Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården nu!

Augusti är en förunderlig månad i trädgården. Det dignar av frukter och bär. Tomaterna börjar mogna i sina krukor och chillin ändrar färg. De senblommande växterna börjar sin magiska tid och än är det många härliga sommardagar kvar att njuta av!

Uppdaterad och utökad sammanfattning av sensommarens trädgårdsarbete

Text och bild: Anna Theorin


Sensommaren är här och det innebär gyllene tider för trädgårdsarbetet! Förutom att skörda frukter och grönsaker är sensommaren den bästa perioden för många viktiga insatser som ger trädgården en extra skjuts inför nästa säsong. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på under sensommar och tidig höst.

Beskärning av fruktträd under JAS-perioden

Nu går det utmärkt att beskära fruktträden! Om du föredrar att göra det i september, eller redan hunnit med beskärningen i juli, är det lika bra. Fokusera främst på att klippa bort vattenskott, men var försiktig – ta inte bort allihop på en gång. En viktig tumregel är att lämna kvar några vattenskott, korta in vissa för att stimulera förgrening och ta bort de som växer rakt upp och stör trädets form. Om du tar bort alla vattenskott riskerar du istället att förvärra problemet nästa år, då trädet försvarar sig genom att skjuta ännu fler skott.

Viktiga beskärningstips

Detta råd är särskilt viktigt för träd som inte har blivit beskurna på länge. Sköt beskärningen i etapper, genom att ta lite nu och några i mars, istället för allting på en gång. Då minskar du risken för stressreaktioner och svampangrepp hos trädet och får ett friskare och mer välmående fruktträd på sikt.

Dela och flytta perenner och buskar

Passa på att dela tidigt blommande perenner nu! Sensommaren och hösten är bästa tiden att dela de perenner som blommar på våren, medan de som blommar sent delas bäst på våren. Gräv försiktigt upp hela plantan och dela klumpen med en vass spade – det är både föryngrande och ger dig fler plantor! Sätt ner de nya delarna direkt på den nya platsen, men undvik att gödsla nu på sensommaren. Vattna däremot rikligt så att rötterna får en bra start.

Flytta buskar på sensommaren

Detsamma gäller om du vill flytta på buskar. På sensommaren och tidig höst är marken fortfarande varm medan nätterna är fuktiga – perfekt för nyetablering. Gräv upp hela rotklumpen och placera busken på en ny växtplats, utan att tillsätta gödsel. Se till att vattna ordentligt under etableringsperioden.

Plantera höstlökar

Glöm inte att plantera höstens blomsterlökar såsom tulpaner, krokus och narcisser så fort du får hem dem! Lökarna är som bäst när de är färska, och tidig plantering ger starkare rötter och rikare blomning till våren. Det känns alltid hoppfullt att plantera små lökar och vänta på en blomsterexplosion nästa vår.

Rensa och luckra i landen

Det är fortfarande viktigt att rensa ogräs och luckra jorden ordentligt. Eftersom ogräset kan växa långt in på hösten är en rejäl luckring extra effektiv – den gör att fukten tränger ner bättre och att ogräsfrön inte får fäste lika lätt. I gångar och grus kan du använda ättika som ett miljövänligt och effektivt sätt att bli av med ogräset – helt ofarligt för både djur och natur.

Deadheading och skötsel av rosor

Remonterande rosor (rosor som blommar om) gynnas av att du klipper bort vissna blommor, så kallad deadheading. Klipp snittet cirka två blad under blomman för att hindra rosen från att bilda nypon – då fortsätter blomningen ännu längre och busken bibehåller sitt fina utseende. Vill du istället låta rosorna bilda nypon, eller om du bor i kallare delar av landet, kan du nu låta deadheading vara och njuta av de dekorativa frukterna.

Sensommaren – bästa tiden för plantering och planering

Kom ihåg att sensommaren är en ypperlig tidpunkt för all sorts nyplantering. Både buskar, träd, perenner och mark­täckare får en bra start då nätterna är fuktiga och marktemperaturen ännu hög. Då hinner växterna etablera sig långt innan vintern kommer. Det är också nu du bäst ser var det saknas något i dina rabatter och kan fundera på vilka växter som kan komplettera eller försköna odlingarna inför nästa år. Anteckna gärna vad du vill komplettera eller ändra till hösten!

Planering för nästa säsong

Passa på att promenera runt i trädgården, göra anteckningar i ett block eller ta bilder med mobilen. Fundera över färgkombinationer, blomningstider och var det skulle kunna bli mer harmoniskt eller livfullt nästa år.


Praktiska tips för ett lyckat sensommararbete

Kom ihåg dessa punkter

  • Beskär fruktträd i omgångar, särskilt äldre, vildvuxna exemplar.
  • Dela och flytta perenner samt buskar nu när marken är varm och fuktig.
  • Plantera höstlökar så tidigt du kan för bästa resultat.
  • Undvik att gödsla vid nyplantering, satsa istället på att vattna ordentligt.
  • Fortsätt rensa ogräs långt in på hösten för att underlätta nästa säsong.
  • Njut av alla dofter, färger och smaker som sensommaren bjuder på!

Sensommaren är som gjord för trädgårdsarbete och vila i skön harmoni. Det viktigaste av allt? Glöm inte att också bara njuta i trädgården – det är det allra finaste med den här årstiden!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB