Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården i mitten på Juni!

Ljuva Juni! Vad vi har längtat efter dig.. Varma, ljusa kvällar. En försommarblomning som är den vackraste på hela året. Förhoppningar och drömmar, daggvått gräs på morgonen. Flädersaft. Grillkvällar ute med egenodlade kryddor som doftar.  Ja, Juni är verkligen en månad vi ska njuta av. Men det är även nu som det växer som allra mest så det finns en del att göra i våra trädgårdar. Skynda långsamt och glöm inte att stanna upp ett tag och bara vara.

Text och bild: Anna Theorin

Månaden Juni kan se lite annorlunda ut i vårt avlånga land. Nere i söder är det redan högsommarvärme men i norr kan det fortfarande bli lite kallt på natten. Den här skötsellistan är alltså generell över hela landet. Man får anpassa sig lite efter vädret själv såklart. Om ni vill lägga till någonting för er zon får ni gärna göra ett inlägg på vår Facebooksida! Alla råd och tips är välkomna!

Så grönsaker på friland

Nu kan man så grönsaksfröer på friland eller om du bor i en lägre zon kanske du redan kan så omgång nr 2. Snabba grönsaker som rädisor, ruccola och spenat kan du med fördel så i omgångar hela sommaren för att alltid ha tillgång till färska grönsaker.

Ställ ut tomater och chili

Nu kan du ställa ut tomater och chilli på friland, i kruka eller bädd. Nattemperaturen är nu så hög så de klarar sig utomhus. Glöm inte att hålla en jämn bevattning på tomaterna, annars krullar sig bladen.

Klipp och gödsla gräset

Klipp gräset ofta och lite istället för att klippa det en gång i veckan men ta ner det för mycket. Du får den vackraste gräsmattan om du gödslar en omgång nu med hönsgödsel och sen klipper det två gånger i veckan. Grannarna kommer bli gröna av avund :)

Rabatterna behöver luckras och gödslas

Rabatterna behöver en luckring, detta gör man för att inte det ska bli en hård jordskorpa om det blir torrt. Ogräs har lättare att få fäste och vattnet sjunker ner bättre till rötterna. När du gör det kan du även gödsla rabatterna, använd gärna chrysan som gödningsmedel. Sen får vi inte glömma att rensa ibland också.

Gallra bland frukten

Om du fått kart på dina fruktträd kan du nu gallra bort de svagaste frukterna. Lämna en eller två kart på varje fruktsättning för optimal skörd.

Klipp häcken

Nu är det dags att klippa och putsa på vissa häckar. Liguster och Thuja är typiska häckväxter du kan klippa nu. Läs på om vilken sorts häck du har först bara, till exempel bokhäckar ska inte klippas nu. När du klippt häcken kan du även ge den en giva gödsel och en rejäl vattning för att hålla den frisk och glad.

Gallra syrenen och rhododendronen

Har du en gammal syren som behöver gallras ur eller en rhododendron du vill stamma upp? Nu är bästa tiden att göra det. Glöm inte att rhododendronen gärna vill ha rhododendrongödsel efter blomning.

Njut! - Glöm inte att ta det lugnt och verkligen njuta av din trädgård. Om du glömmer klippa gräset en dag eller två eller inte gödslar denna säsongen så gör det ingenting. Trädgården står kvar när lusten och orken kommer åter. Ha en underbar försommar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB