Skötselkalendern
Fixa gräsmattan
Efter höst och vinter har ofta småpinnar, löv och annat skräp samlats på gräsmattan. Att räfsa bort detta på våren gör att syre och vatten lättare når ner i jorden, vilket både stimulerar gräsets tillväxt och ger en fin start på säsongen. En krattad gräsmatta ser dessutom mycket trevligare ut! Tänk dock på: Räfsa inte i mossan! Använder du mossrivare eller försöker få bort mossan med kratta riskerar du att sprida den istället, eftersom varje litet mosstrå kan slå rot och ge mer mossa nästa år.
Gödsla och dressa
När gräsmattan börjat grönska och tillväxten har kommit igång är det dags att gödsla och dressa vid behov. Jag använder enbart hönsgödsel till gräsmattan – den är kväverik, naturlig och fri från tillsatser och gifter som djur och fåglar kan få i sig.
Jämna ut och så nytt gräs
Om du ser hålor eller ojämnheter i mattan fyller du ut dem med dressjord och sår nytt gräs där det behövs. Kom ihåg att vattna ner gödslet om det inte väntas regn – det hjälper näringen att nå rötterna direkt.
Tips! Undvik att gå på gräset när marken är blöt, särskilt efter snösmältningen, eftersom det lätt skapas kala fläckar av tramp.
Rabattvård
Har du ännu inte klippt ner perennerna? Då är det hög tid nu! Klipper du dem i småbitar och lämnar kvar i rabatten, bryts de snabbt ner och blir naturlig kompost som förbättrar jordens mullhalt och struktur år efter år.
Rensa!
Ogräs börjar ofta visa sig tidigt – det kan vara övervintrat ogräs, rotogräs eller sådant som redan grott från frö. Passa på att rensa medan det fortfarande är enkelt att nå in mellan växterna, så slipper du störa etablerade växter och kan gräva upp exempelvis maskrosor ordentligt.
Gödsla rabatterna
När de första gröna bladen från perenner och lökväxter tittar upp är det dags för jordförbättring och gödsling. Jag sprider ut ett lager kogödsel över rabatterna och under buskar och träd. Det tillför årets första näring samtidigt som jorden får bättre struktur. Lägg gärna kogödsel direkt ovanpå de nedklippta perennerna – det ger både näring och ett snyggt, prydligt intryck.
Vattna
Jag vet att jag tjatar om vikten av vattning, men under torra vårperioder är det extra viktigt att hålla koll, särskilt på vintergröna växter som kan torka ut snabbt när tjälen släppt och solen börjar värma. Om du gödslar nu är det extra bra att vattna så gödseln når ner till rötterna.
Motverka mjöldagg
Växter som lätt angrips av mjöldagg bör vattnas ordentligt redan tidigt på våren – ofta kan du på så vis minska angreppen under säsongen. Kom också ihåg: har du tjäle kvar men ingen snö måste du vattna dina vintergröna buskar och växter!
Beskärning
I norra delar av landet, där det fortfarande är vårvinter eller snö kvar, kan du passa på att beskära prydnadsbuskar och fruktträd innan saven stiger för mycket.
Föryngringsbeskärning
Framför allt prydnadsbuskar mår bra av en föryngringsbeskärning – ta bort de tjockaste grenarna ända nere vid basen så att mer luft och ljus når in i busken. Det stimulerar ny tillväxt och ger friskare buskar.
Omskola växter
Snart är det dags att omskola de småplantor du kanske haft trångt stående inne över vintern – fönsterbrädan blir snabbt full så här års! Sätt om tomater djupare i nya krukor och ta bort bladen du planterar ner, så får plantorna stadigare rotsystem.
Ta hand om chili och andra småplantor
Om din chili redan fått knoppar, våga knipsa bort de allra första blommorna. Då satsar plantan mer på att växa kraftigt istället för att lägga energi på tidig fruktsättning. Det känns kanske tufft att ta bort blommorna, men det lönar sig!
Med dessa steg lägger du en riktigt bra grund för en frodig och tålig trädgård – både för gräsmattan, rabatter, buskar, träd och för de plantor du dragit upp inomhus. Lycka till, och hoppas du får en härlig trädgårdshelg!