Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötsel av gräsmattor

Så här års dundrar mossrivarna och kalken sprids över gräsmattan. Vi har just skördat våra första rädisor i varmbänken. I trädgårdslandet syns det dock ingenting av växtlighet och inte heller i gräsmattorna vad gräset beträffar.

Mossans tillväxt och gräsmattans livscykel

Däremot frodas mossan. Mossan har nämligen den egenskapen att den växer till som bäst när det är kallt i jorden och då gräset har slutat växa.

  • Mossa: Jord med gräs- och "mossrötter" *

Det är lätt att förledas att tro att gräset är dött i den täta mossmattan, men så är det vanligtvis inte. Gräset bidar bara sin tid längre ner i jorden, och när jordtemperaturen når upp till cirka 10 grader börjar gräset åter växa och kan faktiskt ta sig igenom mossan. Hur kraftigt och fort detta sker beror framför allt på näringstillståndet i marken, medan pH-värdet, som kan påverkas något av kalken, har mindre betydelse för gräsets växtkraft i det här sammanhanget.

  • Gräs - Mossa: Jord med gräs- och "mossrötter" *

Näringens betydelse för gräsets konkurrenskraft

Mycket större betydelse har kvävet, till exempel det som finns i kalksalpeter – där kalkinnehållet är försumbar men kvävet högst verksamt. Professionella gräsmatteskötare använder ofta SuperGramino, som innehåller både snabbverkande och långtidsverkande kväve, för att säkerställa långvarig näringstillgång. Får gräsmattan tillräckligt med kväve så tar gräset överhanden mot mossan och bildar en tät och grön matta. Även om man river bort mossan blir det dock nästan alltid lite kvar längst ner, vilket är tillräckligt för att mossan snabbt ska återta mark vid säsongens slut, när gräset slutar växa i november.

Ekologisk gödsling: egna erfarenheter

Som ekologisk odlare har jag själv erfarenhet av att använda urin som gödselmedel – effekten kommer snabbt och tydligt. Trots kyliga förhållanden har vår gräsmatta redan grönskat extra tidigt tack vare tidig gödsling. När det gäller om man ska ta bort mossan på våren eller låta den vara kvar i botten på gräsmattan, tror jag själv inte att det spelar någon större roll – så länge gräsmattan får tillräckligt med växtnäring, och då främst kväve (N).

Platser där mossan får dominera

Det finns områden i trädgården där gräset ändå har svårt att konkurrera med mossan, trots gödsling. Det gäller till exempel i skuggiga lägen, på norrsidan av hus eller under stora träd, där grästuvorna blir glesa och marken ibland nästan bar om man tar bort mossan helt – ungefär som i täta skogar. I sådana lägen kan det vara bättre att acceptera mossan och låta den vara kvar, istället för att ha en bar mark.

Bekämpning och kalkens påverkan

Det går att tillfälligt döda mossan med järnsulfat, vilket gör att mossan bildar en svart massa i botten av mattan, men effekten är kortvarig. Efter sommaren, när gräset åter går i vila och jordtemperaturen sjunker under tio grader, är mossan snabbt tillbaka och redo att ta över.

Varför total utrotning är svår

I praktiken är det därför svårt att helt utrota mossan. Med rätt skötsel – främst tillförsel av kväve, god dränering och förbättring av ljusförhållanden – kan du gynna gräset så att det tar över under årets varmare del. Men på vissa skuggiga platser kan mossan vara den allra bästa (och grönaste) lösningen för en trivsam trädgårdsmiljö.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB