Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Skötsel av gräsmattor

  • Trädgård

Så här års dundrar mossrivarna och kalken sprids över gräsmattan. Vi har just skördat våra första rädisor i varmbänken. I trädgårdslandet syns det dock ingenting av växtlighet och inte heller i gräsmattorna vad gräset beträffar.

Gräsmattan.
Gräsmattan.

Av Göran Lindeberg

Däremot frodas mossan. Mossan har nämligen den egenskapen att den växer till som bäst när det är kallt i jorden och då gräset slutat växa.

Mossa - Jord med gräs- och
Mossa: Jord med gräs- och "mossrötter"

Därför kan man förledas att tro att gräset är dött i den täta mossmattan. Så är dock inte fallet. Gräset bidar sin tid nere i jorden och när jordtemperaturen kommer upp till 10 grader börjar gräset växa igenom mossan. Hur kraftigt gräset växer beror helt på näringstillståndet i jorden och då har pH-värdet som marginellt påverkas av kalken mindre betydelse.

Gräs - Mossa - Jord med gräs- och
Gräs - Mossa: Jord med gräs- och "mossrötter"

Mycket större roll spelar kvävet som finns i t.ex. Kalksalpeter vars kalkinnehåll är försumbart men kvävet som finns i salpetern har effekt på kvävet. Proffsen använder SuperGramino som innehåller både snabbverkande och lånsamverkande kväve. Om gräsmattan får kväve tar gräset överhand över mossan. Det blir dock alltid lite mossa kvar i botten på mattan även om man mossriver. Detta är tillräckligt för att mossan åter ska ta överhand när gräset slutar växa i november.

Som ekologisk odlare använder jag urin som gödselmedel och får en mycket snabb effekt. Vår gräsmatta som jag redan gödslat har grönskat trots kylan. Frågan om man ska ta bort mossan på våren eller låta den bli kvar i botten på gräsmattan får väl var och en ta ställning till. Själv tror jag inte att det har någon betydelse vilket man gör under förutsättning att man tillför växtnäring, i första hand kväve (N).

Det finns ställen i en trädgård där det är svårt att få gräset att ta överhand över mossan även om man gödslar. Det är på skuggiga ställen t.ex. på norrsidan av ett hus eller under träd. Tar man bort mossan där blir marken ofta helt kal med spridda grässtrån liksom inne i en tät skog. Kanske är det trots allt bättre att ha mossan kvar där.

Det går att tillfälligt döda mossan med Järnsulfat och mossan bildar då en svart massa i botten på mattan. Den kommer dock tillbaka under sommaren och finns där på hösten färdig att ta överhand då jordtemperaturen går under 10 grader.