Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselråd till höstväxter

Den här gruppen av växter som passar för höstplanteringar går under benämningen Höstfägring® eller Höstglädje™.
I växtsortimenten ingår ettåriga växter som står sig bra fram tills starkare frost kommer.

Välja perenner och höstväxter till kruka

De flesta av växterna i höstkrukor är faktiskt perenner som mycket väl kan komma tillbaka till våren, förutsatt att de planteras i rabatten eller i en kruka där planteringskärlet är ordentligt isolerat. Ett vanligt problem är att rötterna fryser sönder om krukan saknar isolering, särskilt under kalla och blöta vintrar. En väl anpassad vinterkruka av EPP (Expanderad PolyPropen), som liknar hårt pressad frigolit och ofta är svart, är idealisk – detta material både isolerar väl och är lätt att hantera läs mer om bra vinterkrukor hos Mäster Grön.

Perenner som klarar höst och vinter

Gräs och tåliga sorter

Grässorterna som ofta används i höstplanteringar är perenner men för att dessa ska övervintra i kruka krävs ett väldränerat, varmt läge i växtzon 1–2, eller att de planteras i en mycket välisolerad kruka. De är känsliga för vinterväta och kallt vinterregn. Om du är osäker kan du ta in krukan med gräs till ett kallt men ljust utrymme som håller sig precis över nollan under vintern och vattna sparsamt – jorden ska inte torka ut helt men aldrig vara genomblöt se tips hos Mäster Grön. Gräsen trivs i sol till halvskugga och vill ha sandblandad, genomsläpplig jord – ofta räcker vanlig blomjord uppblandad med leca.

Andra perenner bland höstväxterna är bland annat johannesört och lavendel, som klarar att övervintra i milda sydliga zoner om de står skyddat från vinterväta och sträng frost. Detta gäller även vitlysing och andra härdiga sorters marktäckare. Vid osäkerhet kan du ta in dessa växter till ett kallt men ljust utrymme där temperaturen håller sig strax över nollan för att undvika att plantorna tar skada. Vattningen ska vara sparsam under denna viloperiod.

Sedum 'Lemon Ball' med sina intensivt limegröna, barrlika blad är ytterst frosttålig och kan klara utomhusvistelse långt in på hösten men säker övervintring får du endast i milda lägen eller genom att flytta krukan till frostfritt läge. Liten kärleksört (Hylotelephium cauticola 'Lidakense') är också mycket härdig och passar i hela landet, både i rabatt och tillsammans med andra tåliga höstväxter i kruka.

Marmoralunrot (Heuchera americana) är en mycket uppskattad perenn för både rabatt och kruka. Bladen är prydliga hela vintern igenom tills nya kommer på våren. Flera sorter av alunrot pryder även vintergröna arrangemang längre än de flesta andra bladväxter och är dessutom lättskötta och passar väl i samplanteringar inspiration hos Mäster Grön.

Ettåriga och känsliga höstväxter

Knoppljung och kopparhebe betraktas däremot som ettåriga hos oss – de håller utseendet under vintern men är sällan fina nästa säsong. Vaktelbär och irländsk klockljung klarar ibland vintern i de mildaste odlingszonerna (zon 1–2), speciellt om de planteras i surjordspartier tillsammans med rododendron och ges ett gott skydd.

Silvergirland och slideranka är också ettåriga men sliderankan är möjlig att ta in över vintern och ha som rumsväxt om du önskar.

Silvernjurvinda (Dichondra argentea 'Silver Falls') odlas mest för sitt dekorativa bladverk och används ofta för att skapa kontrast i samplanteringar. Den klarar några minusgrader under hösten men betraktas som ettårig eftersom den inte övervintrar ute hos oss. Om du vill försöka övervintra den går det bra om du placerar den ljust och frostfritt inomhus se exempel på samplanteringar och skötsel hos Mäster Grön. Växten är snabbväxande, lättskött och trivs både soligt och i halvskugga.

Grå helgonört (Santolina chamaecyparissus) och bergeternell (Helichrysum thianshanicum) används ofta som kontrastväxter i kruka ihop med cyklamen, krysantemum och ljung. Helgonörten är flerårig men övervintrar endast milda vintrar i söder – annars odlas den som ettårig. Bergeternell fungerar oftast som ettårig men kan i vissa fall klara en mild vinter.

Skötsel och övervintring

Så håller du dina höstplanteringar fina året om

Övervintringstips för perenner i kruka:

  • Använd stora, välisolerade krukor (gärna av EPP eller frigolit) som står skyddat och gärna lite upphöjt så att vatten kan rinna av.
  • Undvik terrakotta i utsatta lägen då den lätt spricker vid frost.
  • Täck jorden med torra löv, granris, bark eller täckväv för extra isolering.
  • Placera växtkrukorna intill en vägg, i lä, för att minska risken för frysskador.
  • Töm fat under krukor så att inte vatten blir stående och orsakar rotfrysning.
  • I kallare zoner, eller vid långvarig kyla, är det bäst att flytta särskilt känsliga växter inomhus till svalt och ljust utrymme eller isolera dem ytterligare fler tips hos Mäster Grön.

Genom att kombinera tåliga perenner med ett smart urval av ettåriga prydnadsväxter får du hållbara och vackra höstarrangemang med god chans till återkomst året därpå – särskilt om du följer råd om isolering, placering och måttlig vattning.


Källhänvisningar och vidare läsning

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB