Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommor, och sedan

Skötsel av sommarblommor – En komplett guide

På försommaren finns det massor av sommarblommor att köpa i plantbutikerna och på torget. Med dessa färdigvuxna plantor kan du snabbt skapa magnifika kruk-, balkonglåde- och ampelplanteringar, och få blomsterprakt direkt, om du inte hellre vill förkultivera plantorna själv.

I våras berättade jag om hur man gör sådana planteringar och påminde bland annat om vikten av långtidsverkande växtnäring för att blommorna ska orka slå ut och hålla länge. Men nu, när vi kommit en bit in i juli, kan vissa planteringar ändå börja se lite trötta och tilltufsade ut? Det är här den löpande skötseln blir extra viktig.

Ljus och placering

Du har väl placerat växterna så att de får tillräckligt med ljus? Om du har krukorna under en ofta nervevad markis får de lätt för lite ljus, vilket leder till svag tillväxt och sämre blomning. Om du vet med dig att du oftast har markisen nere eller planterar i norr- eller östläge, satsa istället på skuggtåliga växter såsom bacopa, flitiga lisa och fuchsia – men även dessa behöver visst ljus för att trivas.

Omvänt, har du blommorna i full sol hela dagen, är det avgörande att se till att krukorna aldrig torkar ut. Jordvolymen i krukor är begränsad och värms snabbt upp, så vattning kan behövas flera gånger dagligen när det är riktigt varmt.

Bevattning

Sommarblommor i krukor och amplar kräver jämn fuktighet för att rötterna ska kunna utvecklas. Var särskilt noga med vattningen efter plantering för att få igång tillväxten ordentligt. Under torra perioder kan lådor och amplar torka ut på bara några timmar, särskilt om de hänger fritt och utsätts för vind. Självvattnande krukor eller droppbevattning är extra värdefulla om du reser bort.

Näring och gödning

Stora, rikt blommande planteringar förbrukar mycket näring och kanske är näringen du tillförde i våras redan slut. Nu behövs underhållsgödsling, framförallt med flytande blomsternäring minst en gång per vecka, ibland upp till två vid extra frodiga planteringar. Numera finns också speciella sommarblommegödningar i handeln, praktiska näringsdragéer som blandas i vattnet enligt anvisning. Många föredrar att ge en mycket svag dos vid varje vattning för jämn näringstillgång – det underlättar regelbundenheten.

Rensa och klippa

Fortsätt att kontinuerligt plocka bort vissna blommor för att motverka fröbildning, vilket annars stjäl kraft från fortsatt blomning. Nyp av hela blomman, även blomfästet. Vid behov, särskilt längre fram på sommaren, kan du beskära långa och spretiga skott – de flesta plantor svarar med att bli tätare och blomma mer.

Föryngra eller förnya – byt ut trötta blommor

När våra sommarblommor, trots god skötsel, har blivit avdankade och fula kan ibland en radikal nedklippning väcka nytt liv. Om detta inte hjälper, börjar det under sensommaren dyka upp plantor ur det så kallade höstfägrings-sortimentet, med extra frosttåliga växter. Dessa kan ersätta uttjänta växter, så din planteringsglädje kan fortsätta långt in på hösten. Byt ut jorden lokalt i hålet där du tar bort den gamla växten (utan att skada rötterna på dem som är kvar), blanda i långtidsverkande näringskulor och plantera nytt.

Extra tips för längre blomsterlycka

  • Täta kontroller av växterna gör att du tidigt upptäcker skadedjur eller sjukdom. Friska, välnärda plantor är mer motståndskraftiga.
  • Under sensommaren och tidig höst kan du skydda känsliga blommor genom att täcka dem med fiberduk kyliga nätter.
  • Variera dina planteringar – byt ut plantor successivt och skapa nya färg- och formkombinationer allt eftersom säsongen går.

Genom att kontinuerligt vattna, göda, putsa och omplantera får du njuta av dina sommarblommor – i kruka, ampel eller låda – under hela odlingssäsongen och långt in på hösten!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB