Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Små nätta jordvivor

Det är underbart med dessa små, näpna växter som nästan är det första vårtecknet som dyker upp i butikerna så här års. Man får vårkänslornär man ser dem!

Av Sylvia Svensson

Många namnsorter av jordvivorna, Primula vulgaris, har en underbar vårdoft som får oss att drömma om varmare tider.

Det finns hundratals olika namnsorter i många olika färger, både med enkla och fyllda blommor. De enkla har gul mitt och kan ha olika färgfält inne i blomman. De fyllda kan vara mycket tätt fyllda eller halvfyllda, t o m med krusiga kronbladskanter. 

Trots sitt väna utseende är jordvivor riktiga tuffingar som tål en och annan frostknäpp också.

Men visst, det är bättre att plantera dem i krukor som du kan ta in om det skulle behövas, alltså om det hotar bli en natt med flera minusgrader. Är dagstemperaturen på plussidan så kan du ställa ut dem igen på morgonen.

Jordvivorna gillar mycket ljus och sval, lätt fuktig luft, så de är inte så lätta att odla inne i ett varmt boningsrum med torr luft och kanske inte så mycket ljus heller. Visserligen håller de sig vid liv men blomningen avtar, blommorna blir blekare och mindre.
Så försök ha dem så svalt som möjligt om du inte kan ha dem ute under dagarna med plusgrader. Idealplats för dem är ett svalt uterum eller i en lätt uppvärmd inglasning.

Jordvivan vill stå ljust men bör skyddas mot direkt sol.
Den bör hållas konstant fuktig men inte blöt, den trivs bäst om den vattnas på fatet. Såväl uttorkning som för mycket vatten är lika illa. Enklast är det att hålla jämn fuktighet genom att ställa krukan i en ytterkruka med ett par cm lecakulor i botten. Vattna på lecakulorna men inte så mycket att krukan står i vatten sedan.

Kasta inte dina jordvivor när de har blommat färdigt utan försök ha dem kvar till våren. Då kan de planteras ut i trädgården och kommer sedan förhoppningsvis igen år efter år och blommar snällt kanske även på senhösten.

Det är lite beroende på sortens tålighet hur den trivs planterad i rabatten. Även jord, klimat och läge påverkar, men det är alltid värt att prova. Odla gärna i lätt sur till neutral jord, djup och humusrik som är något fuktig och ganska näringsrik.

Klipp bort de överblommade blommorna allteftersom för att nya knoppar kan växa fram från mitten av plantan så blommar den länge.

Vi på OdlaShop har några ljuvliga, ovanligare sorter av jordviva, se bilder!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB