Sköt om dina tomater!
Vattna, gödsla och tjuva
Tomater älskar sol och värme, men denna försommar har varit ovanligt kall och segstartad. Det är långt ifrån idealväder för tomaterna, som lätt huttrar i kylan och får gula fläckar på bladen när natt- och dagstemperaturerna pendlar. Håll därför noga koll på termometern – speciellt om du odlar i växthus eller uterum. Om kyliga nätter eller stora temperaturskillnader fortsätter, kan en värmefläkt bli räddningen. Plötsliga temperatursvängningar kan även göra att frukterna spricker, och om bladen rullar sig och känns krispiga är det oftast ett tecken på för låga nattemperaturer.
Tomater har inte bara smak för sol, utan även för jämn tillgång till vatten. Låt ytan på jorden torka upp lätt mellan vattningarna, men var vaksam – tomatrötter trivs varken i torka eller stående vatten. Under varma dagar kan daglig vattning behövas, i riktigt små krukor till och med två gånger om dagen. För bästa tillväxt rekommenderas också att du matar dina plantor med tomatgödsel en gång per vecka. Tomater är hungriga växter och behöver näring för att blom och frukt ska utvecklas. Om plantorna växer kraftigt kan mer jord eller större krukor krävas för att ge rötterna ordentligt utrymme.
Praktisera tjuvning på de högväxande sorterna (indeterminata), det vill säga nyp bort sidoskott i bladvecken regelbundet. Busk- och ampeltomater behöver däremot inte tjuvas. Och glöm inte att de högre sorterna även behöver stöd – bind dem stadigt vid bambupinnar eller hängande snören från växthusets tak för att undvika att tunga tomatklasar får plantorna att välta.
Tips för näring och sortval
- Mata en gång i veckan med flytande tomatgödsel, särskilt under blomning och fruktsättning.
- Byt till större kruka i tid, minst 10 liters kärl för högväxande tomater ger bäst resultat.
- Välj sorter efter odlingsplats: det finns extra tåliga för friland, och kompakta för kruka/balkong.
Se upp för ohyra!
Granska dina tomatplantor ofta, gärna på undersidan av bladen, för att upptäcka skadedjur i tid. Löss och annan ohyra kan ofta tas bort för hand när angreppet är litet. Vid större angrepp kan man använda såpsprit (recept längre ner) som är skonsamt för plantorna. Om du odlar många tomater i växthus och drabbas av mycket bladlöss, finns det även biologisk bekämpning i form av bladlusgallmyggan (Aphidoletes aphidimyza), som kan köpas och släppas ut där angreppet är störst.
Tomater kan även angripas av andra skadegörare som minerarflugor, vita flygare (mjöllöss), tomatgallkvalster, grönsaksfly och växthusspinnkvalster. Insatserna varierar beroende på vilket skadedjur det handlar om, men det finns godkända medel i handeln för de flesta situationer.
Förebyggande åtgärder
- Inspektera bladen regelbundet och ta bort skadade/angripna delar.
- Håll plantorna luftigt och undvik trängsel för att minska spridningen.
- Använd insektsnät för att hålla ohyra borta i utsatta miljöer.
Recept på såpsprit
Ett egenblandat och effektivt medel mot bladlöss:
- 1 dl grönsåpa
- 1 msk T-sprit
- 9 dl vatten
Blanda och spraya direkt på de angripna växtdelarna.
Sjukdomar på tomat
Förutom skadedjur kan olika svampsjukdomar ställa till det för tomatodlare, och den vanligaste är gråmögel. Håll därför god hygien i växthus/uterum och undvik att kondens bildas. Ett förebyggande trick är att spruta plantorna med utspätt Atamonvatten (ca 2 msk flytande konserveringsmedel per liter vatten). Observera dock att detta inte hjälper om gråmögel redan brutit ut – då är det bästa att ta bort angripna blad så fort som möjligt.
Luft och ljus mot sjukdom
- Placera tomatplantorna ordentligt glest från varandra så risken för smittspridning minskar.
- Undvik att vattna på bladen, särskilt under kalla perioder och mulna dagar.
- Ta genast bort angripna blad samt gallra ut tomma klasar och stora blad nertill för bättre ljus och luftgenomströmning.
Plantera rätt och ge utrymme
Plantera alltid om småplantor separat, gärna med djupare plantering än tidigare för mer kraftfullt rotsystem. Satsa på en planta per kruka och lämna mellan 35–55 cm mellan plantorna så de får plats att växa och utvecklas utan konkurrens om ljus, vatten och näring. Välj gärna sorter anpassade efter odlingsplatsens förutsättningar – det finns särskilda tomater för frilandsodling, växthus och kruka.
Smarta odlingstips
- Rotera krukorna ibland om de står vid vägg eller glas, så växer plantorna jämnare.
- Byt plats och sort från år till år för att minska risken för jordbundna sjukdomar.
- Plantera djupare än förut så utvecklas extra rötter på stammen för en kraftigare planta.
Så får du friska och glada tomatplantor
Genom att följa dessa enkla och beprövade odlingsråd får du friska, frodiga tomatplantor och förhoppningsvis en riklig skörd – även när sommaren är lite seg och vädret spelar oss spratt. Lycka till med tomaterna!