Slån
Det skummar vita moln av "vispgrädde" längs strandängarnas skogsbryn… det är de tusentals slånbuskarna i full blom som står för detta skådespel med surrande bin och humlor som orkester! Prunus spinosa, slån, växer vild mest längs kusterna från Bohuslän till Uppland och på Öland och Gotland. Den är en lövfällande buske med svartbruna, törnklädda kvistar, blir ca. 2-3 meter hög och bildar nästan ogenomträngliga snår, där många småfåglar och andra små djur kan finna en skyddad boplats. Det hävdas att många av dessa snår är mycket gamla, då de vuxit på samma plats i "evigheter" om marken på åtminstone ena sidan hållits öppen. Slån blommar på bar kvist i maj och efter blomningen kommer de 2-4 cm långa, äggformade bladen med naggade kanter. På senhösten mognar de blåsvarta, ätliga bären, som kan användas till att göra saft, sylt, gelé och slånbärslikör. Det finns några odlade former: 'Plena' har dubbla, vita blommor och är mycket fin i trädgårdssammanhang, t.ex som friväxande häck. Sorten 'Purpurea' har svagt rosa blommor och är också mycket vacker. Innan man använder bären är det bra om de är frostbitna, det ger en mildare, godare smak. Om det inte blir någon frost när bären är mogna, kan man stoppa dem i frysen innan man använder dem. Ett bra sätt att förvara bären längre in på vintern och laga till dem sedan den värsta höstbrådskan i trädgården har lagt sig. Slånbärssylt Ta bort de stora kärnorna på ca 2 liter bär. Slånbärssaft 2 liter slånbär Rensa o skölj bären och lägg dem i en bunke. Slånbärslikör Brännevin Fyll en burk med slånbär och slå på brännvinet så det täcker. Låt det stå någon månad. Sila bort bären och mät spriten. Räkna ca 2-3 dl socker till 1 liter slånsprit. Spar spriten. Häll bären i burken igen och slå sockret på bären. Skaka den då o då så sockret löser sig och drar ur den sista spriten ur bären. Låt stå tills bären skrumpnar. Sila av bären och blanda sprit/sockerlösningen med slånspriten. Häll i en vacker flaska. Du kan istället för renat ta gin, då blir det slångin, eller ljus rom, då kallas resultatet slåneld. Smaka och söta till behaglig smak. Skål! |
|