Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselråd till höstväxter

Den här gruppen av växter som passar för höstplanteringar går under benämningen Höstfägring® eller Höstglädje™.
I växtsortimenten ingår ettåriga växter som står sig bra fram tills starkare frost kommer.

Av Sylvia SvenssonochMäster Grön

Men de flesta av växterna är faktiskt perenner som kan komma igen på våren om de planteras i rabatten eller i kruka om planteringskärlet är välisolerad. De klarar sig inte alltid i oisolerade planteringskärl.

En bra vinterkruka är gjord av EPP, (Expanderad Poly Propen), alltså det lätta materialet som ser ut som hårt pressad frigolit, ofta svart.

Grässorterna som ingår här är perenner, men de behöver en väldränerat, varmt läge i zon 1-2 eller planteras i välisolerad kruka och bör skyddas mot kallt vinterregn. Annars kan du ta in krukan med gräs i ett kallt, ljust utrymme som ändå ”håller nollan”, d v s håller sig precis över 0-strecket under vintern. Vattna lite då och då men inte så mycket.
Placering: I sol och halvskugga.
Trivs i sandblandad, genomsläpplig jord eller ordinär blomjord med leca-blandning.
Skötsel: Vattnas måttligt, bör inte stå blöt.

Knoppljungsorterna är att betrakta som ettåriga, de håller sig fina vintern igenom men förblir sällan snygga till nästa år. Samma gäller även kopparhebe.

Vaktelbäret och den irländska klockljungen däremot kan klara vintern i zon 1-2 om de skyddas väl. Passar t.ex. i surjordspartier tillsammans med rododendron.

Silvergirland och slideranka är att betrakta som ettåriga. Dock kan sliderankan tas in och kan då fungera som rumsväxt.

Johannesört och lavendel är perenner och klarar också vintern i sydligare zoner om den placeras välskyddade mot vinterväta och strängare frost. Annars kan du ta in krukan i ett kallt, ljust utrymme som ändå ”håller nollan”, d v s håller sig precis över 0-strecket under vintern. Vattna lite då och då men inte så mycket.

Vitlysing är en perenn som också klarar vintern med liknande förutsättningar som ovan.

Silvernjurvinda, Dichondra argentea 'Silver Falls'kan övervintras ljust och frostfritt men betraktas som ettårig. Den odlas som kontrastväxt för de vackra bladens skull. Hängande, rankande växtsätt långt ut över krukans kanter, med grågröna, silverskimrande blad.
Kan samplanteras med krysantemum, cyklamen ljung och plymört. Tål några minusgrader i flera omgångar på hösten varför du erhåller långvarig glädje.
Placering: I sol, halvskugga eller skugga. Trivs i blomjord av bästa kvalitet.
Skötsel: Är mycket anspråkslös, kräver inget ans. Håll jorden lätt fuktig, häll svag dos näring i vattnet.
Övrigt: Används hängande i krukor eller krypande, marktäckande i rabatt. Kan övervintras ljust och frostfritt men betraktas som ettårig.
Lättodlad, snabbväxande. Kan också planteras ensam i en ampel om våren och till hösten är rankorna två meter långa och återger en unik siluett.

Sedum 'Lemon Ball' ser ut som en liten barrväxttuva ser den ut med sina intensivt limegröna, barrlika blad. Utmärkt samplanteringsväxt där du önskar en kontrast mot t ex röda eller blå växter. Rankar inte nämnvärt men hänger graciöst över kanten och bildar matta som väver in sig i växterna bredvid. Lämplig att plantera tillsammans med krysantemum, cyklamen, ljung och plymört.

Placering: Kräver ljus växtplats, gärna i full sol.
Skötsel: Vattna när jorden torkat till och med svag dos näring i vattnet under växtperioden. Vattna ytterst försiktigt, växten är suckulent, lagrar vatten.
Övrigt: Lika fin på fönsterbrädan som i fönsterlådan och höstkrukan ute. Växten håller sig rund, blir inte kal på toppen. Blommar inte hos oss.
Synnerligen frosttålig men kan endast i gynnsamma fall i söder övervintra, men säkrast är att lyfta in krukan till hösten.

Liten kärleksört Hylotelephium cauticola 'Lidakense' är en bedårande söt liten perennväxt från Japan. Den växer lågt, utbrett, håller sig tät. Bladen är små, blågrå, grovt tandade och äggrunda. De stjärnlika blommorna sitter i täta samlingar i topparna och är först purpurrosa för att sedan bli karminröda. Lämplig även för samplantering med höstens växter som inte är vattenkrävande.
Blommar i augusti-september.
Placering: I full sol eller lätt skugga på varm plats. Trivs i måttligt näringsrik, väldränerad jord.
Skötsel: Kräver ingen särskild skötsel. Är i regel utan problem.
Övrigt: Lätt att föröka genom delning eller med sticklingar. Blir ca 10 cm hög, breder ut sig. Härdig i hela landet. Tidigare hette den Sedum cauticola.

De övriga Sedum-arterna och rosettkudden i kollektionen har liknande krav. 

Grå helgonört, *Santolina chamaecyparissus*är en dekorativ kontrastväxt lämplig för plantering i kruka tillsammans med övriga höstväxter. Passar även som kantväxt i rabatt och på kryddgården. Kan klippas ner och passar därför till låg sommarhäck. Aromatisk doft. Övervintrar bara milda vintrar i söder och odlas därför mest som ettårig. Kan övervintras i kruka ljust och frostfritt.
Den är en vacker kuddbildande halvbuske med mycket långsmala, flikiga, aromatiska, gråa blad, vitulliga som unga. Raka, slanka stjälkar med gula blommor sent på sommaren. Växten odlas mest för de vackra bladens skull.
Placering: I sol, halvskugga, skugga.
Trivs i sandblandad, genomsläpplig jord eller ordinär blomjord.
Skötsel: Vattnas måttligt, bör inte stå blöt.

Marmoralunrot, *Heuchera americana*är en färgglad perenn som kananvänds i krukor, balkonglådor, rabatter och stenparti, fin som kantväxt, kontrastväxt och marktäckare. Bladen hålls fräscha långt in på vintern och vissnar först när nästa års blad utvecklas. Bra kontrastsväxt till övriga växter.

Växer med bladen i tät rosett. De är hjärtformiga, runt tandade, först rödbruna med silvrig marmorering och blir med åldern mörkt gröna och bronsskimrande. De brun-grön-vita, klocklika blommorna sitter i vippor på höga stänglar i juli -augusti.
Placering: I sol eller lätt skugga.
Skötsel: Trivs på lätt, näringsrik, kalkhaltig jord, som inte torkar och ordinär blomjord till krukor och kärl.
Lätt att dela och bör planteras om med jämna mellanrum.
Övrigt: Hållbar som snittblomma. Blommar i juni-september och blir 40-60 cm hög, beroende på sort. Härdig

Bergeternell, Helichrysum thianshanicumär ytterst fin ihop med andra silverbladiga växter och ger fin kontrast åt växter med andra färger. Fin i rabatt, kruka/låda, på gravplatsen. Samplanteras med cyklamen, krysantemum, ljung och plymört. Tål åtskilliga minusgrader varför den står fint långt in på senhösten och julhelgerna. Odlas som ettårig men kan övervintra milda vintrar i söder.
Små, mjukludna blad tätt på upprätta grenar och med gula blommor i samling i topparna.
Placering: Trivs i alla lägen.
Skötsel: Måttlig vattning och gödsling.
Trivs i porös, väldränerad, vanlig plantjord.
Lättodlad och kravlös.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB