Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Små, små pluppar av näring!

**Monikas självhushållning** Vad matar du dina plantor med? Snabbmat i form av konstgödning ger en kick, precis som för oss människor, men den bygger bara obalans på sikt.

Text: Monika Hulthe Bild: Lena Ason

Det växer i lagården, ja på höjden alltså. Jag pratar om djupströbädden som vår lilla skock får och getter travar runt på hela vinterhalvåret. En tjock matta av halm som hela tiden gödselvattnas av djurens urin och stampas ihop av små hovar. Och så alla dessa små pluppar! Både getter och får sprider massor av små runda, fasta kulor av gödsel över djupströbädden. De trampas ner i halmen och blir till en levande kompost som ger värme till djuren och så småningom näring till mina odlingar.

Samma sak sker i hönshuset. Tidigare hade vi alltid strö som vi bytte ofta, men i år har vi provat samma metod som hos fåren och getterna. Här använder vi en bädd av torv blandat med lite träspån, som får ligga kvar hela vintern. Då och då ströar vi lite mer så att hönorna ska ha det torrt och fint. Just nu ser det ut som om man skulle kunna plantera rakt ner i den härliga myllan, men det ska först grävas ur och komposteras utomhus en omgång innan det blir näring i mina växthus.

Djuren på vår gård är i allra högsta grad en del av kretsloppet. Varje liten plupp är värd sin vikt i guld!

Fördelarna med naturgödsel är många: • Näringen frigörs långsamt och bränner inte som konstgödsel kan göra. • Mikrolivet i jorden gynnas och det mår växterna bra av.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

• Jorden blir mullhaltig och får en bra struktur. • Jordnivån fylls på, vilket är bra eftersom vi hela tiden transporterar bort en del av den i form av skörd. • Daggmaskarna trivs som fisken i vattnet. De får gott om mat och kan jobba ordentligt med att lufta jorden och hålla pH-värdet i balans.

Visste du förresten att daggmasken producerar enzymer som gör jorden frisk? Daggmasken har kalkkörtlar som tillför kalk till jorden. I maskens spillning finns kvävefixerande bakterier, alltså näring till dina plantor. Masken gödslar jorden med sin spillning som är flera gånger mer näringsrik än jorden själv. Men vad betyder det egentligen? Jo, när du gödslar din jord med naturgödsel som innehåller strömaterial i form av torv, halm och spån så blir din jord både frisk och lättskött. Så enkelt!

Har du inga egna djur så kanske grannen eller kompisen har. Har ungarna en kanin så har du förträffligt gödsel där. Den är stark och kraftig, så man får vara lika försiktig som med hönsgödsel.

Jag byter inte jord i mina växthus utan tillför hela tiden organiskt material i form av blast, gräsklipp och naturgödsel. Jorden är frisk och växterna mår bra. Även om jag mest odlar tomater så brukar jag ändå plantera in lite andra växter mellan tomatplantorna. Nån chili här och några paprikor där. En stor rugge slätbladig persilja bara för att få en tidig skörd till persiljepeston. Basilika förstås och alltid något som blommar och drar till sig insekter som pollinerar. En blå isop precis vid växthusdörren gör susen om bin och humlor är få. Den fungerar som en magnet för små hungriga pollinerare! Finns det inte plats för det så sätt in en färgglad blombukett på förmiddagen, det går precis lika bra.

När vi tar hjälp av djuren underlättar vi arbetet för oss själva både i trädgården och i växthuset. Jorden blir full av liv och allt som växer i den mår bra. I en sådan natur trivs bin, humlor och fjärilar och då får vi stora skördar av friska, goda grönsaker. Då mår vi bra!

Lite mer om hur jag komposterar kan du läsa på Ekoplantan

En liten film om våra lekfulla killingar finns här: Lekfulla killingar

Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka! Odla för hela året!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB