Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötsel av gräsmattor

Så här års dundrar mossrivarna och kalken sprids över gräsmattan. Vi har just skördat våra första rädisor i varmbänken. I trädgårdslandet syns det dock ingenting av växtlighet och inte heller i gräsmattorna vad gräset beträffar.

Av Göran Lindeberg

Däremot frodas mossan. Mossan har nämligen den egenskapen att den växer till som bäst när det är kallt i jorden och då gräset slutat växa.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu


Mossa: Jord med gräs- och "mossrötter" Därför kan man förledas att tro att gräset är dött i den täta mossmattan. Så är dock inte fallet. Gräset bidar sin tid nere i jorden och när jordtemperaturen kommer upp till 10 grader börjar gräset växa igenom mossan. Hur kraftigt gräset växer beror helt på näringstillståndet i jorden och då har pH-värdet som marginellt påverkas av kalken mindre betydelse.

Gräs - Mossa: Jord med gräs- och "mossrötter" Mycket större roll spelar kvävet som finns i t.ex. Kalksalpeter vars kalkinnehåll är försumbart men kvävet som finns i salpetern har effekt på kvävet. Proffsen använder SuperGramino som innehåller både snabbverkande och lånsamverkande kväve. Om gräsmattan får kväve tar gräset överhand över mossan. Det blir dock alltid lite mossa kvar i botten på mattan även om man mossriver. Detta är tillräckligt för att mossan åter ska ta överhand när gräset slutar växa i november.

Som ekologisk odlare använder jag urin som gödselmedel och får en mycket snabb effekt. Vår gräsmatta som jag redan gödslat har grönskat trots kylan. Frågan om man ska ta bort mossan på våren eller låta den bli kvar i botten på gräsmattan får väl var och en ta ställning till. Själv tror jag inte att det har någon betydelse vilket man gör under förutsättning att man tillför växtnäring, i första hand kväve (N).

Det finns ställen i en trädgård där det är svårt att få gräset att ta överhand över mossan även om man gödslar. Det är på skuggiga ställen t.ex. på norrsidan av ett hus eller under träd. Tar man bort mossan där blir marken ofta helt kal med spridda grässtrån liksom inne i en tät skog. Kanske är det trots allt bättre att ha mossan kvar där.

Det går att tillfälligt döda mossan med Järnsulfat och mossan bildar då en svart massa i botten på mattan. Den kommer dock tillbaka under sommaren och finns där på hösten färdig att ta överhand då jordtemperaturen går under 10 grader.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB