Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snötörel och sommarklättrare

Vare sig vårvintern har varit kall eller förvånansvärt mild är sköna maj alltid lika välkommen. Dagar och nätter blir äntligen varmare och det är dags att tänka på sommarkrukornas innehåll. Vi gör tummen upp för **snötöreln**, _Euphorbia_ 'Diamond Frost, och för alla härliga **ettåriga sommarklättrare**.

_Månadens blomma maj från Blomsterfrämjandet_

Släpp sommarblommorna loss, maj månad är här! En fantastisk sommarblomma som har allt du kan önska är snötöreln, Euphorbia 'Diamond Frost'. Låt inte namnet lura dig, snötöreln bringar löften om sommar och romantik. Sen är det hög tid att köpa hem sommarklättrare. Låt de slingra mer eller mindre kontrollerat lite varstans, i uterum, på balkonger och altaner.

Blommor, blommor och mera blommor!

Snötöreln snålar inte på behagen precis. De vita blommorna, som närmast kan liknas vid ett ymnigt snöfall, levereras hela sommaren utan uppehåll. Detta är en tålig sommarblomma som kan stå i både kruka och rabatt och som samspelar med så gott som allt. Den klarar hyfsat mycket av både vind och kyla och trivs och blommar lika flitigt i sol som i halvskugga.

Plantera tillsammans med andra sommarblommor i krukor eller amplar. Perenner används mer och mer i krukor och planteringskärl. Där är snötöreln en strålande fin utfyllnad som med sina grunda rötter inte konkurrerar så mycket om utrymmet i jorden.

Sommarblommor på höjden

Sommarklättrare hinner med förvånansvärt mycket på en sommar. Klockrankan, Cobaea scandens, till exempel kan fylla en hel mur eller ett plank med sina klockformade blommor i olika färger. Det finns plantor att köpa så här års som har kommit en bra bit på väg eller lite mindre som bara väntar på att få skjuta iväg på höjden. Vilken variant du än väljer är priset oftast mycket rimligt.

En gammaldags klätterväxt som åter uppmärksammas är törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum. Det är en ovanligt söt planta med sina mörkt violetta blommor och ett rosa kjolliknande foder. Den slingrar iväg till en höjd på drygt två meter.

En annan klassisk sommarklättrare för balkong, terrass och uterum är svartöga, Thunbergia alata. Blomman har ett distinkt svart öga som omges av kronblad i orange, vitt, gult eller aprikos.

Sommarklättrarna brukar finnas i handeln någon gång

Så sköter du snötöreln:

  • Placeras i sol eller halvskugga.
  • Vattna regelbundet, vill ha fuktig men väldränerad jord.
  • Gödselvattna regelbundet under hela säsongen.
  • Vid plantering i rabatt ska jorden vara näringsrik och lucker.

Så sköter du sommarklättarna:

  • Placera soligt och varmt.
  • Vattna regelbundet, de tycker inte om att torka ut.
  • Gödselvattna regelbundet under hela sommaren.
  • Låt de klättra på spaljé, pinnar eller staket. Vissa behöver bindas upp medan andra håller sig fast själv.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB