Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Oktober

Oktober räknas till den första höstmånaden i hela landet. Temperaturen brukar ligga under tio grader överallt men en och annan varm dag kan fortfarande komma. Det är också i oktober vi byter till vintertid, i år är det natten mellan den 29-30 oktober. Då ska klockan ställas tillbaka en timme. Men än är det mycket vi kan hitta på i våra trädgårdar. Nedan kommer lite tips om vad ni kan hitta på. Kom ihåg att på grund av de stora temperaturskillnaderna i landet kanske inte alla tips går hem i alla zoner just nu.

Text och bild: Anna Theorin

  • Kupa rosorna. Man kupar rosor för att skydda den känsliga punkten mellan den förädlade rosen och grundstammen. Detta kallas för ympställe. Ympstället ska alltid vara under jord men man kupar rosornas stammar en bit upp. Använd jord blandat med sand eller bara sand, man kan även täcka med granris eller barkmylla.
  • Vattna vintergröna växter. De vintergröna växterna behöver extra vatten innan vintern, speciellt som det varit så torrt i år. De avdunstar vatten från blad och barr året runt och behöver påfyllning nu innan den riktiga kylan sätter in. Täck gärna jorden under med torra löv så håller sig fukten bättre. Buxbom är extra känslig och behöver vattnas rejält innan vintern.
  • Fortsätt att plantera lökar! När jag står i duggregn och blåst och planterar lökar kan det vara lätt att känna att man bara vill strunta i det. Gör inte det. När värmen kommer nästa år och man längtar efter blommor och blad med hela kroppen är det så värt de där timmarna på hösten.
  • Dela vår och sommarblommande perenner. På hösten delar man alla perenner som blommat på våren eller på försommaren. De sena perennerna delar man på våren. De allra flesta perenner blir finare om man delar dem med cirka tre års mellanrum. Förutom pioner. Dessa vill inte bli varken delade eller flyttade på. Jag ska själv dela en del funkior och astilbe nu i helgen. Funkior går väldigt bra att dela och plantera nu på hösten. Man delar dem med en vass spade i små tårtbitar.
  • Plantera vitlök. I norr kan ni börja plantera vitlök, vi i söder får vänta lite till då det är för varmt. Det är viktigt att vitlöken får komma i backen innan vintern. Annars kanske den inte bildar klyftor. Plantera i bra jord och vattna. När man ser att de grönskar på våren fyller man upp med kogödsel.
  • Städa inte för mycket i trädgården. Låt perenner stå kvar under vinter och klipp ner dem på våren istället. De flesta bildar vackra vintersiluetter och de vissna stjälkarna ger ett bra skydd för vintern. Låt trädgården vissna ner i sin egen takt.
  • Åk inte iväg med era löv till tippen. Jag har många träd så naturligt blir det mycket löv i min trädgård. Jag lägger alla löv i rabatterna. Riktigt öser på med tjocka lager. På våren, när snön har gjort sitt är det inte mycket löv kvar. Det ger inte bara ett utmärkt skydd utan gratis och bra jordförbättring till dina planteringar. Jag använder mig av alla löv, dock ska boklöv och eklöv blandas upp med andra sorters löv och aldrig ligga i högar med bara den sorten. De förmultnar mycket långsamt och bildar istället en kaka med löv på rabatten.
  • Glöm inte att njuta av er trädgård! Alla årstider är vackra på sitt sätt och hösten är inget undantag. Använd tiden till att planera nästa säsong. Nu kan man se vad som har fungerat bra och vad som har fungerat mindre bra. Skriv ner tankar och funderingar i en bok så ni kommer ihåg det till nästa år.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB