Skötselkalendern - November
Trädgårdsarbete i november – Viktiga tips och inspiration
Text och bild: Anna Theorin
När november kommer är trädgårdssäsongen på väg mot sitt slut, men det finns fortfarande massor av roliga och meningsfulla saker att göra ute, oavsett var i landet du bor. Kom ihåg att anpassa dina novemberaktiviteter efter förutsättningarna i just din trädgård och zon – vädret skiftar ofta kraftigt mellan norr och söder.
Mata småfåglarna
Ett av de viktigaste och mest glädjefyllda uppdragen nu är att mata småfåglarna. När marken fryser och snön lägger sig får vissa fågelarter svårt att hitta mat. Placera gärna fågelbordet eller mataren så att du ser den från ett fönster – att sitta och betrakta de nyfikna djuren och deras småbråk är både fascinerande och avkopplande. Mata regelbundet under vintern så vänjer de sig att hålla sig i din trädgård och hjälper till att beta skadedjur och sprida frön på sommaren.
Erbjud gärna flera olika sorters mat, då alla fåglar inte äter samma saker. En blandning av talgbollar, småfågelfrön, jordnötter, solrosfrön och äppelbitar uppskattas. Glöm heller inte vattnet – ställ ut ett lågt fat och lägg i exempelvis en liten boll, så fryser det inte lika snabbt. Genom att lämna kvar vissna växtdelar och fröställningar i rabatten bjuder du dessutom på naturlig mat åt många arter.
Plantera lökar – även sent på hösten
Så länge jorden inte är stenhård av tjäle kan du fortfarande plantera lökar. Särskilt tulpaner klarar sig långt in i vintern, speciellt om du använder ett spett för att göra hål i marken. Bor du i landet där kylan redan slagit till kan du ta tillfället i akt att plantera reaprissatta lökar i krukor – dessa kan du sedan sätta ut när våren kommer, eller låta blomstra vackert direkt i sina krukor. På sajten hittar du även artiklar om exempelvis löktårtor och fler inspirerande planteringssätt.
Låt växterna vissna ned – undvik överdriven städning
Rensa inte för mycket i rabatterna! Låt perenner och ettåriga växter förmultna i egen takt så förbättrar du mikrolivet och tillför näring till jorden utan extra arbetsinsats. Dessutom fungerar nedvissnade växtdelar som ett skydd för känsliga plantor. På detta vis minskar du också behovet att jordförbättra varje år – naturen sköter mycket själv.
Tips för nedvissnande växter
- Lämna fröställningar kvar för fåglar och insekter.
- Undvik att klippa ned allt på en gång – naturen har sin egen rytm.
Förbättra lerjord genom att gräva nu
Har du tung lerjord i trädgården är november ett perfekt tillfälle att gräva och vända bäddar där tjälen ännu inte gått ner djupt. När du bryter upp lerkokorna och vänder dem bryts de ner av vinterns kyla. När våren kommer har du en luftigare och mer lättbearbetad jord att jobba vidare med. Detta är betydligt lättare än att kämpa med kladdig lera när vårregnet kommer.
Så fröer som kräver stratifiering
Vissa fröer, exempelvis akleja, kungsljus och förgätmigej, kräver en köldperiod innan de gror. Så dem nu och ställ ut sålådorna i skuggan – då har du fint försprång i växtsäsongen. På våren kan du ta in lådorna eller låta dem stå kvar så att fröerna gror i sin egen takt.
Skapa egna kransar och vinterdekorationer
November är en inspirerande tid för kreativa projekt. Med material från trädgården – som vissna hortensior, björkris, nypon och mossa – gör du lätt egna kransar eller dekorationer till dörr och bord. Fler tips om detta hittar du på Odla.nu, där vi delar idéer om hur du skapar hållbara kransar och dekorationer.
Vänd trädgårdskomposten
Passa på att vända trädgårdskomposten en sista gång innan kylan kommer på allvar. Då blandas materialet ordentligt och syresätts vilket snabbar på nedbrytningen – och ger dig fin jord att använda framåt våren.
Ytterligare tips för november
Förutom ovanstående, glöm inte att:
Skydda känsliga växter och börja planera
- Ta in eller skydda ömtåliga växter som pelargoner, dahlior och citrus för vinterförvaring.
- Ta hand om krukväxterna inomhus, och passa på att skapa vackra vinterarrangemang med barrväxter, bär och kottar.
- Påbörja planeringen inför nästa säsong – fundera över nya projekt, bläddra i frökataloger och gör en skiss över nästa års odlingar.
November behöver inte vara vilans månad i trädgården – tvärtom finns det gott om möjligheter till både praktiskt arbete och kreativt skapande. Oavsett om du tar hand om jord, växter eller djurlivet i din trädgård, gynnar dina insatser en rikare och mer levande utemiljö när våren kommer tillbaka.