Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern

April är här och på många platser i landet spirar nu våren. Nu startar en hektisk tid i trädgården och ibland kan det kännas som man inte riktigt hinner med allt. Nedan finns några tips på vad som är bra att göra nu i april. Eftersom vårt land är avlångt så är det såklart lite olika förutsättningar för alla. Men ni kan säkert plocka ut något trevligt ur listan att pyssla med hemma i april.

Text och bild: Anna Theorin

  • Fixa gräsmattan

Under vintern och hösten har oftast små pinnar, löv och annat skräp hamnat på gräsmattan. Om man räfsar gräsmattan och även får upp det gamla gräset som ligger underst kommer den att må mycket bättre. Syre och vatten har lättare att komma ner i jorden och det ser så trevligt ut med en krattad matta. Tänk på att: Inte räfsa i mossan! Om man använder mossrivare eller försöker räfsa bort mossan så sprider den sig ännu mer. Varje litet mosstrå kan få fäste. Ni kommer att ha ännu mer mossa nästa år om ni försöker att räfsa bort den.

Om er gräsmatta har börjat växa och grönska kan man börja gödsla och dressa om det behövs. Jag använder mig enbart av hönsgödsel till gräsmattan eftersom det är kväverikt, naturligt och innehåller inga tillsatser eller gifter som fåglar och djur kan få i sig. Hålor och ojämnheter fylls igen med dressjord och sen stödsår jag. Se till att vattna ner gödslet om det inte kommer att regna för bästa resultat.

  • Rabattvård

Om ni inte redan gjort det är det hög tid att klippa ner sina perenner nu. Om man har tid och lust kan det vara bra att klippa alla perenner i små bitar och låta de ligga kvar i rabatten. De kommer att komposteras av sig själv och mullhalten blir avsevärt bättre om man gör detta varje år.

Rensa! Vissa av oss kan redan se ogräs i rabatterna, det kan vara övervintrat, flerårigt ogräs eller fröogräs som börjat gro. Att rensa nu när det fortfarande är enkelt att komma in i rabatterna är en god idé. Då kan man även gräva upp till exempel maskrosor utan förstöra så mycket.

Jordförbättra och gödsla, när jag ser att mina tidiga perenner syns som små gröna skott och lökarna har kommit upp en bit är det dags för jordförbättring och gödsling. Varje år vid den här tiden lägger jag ut ett lager med kogödsel i alla rabatter och under buskar och träd. Då tillför jag vårens första näring samtidigt som jag jordförbättrar! Jag lägger kogödsel på de nedklippta perennerna, snyggt och bra för jordkvalitén.

Snart ser rabatterna ut såhär!

  • Vattna 

Jag vet att jag tjatar om vattningen, men om man har en torr period som jag har nu är det viktigt att vattna, speciellt vintergrönt. Vårsolen bränner på bra nu och snön har redan smält bort. Om man gödslar sina rabatter nu så kan man vattna efter gödslingen. Speciellt växter som lätt får mjöldagg är det viktigt att vattna ordentligt tidigt på våren. Då brukar man kunna minska angreppet rejält. Ni som har tjäle men ingen snö måste vattna era vintergröna buskar och växter!

  • Beskärning

Ni som fortfarande har vårvinter och kanske till och med snö kvar kan beskära era prydnadsbuskar och fruktträd. Speciellt prydnadsbuskar kan behöva en föryngringsbeskärning. Då tar man de tjockaste grenarna, längst nere vid basen. Det är för att luft och ljus ska nå ner i busken.

  • Omskola växter

Det kanske är dags att omskola växterna som står inne och trycker lite varstans. Det brukar bli trångt på fönsterbrädan så här års! Tomater planteras med fördel djupare i den nya kruka, glöm inte att ta bort bladen ni planterar ner bara. Chili, har du vågat knippsa första blommorna? Om chili redan satt knopp kan man ta bort de första blommorna, då fokuserar plantan på att bli kraftigare istället för fruktsättningen. Men jag vet, det är svårt att verkligen ta bort dem :)

Hoppas ni får en fin trädgårdshelg!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB