Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snö och paket

Onsdagen den 24 november 1999

Äntligen äntligen har vi fått riktig snö! Bara några centimeter visserligen, men det känns som stabil fin snö som kommer att stanna kvar ett tag.

Visserligen har vi fått in litet varm luft de senaste dagarna, så det börjar bli blött, men jag hoppas verkligen att det ska vända och bli riktig vinter.

Det känns ovanligt sent att få första riktiga snön såhär i slutet av november, och på väderrapporterna såg det ut som om det faktiskt snöade i hela landet här ett tag. Hur är det, har det snöat hos er?

Jag känner mig ganska nöjd med mina vinterförberedelser, men visst finns det saker som jag inte hann med. Vinbärsbuskarna hade jag egentligen tänkt beskära ordentligt, de börjar se rätt risiga ut, men nu känns det inte så lockande att kravla runt i snön med sekatör och såg. Jag ska väl binda upp dem till "kvastar" som jag brukar, för att de inte ska knäckas av snön, men just nu får de stå och se litet tjusiga ut med sitt tunna snölager på.

Helgen innan det började snöa hade vi så milt väder att vi faktiskt hann göra en hel del höstarbeten i trädgårdslandet. Jorden hade tinat upp av regnen och den milda luften, så jag passade på att gräva ner fårgödsel i en av odlingsbäddarna. Men nog var det kyligt, och det kändes inte helt bra att väcka upp daggmaskarna där nere i jorden. De hade rullat ihop sig till små nystan inför vintern och såg rätt bleka och förskrämda ut när jag bryskt grävde upp dem...

Ja, så jag hann med mer än jag hade väntat mig, men det fanns fortfarande en hög med fårgödsel kvar som jag insåg att jag aldrig skulle hinna gräva ner. Istället för att den skulle ligga och lakas ur på marken bestämde jag mig för att försöka lägga upp den i en fin komposteringshög. Vi lade ut plast på marken för att hålla brännässlorna borta, och så packade vi in gödslet i gammal halm. Jag trampade ihop det hela ordentligt, varvade med halm och hällde på litet varmvatten. Och så på med svart plast på alltihop. När det hela var färdigt såg det nästan ut som ett spännande presentpaket och faktiskt kommer det att kännas som att öppna en present nästa höst när jag ska börja använda gödslet. Hoppas verkligen att innehållet i paketet blir som jag hoppas - härlig, välkomposterad gödsel!

Det kom ett till paket i posten här om dan - min första fröbeställning för säsongen. Det känns litet tidigt kanske, det mesta brukar jag ju beställa i januari och det har inte kommit så värst många frökataloger ännu. Thompson & Morgan kom tidigt, med sina glansiga tjusiga blombilder, men därifrån brukar jag inte beställa - bara titta på bilderna. Nej, jag beställde från Future Foods, en intressant engelsk fröfirma. De kommer ut med två kataloger per år, en höstkatalog och en vårkatalog, och de har helt olika sortiment på hösten och på våren.

I år hade de börjat med fröer till buskar och träd - alla med ätliga frukter av något slag. Egentligen är det väl idiotiskt att fröså buskar - de är ju inte så dyra att köpa färdiguppvuxna på plantskolan. Men jag kunde inte låta bli att köpa två stycken som verkade intressanta. Jag vet inte riktigt vad det kommer att bli av dem, eller om de ens klarar sig här uppe i zon 6, men man kan ju prova!

Ja, buskfröerna ska jag nog peta ner i en kruka och ställa ut i snön för stratifiering (köldbehandling), men i övrigt har det inte riktigt börjat klia i frösåddsfingrarna ännu - det får vänta till januari eller februari. Nu ska jag bara njuta av den fina snön ett tag!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Vinbärsbuske i snöväder.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB