Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalender - Februari

Februari är en lugn månad i trädgården. Men inomhus brukar det sjuda av aktivitet. Frön ska sås, krukväxter omplanteras och sticklingar tas. Det finns såklart saker att göra utomhus också. Buskar och träd ska beskäras och om snön ligger är det dags att skaka av överflödet på buskar så de inte knäcks.

När vårvintern anländer och ljuset återvänder, är det förenat med stora möjligheter att väcka trädgården till liv igen. Men när det är dags för olika trädgårdsaktiviteter – som att så frön eller beskära buskar – beror det förstås på vilken växtzon du bor i. I Sveriges nordligare delar är vintern ofta kvar länge, medan de allra sydligaste delarna, som Skåne, redan kan ha buskar och träd som vaknar till liv. Därför är det viktigt att anpassa alla tips efter de förutsättningar som råder hos dig just nu.

Beskärning och förberedelser under vårvintern

Beskärning av buskar och träd

En av de viktigaste vårvinteraktiviteterna är beskärning. Fruktträd såsom äpple och päron beskärs med fördel under senvintern, när trädet fortfarande är i vila och innan knopparna börjar svälla. Samma sak gäller för många prydnadsbuskar: En bra metod är att såga av de tjockaste och äldsta grenarna nere vid basen. Då stimuleras busken att skjuta nya fina skott underifrån och blir tätare och friskare. Kom ihåg att beskära innan saven börjar stiga – alltså när knopparna är små och hårda. Har knopparna börjat svälla, har savflödet kommit igång, och då ökar risken för tjuriga sår och sjukdomar på både buskar och träd.

Exempel på buskar och träd som lämpar sig för beskärning nu är kornell, forsythia, syren, paradisbuske, snöbär och många fler. Undvik dock att beskära arter som blöder mycket sav, såsom björk, lönn och körsbär – de mår allra bäst av sensommar- eller höstbeskärning.

Ta fram och beskära pelargoner

Med de återvändande solstrålarna är det dags att plocka fram pelargonerna från deras vinterviloplats. Efter en lång vinter kan de se rätt risiga ut, men misströsta inte – en ordentlig nedklippning piggar alltid upp! Spara gärna några sticklingar när du klipper – de är perfekta att rota till nya plantor. Vattna upp dina pelargoner ordentligt och vänta med omplantering tills de sätter igång att växa. När rötterna ser aktiva ut kan du plantera om i fräsch blomstjord och passa på att klippa bort eventuellt skadat rotsystem.

Skaka av snö från buskar

I perioder med mycket snö gäller det att hålla koll på buskar och unga träd i trädgården. Blöt, tung snö kan böja grenar eller rent av bryta dem. Använd en kvast och skaka försiktigt av snön efter varje tungt snöfall.

Sådd, odling och smarta försprång

Frösådd i februari & mars

Vårvintern är högsäsong för alla oss fröfantaster. Redan i februari börjar många att så chili och tomat inomhus, för att få en extra tidig skörd senare. Även flera olika perenner och långsammare grönsaker bör sås tidigt, vissa behöver ett par veckor i kylskåp för att stratifieras, så att de gror bättre. Ta en stund och gå igenom ditt fröförråd, gör upp en såplan – och glöm inte: att så är både billigt och inspirerande! Sår du mycket är det klokt att anteckna sådatum på en lista för att hålla koll på när det är dags att skola om eller plantera ut.

Vintersådd – smart för tidig skörd

Vintersådd är ett utmärkt sätt att skaffa sig försprång i köksträdgården, oavsett om du odlar i land, pallkrage eller kruka. Spenat, morötter, rädisor och dill hör till de grönsaker som tål att sås på frusen jord. Lägg gärna på lite snö över fröna, så hålls fuktigheten jämn tills vårvärmen sätter igång groddarna.

Vårskötsel inne – och vidare inspiration

Krukväxterna behöver med kärlek

Det är inte bara pelargonerna som behöver extra omsorg nu, även krukväxterna vaknar snart till liv. Börja smått att gödselvattna varannan vecka när ljuset kommer tillbaka. Ska du plantera om men vill använda samma kruka? Klipp gärna lite i rötterna, det stimulerar tillväxten och växten får ny energi inför våren.

Anpassa råden efter din zon

Anpassa dina trädgårdsinsatser efter lokala förhållanden

Anpassa alltid dina trädgårdsinsatser efter din aktuella växtzon och det faktiska vädret, särskilt när vintern släpper greppet vid olika tidpunkter i landet. Är du osäker på när det är bäst att beskära eller så, leta upp information om just det träd eller buske du har. Odlingszoner och mikroklimat kan variera inom samma område – särskilt om du bor kustnära, högt eller lågt, eller i stadsmiljö.

Med dessa vårvinterns tips får du en stark och sund start på trädgårdssäsongen – och bästa möjliga förutsättningar för både gamla favoriter och nya, inspirerande odlingsexperiment.

Källor och mer inspiration:
Odlingszoner i Sverige
Fruktträd- och buskbeskärning
Ta hand om pelargonerna efter vintern
Försådd av tomat
Stratifiering av fröer
Hantera snöskadade träd
Vintersådd
Vårskötsel av krukväxter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB