Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sköt om dina tomater!

Vi som odlar tomater på balkongen och i uterummet har en härlig tid framför oss när tomaterna börjar mogna. Men de behöver ses efter och skötas om för att skörden ska bli riktigt fin.

Av Sylvia Svensson

Tomater älskar sol och värme, men värmen har verkligen låtit vänta på sig denna försommar, det är inget idealväder för tomaterna som huttrar i kylan och får gula fläckar på bladen.

Håll ett öga på termometern och ordna ev. värmefläkt om du odlar i växthus eller uterum och om kylan fortsätter. Stora svängningar i temperaturen kan nämligen göra så att tomaterna spricker. Om bladen skulle rulla sig och bli "krispiga", beror detta oftast på för låga nattemperaturer.

Vattna, gödsla och tjyva

Tomater älskar även vatten, så man får passa dem med det så fort det torkar upp på krukytan. De är också hungriga, så tomatgödsel en gång per vecka är berättigad. Mer jord eller en ännu större kruka kan också behövas om tomaterna växer kraftigt.

Och så fram med fingrarna och tjuva de sorter som ska tjuvas, d v s de högväxande sorterna. Busk- och ampeltomater behöver däremot inte tjuvas.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

De högre sorterna behöver säkert stöd för att inte falla omkull av vikten av frukterna. Bind med stöd av starka bambupinnar eller med snören från växthustaket.

Se upp för ohyra!

Ta en noggrannare titt då och då, även på undersidorna av bladen, så att tomaterna inte har drabbats av löss eller annan ohyra. Oftast räcker det med fingrarna för att ta bort ohyran om man är ute i tid, men man kan också spruta med såpsprit, se recept längre ner.

Skulle man fått mycket löss och har massor med plantor, finns det ett biologiskt bekämpningsmedel, bladlusgallmyggan Aphidoletes apfidimyza, som man kan släppa loss i växthuset. Finns att köpa på nätet.

Förutom löss finns det en del andra marodörer som kan drabba tomater: minerarflugor, mjöllöss (=vita flygare), tomatgallkvalster, grönsaksfly och växthusspinnkvalster. Åtgärder beror på vad som drabbat tomaterna, det finns medel att köpa i handeln

Sjukdomar på tomat

Förutom odjur, finns tyvärr också en rad svampsjukdomar som kan drabba tomater, den vanligaste är gråmögel. Så försök hålla god hygien i växthuset/uterummet och undvik att det bildas kondens. Att spruta med Atamonvatten (flytande konserveringsmedel, ca 2 msk per liter vatten) i förebyggande syfte kan vara bra, men mot redan uppkommen gråmögel hjälper det inte, bättre att ta bort de drabbade bladen.

Placera plantorna luftigt så att den ev. smittan inte sprids så lätt. Vattna försiktigt, särskilt inte på bladen, under kalla perioder och mulna dagar, ta bort angripna blad genast och gallra gärna tomma klasar och stora blad nertill.

#Recept på såpsprit#

1 dl grönsåpa 1 msk T-sprit 9 dl vatten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB