Små nätta jordvivor
Jordviva (Primula vulgaris) – Skötsel och Odlingstips
Jordvivan, Primula vulgaris, hör till de första vackra vårblommorna och förknippas ofta med en underbar doft som för tankarna till ljusare, varmare tider. Det finns hundratals namnsorter att välja bland, både i mjuka pasteller och starkare nyanser. Man hittar allt från enkla blommor med gul mitt och olika färgfält, till tätt fyllda och halvfyllda sorter – ibland med vackert krusiga kronbladskanter. Många namnsorter av jordvivorna, Primula vulgaris, har en underbar vårdoft som får oss att drömma om varmare tider och passar lika bra på uteplatsen som i rabatten.
En tåligare vårblomma än man tror
Trots sitt mjuka, skira utseende är jordvivan en riktig tuffing. Den klarar enstaka frostknäppar och kan därför ställas ut tidigt på våren. Men skulle väderprognosen varna för flera minusgrader på nätterna, är det klokt att odla jordvivor i kruka. Då går de lätt att ta in över natten och sätta ut igen på morgonen när temperaturen åter stiger. Trots sitt väna utseende är jordvivor riktiga tuffingar som tål en och annan frostknäpp också.
Ljus, temperatur och placering
Jordvivor älskar ljus, men vill helst slippa den allra starkaste vårsolen, som kan bleka blommorna. Sval, lätt fuktig luft är optimalt, vilket innebär att de inte trivs så bra i varmt och torrt inomhusklimat – där bleknar blommorna snabbt och blomningen kan avstanna. Det bästa är att placera dem i ett svalt uterum, en inglasad altan eller på en skyddad balkong. Om du måste ha dem inomhus, försök att ge dem så ljus och sval placering som möjligt, till exempel i ett svalt fönsterparti. Jordvivorna gillar mycket ljus och sval, lätt fuktig luft... Idealplats för dem är ett svalt uterum eller i en lätt uppvärmd inglasning.
Vattning och jord
För att jordvivan ska trivas bör jorden hållas konstant fuktig, men aldrig blöt. Det är viktigt att undvika både uttorkning och stående vatten kring rötterna, eftersom båda ytterligheter snabbt försämrar plantan. Det enklaste är att vattna på fat, eller att använda en ytterkruka med ett par centimeter lecakulor i botten – vattna på lecakulorna men se till att krukan inte står i vatten. Den bästa jorden är djup, mullrik, lätt sur till neutral och gärna något näringsrik. Enklast är det att hålla jämn fuktighet genom att ställa krukan i en ytterkruka med ett par cm lecakulor i botten.
Efter blomning – spara plantan!
Många tror att jordvivan är en kortlivad blomma att kasta efter blomning, men det stämmer inte. Spara plantan och plantera ut den i trädgården när frostrisken är borta – många namnsorter etablerar sig och kommer igen år efter år, ibland även med en extra blomning på senhösten. Hur väl planterade plantor övervintrar och återkommer beror på sortens härdighet, jordtyp, klimat och placering – men det är alltid värt att prova! Kasta inte dina jordvivor när de har blommat färdigt utan försök ha dem kvar till våren. Då kan de planteras ut i trädgården och kommer sedan förhoppningsvis igen år efter år...
Planteringster och skötsel
I rabatten planteras jordvivor allra vackrast längst fram, eftersom de är låga (cirka 15 cm höga) och blommar vackrast mellan april och juni. Klipp eller nyp kontinuerligt bort vissna blommor så att nya knoppar får chans att komma fram från mitten av plantan – då pågår blomningen längre. Klipp bort de överblommade blommorna allteftersom för att nya knoppar kan växa fram från mitten av plantan så blommar den länge.
Sammanfattande skötselråd
- Odlas bäst ljust men skyddat från direkt sol och värme.
- Sval, lätt fuktig miljö är idealisk.
- Jämn fuktighet utan att rötterna står i vatten.
- Sparas efter blomning och planteras ut i trädgården när risken för nattfrost är över.
- Klipp kontinuerligt bort vissna blommor.
- Trivs bäst i djup, humusrik, lätt sur till neutral jord.
Vi på OdlaShop har några ljuvliga och ovanliga sorter av jordviva – se gärna våra bilder för inspiration! Och glöm inte: Jordvivan kan snabbt bli en trogen favorit och en pålitlig färgklick som återkommer år efter år. Vi på OdlaShop har några ljuvliga, ovanligare sorter av jordviva, se bilder!