Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommar året runt

Gartneriet Rønbæk ligger mitt i det idylliska landskapet i Östjylland, men när man kliver över tröskeln hamnar man i en helt annan värld. Här är det sommar året runt.

Temperaturerna i Gartneriet Rønbæk ligger en bra bit över normal rumstemperatur. De stora växthusen är nämligen fulla av Phalaenopsis-orkidéer som behöver höga temperaturer för att utvecklas till vackra krukväxter.

  • När vi började odla orkidéer var det något helt nytt i Danmark. Nya sorter och ett intensivt utvecklingsarbete innebar att det blev möjligt att odla Phalaenopsis som krukväxt och det var det som verkligen satte fart på arbetet, säger Erik Schwartz som driver Gartneriet Rønbæk tillsammans med sin son, Søren Schwartz.

Det är bara tio år sedan Erik Schwartz fick sina första orkidéplantor. Det var ett försök, men det dröjde inte länge förrän orkidéerna hade trängt undan de andra växterna på trädgårdsmästeriet och idag har Gartneriet Rønbæk specialiserat sig på enbart orkidéer.

Specialist på orkidéer
Orkidéer är på många sätt växter med personlighet. Erik Schwartz insåg snabbt att han var tvungen att bygga ett särskilt växthus för orkidéerna om han skulle kunna utveckla produktionen. Samtidigt flyttade Søren Schwartz till Holland för att jobba med orkidéodling. De var helt enkelt tvungna att skaffa sig erfarenhet av och expertis i odling av de krävande växterna om de skulle kunna producera bra orkidéer med massor av blommor.

En rundtur på trädgårdsmästeriet vittnar om att de behärskar hantverket till perfektion. Växthusen bågnar av blommande orkidéer i allsköns färger. Erik Schwartz bedömer att det finns ungefär 300 olika sorter av Phalaenopsis samtidigt i växthusen. Fast sortimentet utvecklas otroligt fort, så det kommer ständigt nya sorter. Man har med andra ord alltid chans att hitta en sort man aldrig har sett förut.

Det tar tre år
Gartneriet Rønbæk köper pyttesmå orkidéplantor från specialiserade laboratorier i Holland eller Fjärran Östern som är orkidéernas naturliga växtplats. De små plantorna är 1 år gamla när de levereras hopklumpade i glasburkar. På trädgårdsmästeriet skiljs de åt och planteras i tråg. Där får de växa till sig i ett halvår innan de planteras om i krukorna som de kommer att levereras i. Så går det ytterligare ett halvår då de små plantorna växer sig stora och starka i 27-28 graders värme.

Det tar ett år innan de är så pass stora att de är redo att blomma. Då flyttas de över till ett annat växthus och placeras med stora avstånd. Här får de en chock för temperaturen i den nya växthuset är bara 19 grader. Det är den plötsliga temperaturväxlingen som sätter igång blomningen. Det innebär att Erik Schwartz kan styra produktionen för han vet att orkidéerna blommar 4 månad efter att de har utsatts för köldchocken.

  • Orkidéerna börjar blomma förr eller senare, men med den här metoden kan vi styra produktionen. Det är inte något man kan klara själv där hemma eftersom det är omöjligt att hålla temperaturerna på en konstant hög nivå under en längre period, poängterar Erik Schwartz som emellertid tröstar oss med att orkidéerna nog kommer att blomma om bara de trivs.

Fram i ljuset
En förutsättning för att orkidéer ska trivas och växa är att de får tillräckligt mycket ljus. De får inte stå i ett söderfönster i den stekande sommarsolen, men annars kan de inte få för mycket ljus. Orkidéerna ska alltså lyftas fram i ljuset både där hemma och i blomsteraffärerna. Om de står för mörkt trillar de små knopparna av för att de får för lite energi och inte orkar utvecklas.

Vattna en gång i veckan
Phalaenopsis är en krukväxt som man kan ha glädje av i åratal och man behöver inte ens ha särskilt gröna fingrar för att få den att blomma om och om igen.

  • Det enda man måste komma ihåg är att det inte är naturligt för den att stå i en kruka. Ute i naturen växer den uppe i träden och den använder sina rötter dels för att hålla sig fast, dels för att samla in vatten och näring som rinner ner längs trädet och kommer från luften. Därför går det inte att odla orkidéer i blomjord. De dör helt enkelt i jord. I stället odlas de i furubark som ger dem massor av luft runt rötterna, berättar Erik Schwartz.

Han påpekar att en orkidé bara har några få rötter som man ska sköta om noga. Det gäller även rötterna som den skickar ut i luften. Det är faktiskt samma slags rötter som i krukan och de hjälper till att absorbera fukt från luften.

När man odlar orkidéer är det viktigt att veta exakt hur mycket man ska vattna dem. På trädgårdsmästeriet får de vatten bara en gång i veckan och det bör gälla där hemma också.

Doppa ner hela krukan i vatten och låt överskottsvattnet rinna av eller häll vatten i ytterkrukan och låt orkidén suga vatten i en kvart innan du häller bort resten av vattnet. Då klarar växten sig i en vecka, lyder rådet från Erik Schwartz.


Phalaenopsis

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB