Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarakuten – om ohyra & skadedjur

Sommarens efterlängtade avkoppling i trädgården och på balkongen störs ibland av ohyra som nästlar sig in i paradiset och lever det goda livet på våra fina växter. Jag har samlat bra, handfasta artiklar om skadedjur och en del sjukdomar som kan drabba dina växter.

Sammanställt av Katarina Kihlberg

När ohyra och sjukdomar slår till i trädgården, på balkongen eller kolonin kan vi bli förtvivlade och i värsta fall tvingas se våra älsklingsplantor tyna bort eller gnagas upp.

Många gånger finns det dock sätt att förebygga angreppen så att dina växter drabbas så lite som möjligt. På Odla.nu finns en matnyttig serie som berättar om hur du bäst skyddar dina växter.

Vi har också samlat information om skador på rosor, äpple och päron eftersom vi får så många frågor om just dessa växtslag.

Matnyttigt om ohyra och sjukdomar

Allt om växtskydd - del 1 Allt om växtskydd - del 2 Allt om växtskydd - del 3

Växtskador på rosor Skador på äpple och päron

Några vanliga skadedjur

Trots att vi sköter om våra växter och hjälper de att bli starka och motståndskraftiga hittar ohyra och skadedjur de och livnär sig på blad, knoppar, växtsaft och rötter. Jag har samlat artiklar om några av de vanligaste angreppen:

Minerarfluga på akleja Vad är en bärfis? Vinbärsbladlus - ingen fara Hjälp - sköldlöss! Krusbärsmott Sömntornstekel Rosenbladstekel Tvestjärtar Liljebaggar Den fruktade mördarsnigeln Pantersniglar gör sällan skada

Såpsprit mot löss!

Löss kan drabba många av våra växter och ibland blir de bara för många! Du kan själv göra en såpspritlösning att använda vid svåra angrepp.

Gör så här: Blanda 1 liter vatten, 1-2 dl grönsåpa och 2 msk T-sprit. Spruta med denna blandning upprepade gånger rakt på lössen. Obs! Spruta inte i starkt solsken, det kan ge brännskador.

_En skön sommar! önskar Katarina på redaktionen_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB