Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sköt om dina rosor

**Katarina Kihlberg** Rosor kan vi odla i rabatt och kruka, i stora mängder i trädgården eller några favoriter på balkongen som blommar hela sommaren. För att rosorna ska blomma länge behöver de skötas om och hållas så friska som möjligt.

Regelbunden rosskötsel

• Ta bort fula blad, särskilt om det finns larv- och svampangrepp på dem! • Ta också för vana att kontinuerligt ta bort utblommade blommor på dina rosor. Om du putsar bort de vissna blommorna och de närmaste 2–3 bladen under på återblommande (remonterande) rosor, så blommar de en gång till på eftersommaren. • Rosorna kan behöva ha en sista gödning inför hösten, men senast nu i mitten på juli. Mylla ner lite rosgödsel eller kogödsel i jorden intill rosen. Du kan också bre gräsklipp ovanpå jorden under rosen, det är en bra näringskälla och håller fukten bra. • Ta bort eventuella vildskott på rosorna, sådana som växer ut under förädlingsstället.

Håll koll på ohyra och svamp!

Rosor älskas inte bara av oss odlare utan också av diverse skadedjur och svampar. Håll utkik efter dem och åtgärda vid behov! Jag tar upp några vanliga typer av angrepp.

Bladlöss: Lössen är gröna eller röda och suger glupskt på rosens unga skott och knoppar och gör att blad och blommor kan missbildas. Åtgärd: Plocka och kläm ihjäl lössen. Spruta med såpalösning (1/2 dl till 1 l vatten) eller växtvårdsmedel som finns i garden centers eller handelsträdgårdar.

Steklar: Rosenskottstekeln lägger sina ägg i rosens skottspetsar. När larverna kläcks borrar de in sig i skottet som vissnar. Liten rosenbladstekel lägger ägg i rosens bladkanter vilket gör att bladen rullar ihop sig. Där inne lever sedan larven. Det finns även steklar som äter på rosornas knoppar. Åtgärd: Klipp bort skott och blad så snart de ser ut att börja vissna eller rulla ihop sig. Bränn dem. Detta är det mest effektiva eftersom stekelns livscykel bryts. Om larverna får kläckas och leva på rosen övervintrar de och lägger ägg nästa år.

Blad- och knoppvecklare: Flera arter av små nattfjärilar kan angripa rosor. I skottspetsarna brukar småbladen vara ihopspunna med fina trådar så att det bildas ett ”litet bo” där larven befinner sig. Du kan också se gnagskador på blad och blomknoppar då rosen är angripen. Åtgärd: Plocka bort larverna, eller snarare det ”lilla boet” för hand.

Svartfläcksjuka: Som namnet antyder får blad och ibland även skott brunsvarta fläckar. Efter ett tag gulnar angripna blad och faller av. I värsta fall kan hela busken tappa sina blad. Åtgärd: Så snart du ser blad med brunsvarta fläckar bör du plocka bort dem och gräva ner någonstans på tomten. Var extra noga med att städa bort angripna växtdelar ur jorden på hösten, så att svampsporer inte ligger kvar under vintern. Svartfläcksjuka går också att bekämpa biologiskt tidigt på våren och på senhösten med trichoderma- svampar, som finns att köpa i välsorterad trädgårdshandel.

Rosmjöldagg: En mjölig, vit beläggning lägger sig på blad, skott och knoppar. Den kan efterhand bli ordentligt tät och övergå i gråbrunt. Rossorter som ha mörkgröna, lite läderartade blad tenderar att angripas mindre. Åtgärd: Plantor som är saftspända (vattnade och spänstiga) står lättare emot mjöldagg vilket gör att rosen inte bör utsättas för torka, särskilt inte tidigt på säsongen. Plantera i näringsrik och vattenhållande jord och vattna vid torka. Gör ett eget växtvårdsmedel för att bekämpa mjöldagg: 2 tsk bikarbonat och 2 tsk såpa tillsätts i en liter vatten. Spreja regelbundet under hela säsongen och börja så tidigt som möjligt.

_Jag önskar er en fin fortsatt rossäsong! Katarina, Odla.nu_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB