Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Sommar för sinnena

  • Trädgård

Frodiga sommarblommor i härliga färger och vackra kombinationer tillsatt underbara dofter får sommarstämningen att stiga flera grader.

Skäm bort dig själv och dina omgivningar och fyll krukorna med spännande växter som blommar överdådigt och sprider en underbar sommarstämning. De frodiga, blommande växterna är i princip allt du behöver för att din terrass eller balkong ska leda tankarna till semesterparadisen vid Medelhavet. Ett par oglaserade krukor med väldoftande blommor kan göra underverk och lyser upp även om solen går i moln.

En växt som har just de egenskaper som behövs, men som av någon underlig anledning inte är särskilt känd, är heliotrop, Heliotropium arborescens. Det beror kanske på det tungvrickande namnet, fast det är en dålig ursäkt för att inte bekanta sig med växten. Heliotrop blommar oavbrutet hela sommaren med stora, välvda flockar av lavendelblå eller mörklila blommor ovanför det djupt mörkgröna bladverket. Mycket vacker i en rustik terrakottakruka eller skrovlig betongkruka.

Fast heliotrop är inte enbart en vacker och hållbar växt för utomhuskrukorna. De hundratals pyttesmå blommorna i flockarna sprider en underbar varm och vaniljliknande doft som är oemotståndlig - för såväl den mänskliga näsan som fjärilarna som lockas av doften och svärmar kring växterna.

Eldkrona, Lantana camara, är också en av sommarblommorna som garanterat skapar sommarstämning på terrassen - inte minst tack vare de fantastiska färgkombinationerna som blomflockarna bjuder på. Det finns flera olika sorter av eldkrona som var i sig kännetecknas av spännande blommor i små flockar.

Blommorna är oftast tvåfärgade i överraskande färgkombinationer - mörkrosa och orange, orange och gul, gul och vit, röd och orange. Det finns ett otal färgkombinationer, men de är alltid lysande och utgör en snygg kontrast till det gröna bladverket.

Eldkrona är en frodig växt som växer flitigt under sommaren och därför lämpar sig i stora, vackra krukor. I tropiska Amerika, som växten härstammar från, är den faktiskt en flerårig buske. Det innebär att du också kan få stora, vackra uppstammade exemplar som du kan övervintra på en frostfri plats om du har möjlighet till det.

Flitiga Lisa, Impatiens walleriana, är absolut inte en nyhet. De flitigt blommande växterna kom faktiskt till Danmark från sin hemvist i Östafrika redan på 1880-talet. Först användes de enbart som krukväxter, men i takt med att utomhuskrukorna har gjort sitt intåg på terrasserna används de tåliga växterna numera mest som utplanteringsväxter.

Även om växten som art inte är en nyhet kommer det ändå nyheter inom flitiga Lisa-sortimentet vartenda år. Det kommer hela tiden nya sorter som gör det ännu roligare att odla växten. Det är inte minst tillökningen av fyllda blommor i fina, milda färger som har gjort den nya generationen flitiga Lisa till ett måste i sommarens krukor.

Till skillnad från andra sommarblommor, som exempelvis heliotrop och eldkrona, trivs flitiga Lisa inte bara i direkt sol utan även i halvskugga och gör det därmed möjligt att skapa färgglad sommarstämning runt hela huset.

   

Heliotrop, Heliotropium arborescens
Heliotrop
Heliotropium arborescens

Eldkrona, Lantana camara
Eldkrona
Lantana camara

Flitiga Lisa, Impatiens walleriana
Flitiga Lisa
Impatiens walleriana