Små, små pluppar av näring!
Text: Monika Hulthe
Bild: Lena Ason
Det växer i lagården
Det växer i lagården, ja på höjden alltså. Jag pratar om djupströbädden som vår lilla skock får och getter travar runt på hela vinterhalvåret. En tjock matta av halm som hela tiden gödselvattnas av djurens urin och stampas ihop av små hovar. Och så alla dessa små pluppar! Både getter och får sprider mängder av små, runda och fasta kulor av gödsel över djupströbädden. De trampas ner i halmen och blir till en levande kompost som ger värme till djuren och, så småningom, näring till mina odlingar.
Samma sak sker i hönshuset. Tidigare bytte vi alltid strö ofta, men i år har vi provat samma metod som för fåren och getterna. Här använder vi en bädd av torv blandat med lite träspån, som får ligga kvar hela vintern. Då och då ströar vi lite mer så att hönorna ska ha det torrt och fint. Just nu ser det ut som om man skulle kunna plantera rakt ner i den härliga myllan – men för att få en riktigt näringsrik jord ska materialet först grävas ur och komposteras utomhus innan det används i växthuset.
Djuren på vår gård är i allra högsta grad en del av kretsloppet. Varje liten plupp är faktiskt värd sin vikt i guld!
Fördelarna med naturgödsel
- Näringen frigörs långsamt och bränner inte som konstgödsel kan göra.
- Mikrolivet i jorden gynnas, vilket får växterna att må bra.
- Jorden blir mullhaltig och får en bra struktur.
- Jordnivån fylls på och kompenserar för det som hela tiden tas bort vid skörd.
- Daggmaskarna trivs som fisken i vattnet. De får gott om mat och kan jobba ordentligt med att lufta jorden och hålla pH-värdet i balans.
Visste du?
Visste du förresten att daggmasken producerar enzymer som gör jorden frisk? Masken har kalkkörtlar som tillför kalk till jorden, och i dess spillning finns kvävefixerande bakterier – alltså extra näring till dina plantor. Maskens egna små pluppar är flera gånger mer näringsrika än jorden själv! Det är alltså inte konstigt att såväl jorden som allt som växer i den mår bättre när du gödslar med naturgödsel som innehåller strömaterial i form av torv, halm och spån. Din jord blir både friskare och lättskött – så enkelt är det.
Har du inga egna djur kanske grannen eller någon i bekantskapskretsen har. Eller så finns det kaningödsel att tillgå om barnen har en kanin hemma – det är ett kraftfullt gödsel som funkar toppen, men använd sparsamt precis som med hönsgödsel.
Odling med organiskt material
Jag byter inte jord i mina växthus, utan tillför ständigt organiskt material i form av blast, gräsklipp och naturgödsel. Jorden fortsätter att vara frisk och växterna mår bra. Även om jag mest odlar tomater brukar jag plantera in några andra växter mellan tomatplantorna – kanske en chili här och några paprikor där. En stor rugge slätbladig persilja ger tidig skörd till persiljepeston, och basilika förstås. Alltid ser jag till att ha något som blommar för att locka till sig pollinerare. En blå isop precis vid växthusdörren fungerar som en magnet för de första bina och humlorna. Om det inte får plats, kan man lika gärna sätta in en färgglad blombukett på förmiddagen – det brukar fungera det med.
Att samarbeta med djuren gör trädgårdsarbetet lättare både i grönsakslandet och växthuset. Jorden fylls av liv och allt som växer där mår bra. Och med en jord full av liv trivs bin, humlor och fjärilar, vilket i sin tur ger fina skördar av friska, goda grönsaker. Och då mår vi själva också bra!
Se mer & läs vidare
Lite mer om hur jag komposterar kan du läsa på
En liten film om våra lekfulla killingar finns här: Lekfulla killingar
Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!
Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning
Ljuset är på väg tillbaka!
Odla för hela året!
Tänk på!
Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något.
Prenumerera här: