Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården i Oktober!

Hösten är officiellt här, vissa har redan fått nattfrost och temperaturen sjunker stadigt i hela landet. Men än finns det saker kvar att göra i trädgården!

Text och bild: Anna Theorin

Jag är en höstmänniska. Och jag vet att det finns fler av er därute. Hösten innebär för mig att jobbet såklart lugnar ner sig; jag får faktiskt tid att pilla med min egen trädgård för en gångs skull och luften blir sådär härligt frisk. Det är samtidigt en period för reflektion: Vad har fungerat bra i trädgården i år och vad har varit mindre lyckat? Jag gillar den sakta lunken som hösten för med sig. Allting får ta sin tid – blommande växter utvecklas långsamt, hösthallonen mognar lagom till den bleka solen och äpplena får en extra sötma efter första nattfrosten. Hösten är en helt fantastisk period för trädgården!

Höstplantera mera!

Jag vet att jag tjatar om detta, men hösten är verkligen en ypperlig tid för plantering. Jorden är fortfarande varm, luften lagom fuktig, och ogräsfröna har svårare att gro. När du planterar på hösten ser det kanske inte lika roligt ut som på våren eller sommaren – många växter har gått, eller håller på att gå, i vila och vissa saknar blad helt. Men tänk bara på hur vackert det blir till nästa säsong! Det är nu du verkligen kan drömma dig bort till det kommande trädgårdsåret.

Hösten + lökar = sant!

Passa på att plantera vitlök nu för skörd nästa år! Tryck ner några krokuslökar vid entrén och låt drömmarna går till vårens första varma solstrålar och surrande, nyvakna humlor. Skapa en lökäng under ett träd eller plantera narcisser i kruka som kan pryda trappan till påsk. Fantasin sätter gränserna när det gäller lökplantering – det är bara att börja! Och om du har problem med rådjur eller harar som sätter käppar i hjulet, så kan du prova TricoGarden, som fungerar utmärkt mot vilt.

Gör höstkrukor!

Jag fullkomligt älskar hortensior i krukor; de håller sig fina väldigt länge om man bara kommer ihåg att vattna ordentligt. Grön ljung är ett annat tips – den håller färgen hela vintern och är så lättskött. Olika sorters prydnadsgräs ger ett effektfullt intryck även när de torkar; siluetten är vacker långt in på vintern. Kombinera gärna flera sorter för extra uttrycksfulla höstarrangemang.

Rensa ogräs

Jag vet att det inte är det roligaste, och ofta är det både blött och lerigt om hösten. Men om du fortsätter att rensa bort ogräset ända tills det blir riktigt kallt, så slipper du större problem till våren. Rotogräs övervintrar gärna i jorden – får du bort så mycket du orkar nu, kan du njuta mer av trädgården när det blir varmt igen. En insats om hösten gör stor skillnad nästa år.

Kupa rosor och vattna vintergrönt

Om du har känsliga rosor, eller testar gränserna i högre växtzoner, är det klokt att kupa rosorna innan vintern. Skotta upp en liten kulle jord runt stam och ympställe – på våren krattar du bara bort den igen. Detta skyddar den känsligaste punkten mellan grenar och rötter.

Vintergröna växter, såsom rhododendron, behåller sina blad och avdunstar vatten även vintertid. I snöfattiga delar av landet är det viktigt att ge dem en rejäl rotblöta innan tjälen kommer så de står stadiga under kallare månader. Själv låter jag slangen ligga på någon timme under mina vintergröna buskar när kylan är på ingång.

Att klippa ner perenner – eller inte?

Många undrar om det är bäst att klippa ner perenner på hösten. Jag brukar förespråka att man lämnar så mycket växtmaterial som möjligt i landen. Det hjälper både mikroklimat och jordens mikroliv när blommor och blad får brytas ner på plats. Om det ändå känns skräpigt och plottrigt, kan du klippa ned dem i mindre bitar och låta dem ligga kvar. Då ser det trevligare ut och maskar, småkryp och jorden blir glada och mätta!

Löven – naturens egen resurs

Löv är en riktig skatt i trädgården och bör aldrig slängas i onödan. Visst, stora mängder ek- och boklöv bryts ner långsamt och kan hamna i surjordsrabatterna eller under rhododendron och liknande buskage. Men det mesta av löven finfördelar jag med gräsklipparen och krattar ut på gräsmattan – perfekt för att öka mullhalten. Lövhögar sprids även ut i rabatter, under träd och i kökslandet. Där får de ligga kvar till tidig vår, och det mesta har då hunnit förmultna och förvandlats till gratis jordförbättring!

Njut av hösten i trädgården!

Hoppas att du fått inspiration och tips för att ta hand om din trädgård i höst. Förutom allt praktiskt arbete – glöm inte det viktigaste: att njuta! Känn inga måsten och ge dig själv tid att bara vara. Att följa årstidernas skiften ger både ro och perspektiv på vad du vill göra nästa säsong.

Läs gärna fler tips och idéer om höstträdgård här, här eller här.

Kort sammanfattning

Höstens viktigaste trädgårdstips

  • Hösten är bästa tiden för plantering av perenner, lökar, buskar och träd – jorden är varm och fuktig, ogräset minskar och du får en stabilare etablering till våren.
  • Plantera vårblommande lökar och vitlök för en färgsprakande och god start nästa år.
  • Skapa vackra höstkrukor med t.ex. hortensia, ljung och prydnadsgräs.
  • Rensa ogräs ordentligt nu för mindre jobb under våren.
  • Kupa känsliga rosor och vattna vintergrönt innan tjälen.
  • Låt växtdelar ligga kvar som näring och skydd.
  • Ta tillvara på höstlöven – de ger gratis jordförbättring.
  • Framför allt: njut av både arbete och vila, och ta vara på det lugn och den reflektion hösten erbjuder.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB