Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården nu!

Augusti är en förunderlig månad i trädgården. Det dignar av frukter och bär. Tomaterna börjar mogna i sina krukor och chillin ändrar färg. De senblommande växterna börjar sin magiska tid och än är det många härliga sommardagar kvar att njuta av!

Text och bild: Anna Theorin

  • Nu kan man beskära fruktträden! Om du hellre gör det i september eller redan har hunnit med beskärningen under Juli är det också bra! Klipp till exempel bort vattenskott men glöm inte att inte ta bort alla. Vissa kan du korta in för att bilda nya grenar och vissa ska bort helt. Om du tar bort alla vattenskott på trädet kommer det garanterat komma lika många nästa år igen, om inte mer. Ta lite vattenskott nu, några i mars och så vidare. Detta är speciellt viktigt om det är ett träd som inte blivit beskuret på länge. Skynda långsamt under flera omgångar så blir det inte en stressreaktion från trädets sida.
  • Dela tidigt blommande perenner och flytta på perenner och buskar. Nu är en bra tid om du har perenner du vill dela på. Man brukar säga att de perenner som blommar tidigt på våren kan man dela på sensommaren/hösten och de som blommar sent på året delar man på tidig vår/försommar. Gräv upp hela klumpen och dela med en vass spade. Plantera ner delarna på en ny plats, gödsla ej nu på sensommaren och glöm inte att vattna! Om du har buskar du vill flytta på är det en bra tid att göra det på, så hinner de rota sig innan vintern. Gräv upp hela rotklumpen och plantera på valfri plats, gödsla inte och glöm inte att vattna.

Irisar går utmärkt att dela eller flytta nu!

  • Plantera höstlökar! Det känns alltid som man planterar små lökar och knölar av hopp. Hopp om en ny vår och underbar blomning. Försök plantera lökarna så fort ni får hem dem. Då är de färska och fina.
  • Rensa och ansa precis som vanligt! Ogräset växer länge än och en rejäl luckring i landen gör att fukten lättare tränger ner i jorden och ogräset slipper få fäste. Om du har mycket ogräs i gångar och grus kan du använda ättika och spraya på. Det är inte farligt för djur och natur!

Grönsakslandet mår bra av en rejäl luckring ibland! Och krondillen kom lägligt till augusti som vanligt :)

  • Fortsätt att deadheada dina remonterande rosor. Deadheada betyder att du klipper av de vissna blommorna ca två blad ner för att förhindra att rosen bildar nypon. Då blommar den längre och ser trevligare ut under tiden! Om du föredrar nyponen eller bor högre upp i landet behöver du inte fortsätta deadheada dem nu.

New Dawn är en typisk ros som blommar extra länge vid deadheding, i vintras blommade den in i december (zon 2)!!

  • Sensommaren är en ypperligt bra tidpunkt för plantering. Nätterna är fuktigare och växterna hinner rota sig innan vintern sätter in. Nu kanske du också har märkt vad som saknats i trädgården under sommaren. Jag antecknar alltid under sommaren vad som behöver kompletteras med till hösten. Kanske har du hittat något litet hål i en rabatt eller att dina klematis behöver nya marktäckare?

Sensommaren är en underbar tid och jag hoppas att ni gör det allra viktigaste i trädgården - njut!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB