Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalender - Februari

Februari är en lugn månad i trädgården. Men inomhus brukar det sjuda av aktivitet. Frön ska sås, krukväxter omplanteras och sticklingar tas. Det finns såklart saker att göra utomhus också. Buskar och träd ska beskäras och om snön ligger är det dags att skaka av överflödet på buskar så de inte knäcks.

Text och bild: Anna Theorin

När man ska så sina frön eller om man har vårvinter ute eller inte beror såklart på vilken zon man bor i. Man får anpassa sig lite. I vissa delar av landet är våren långt borta och längst ner i Skåne har vissa buskar och träd redan börjat vakna. Man får alltså ta de tips och trix som passar sin egen zon för tillfället.

  • Beskär buskar och träd - Fruktträd såsom äpple och päron kan med fördel beskäras på vårvinter. Även de flesta prydnadsbuskar kan beskäras nu för att få en föryngring. Den vanligaste principen när man beskär prydnadsbuskar är att man tar de tjockaste grenarna och sågar av dem nere vid basen. På så sätt skjuter busken nya skott nedifrån och blir tät och fin. Tänk på att buskar och träd ska vara i vila. Det betyder att knopparna inte få ha börjat svälla. Om knopparna har svällt så har saven redan börjat stiga och man beskär dem inte under savstigning.

  • Ta fram dina pelargoner
    • Ljuset är på väg till baka och pelargonerna ska friseras. Oavsett hur du har förvarat dem brukar de se rätt slitna ut nu efter vintern. Klipp ner dem rejält (glöm inte att spara sticklingar) och ge dem en rejäl vattning. När ni ser att liver har kommit åter till pelargonerna kan ni plantera om dem i blomjord. Klipp bort rötter som ser skadade ut innan ni planterar om.

  • Frösådd - Februari brukar vara månaden jag sår mest frön. Chilin är förhoppningsvis redan i jorden och tomaterna åker i i slutet på veckan. Några tomater har jag redan sått för att få igång en tidig tomatskörd inomhus. Perenner av olika slag ska sås tidigt för att blomma i år och vissa ska stratifieras några veckor för att gro. Gå igenom dina fröer och gör upp en plan om vad som ska sås när.
  • Skaka av snö
    • stora snömängder och speciellt blötsnö kan knäcka buskar. Ut och skaka av era buskar från snön i helgen.
  • Vinterså - Om man har en köksträdgård, en pallkrage eller bara en kruka spelar ingen roll. Vinterså vissa grönsaker för en tidigare skörd. Spenat, morötter, rädisor och andra lätta grönsaker går att vinterså. Lägg på lite snö på sådden om det finns.
  • Krukväxterna behöver lite kärlek också - Det är inte bara pelargonerna som behöver kärlek. Krukväxterna behöver också sitt. De man inte ska plantera om kan man börja gödselvattna varannan vecka tills man ser att tillväxten börjar komma igång. Om ni ska plantera om era krukväxter men vill använda samma kruka kan ni lätt klippa lite i rötterna. Det stimulerar tillväxt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB