vinter kommer du inte behöva bekymra dig över ogräs, löss och mördarsniglar. Å andra sidan kan du inte heller njuta av dofter, färger, smaker och lyckade projekt i trädgården och på balkongen. Så håll rätt fokus, se det vackra och njut så mycket du bara kan nu!

_Sommarhälsningar Katarina, Odla.nu_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB