Sköt om din gräsmatta!
Varför ska gräset gödslas?
Vi önskar oss ofta en gräsmatta som är tät, slitstark, jämn och grön – både för lek, spel och avkoppling. För att gräsmattan ska hålla sig så fin krävs en del insatser, eftersom den ständigt utsätts för både slitage och konkurrens från ogräs och mossa. Ogräs och mossa kan snabbt etablera sig eftersom deras växtsäsong ofta är längre än gräsets, vilket ställer ännu högre krav på gräsets hälsa och täthet.
Vid varje gräsklippning och genom naturlig urlakning förlorar marken viktiga näringsämnen. För att gräset ska återfå sin livskraft och kunna konkurrera med ogräs och mossa behöver du därför regelbundet tillföra näring i form av gödsel. Näringen tar gräset upp med hjälp av vatten, först till rötterna och sedan ut i hela plantan. Regelbunden och anpassad gödsling är avgörande för att gräset ska växa bra, tåla slitage och motstå sjukdomar, precis som du kan läsa mer om i vår Guide till din gräsmatta.
När ska gräset gödslas?
Den allra viktigaste gödselgivande perioden infaller på våren när gräset börjar vakna till liv och visa tecken på tillväxt. En tidig vårgödsling ger gräset en välbehövlig näringskick och stärker dess förmåga att snabbt bilda täta tuvor som kan konkurrera med både ogräs och mossa, som redan hunnit börja växa tidigt på säsongen. Tips om vårens skötsel får du i artikeln Vårvårda gräsmattan.
Efter den första gödselgivningen bör du gödsla ytterligare en till två gånger under försommar och sommar för att stimulera fortsatt tillväxt och täthet. Vill du ge gräsmattan extra styrka inför vintern kan du även gödsla på hösten, men då med ett gödselmedel som saknar kväve och istället innehåller fosfor och kalium. Detta stärker både rötterna och förbättrar växtens motståndskraft mot kyla, även om höstgödslingen inte är lika avgörande för gräsmattans kvalitet som vår- och sommargödslingen.
Viktigt att tänka på vid gödsling
- Gödsla inte när det är risk för torka, eftersom näringsämnena då kan skada gräset.
- Efter varje gödsling, se till att vattna gräset om det inte regnar naturligt inom kort.
- Anpassa mängden gödsel utifrån skicket på din gräsmatta och rekommendationerna på förpackningen.
Hur ska gräset gödslas?
För bästa resultat behöver gödseln spridas jämnt och tunt över hela gräsmattan – räkna med 2 till 3 kilo gödsel per 100 kvadratmeter yta. Mineralgödsel bör helst spridas i samband med regn eller efterföljande vattning för att undvika att gräset bränns av koncentrerad näring. Använder du däremot ett organiskt gödselmedel kan det strös ut när som helst under säsongen, eftersom det är mildare och inte medför risk för bränning.
Mät gärna upp ytan på din gräsmatta och anpassa mängden gödsel utifrån rekommendationerna på förpackningen, så minimerar du risken för både över- och undernäring. Praktiska tips om gödsling och gräsmattevård hittar du även i 10 frågor om gräsmattan.
Bra att tänka på
- Använd gärna en gödselspridare för jämnare resultat.
- Tvätta händer och redskap noggrant efter avslutad gödsling.
- Undvik att sprida gödsel när jorden är frusen eller snötäckt.
Vilket gräsgödsel ska jag använda?
För både gräsmattan, övriga trädgården och miljön utanför tomtgränsen är organiskt gödsel ofta det bästa alternativet. Organiskt gödsel är långtidsverkande, minskar risken för urlakning och näringsbrist samt bränner inte gräset. Näringsämnena finns kvar i jorden under lång tid och frigörs successivt i takt med gräsets behov. Dessutom gynnas jordens mikroflora och smådjur när du tillför en naturlig näringskälla. Detta leder till en mer luftig och vattenhållande jord och en gräsmatta som är både grönare och tåligare – något du kan lära mer om i våra samlade råd och guider.
Näringsämnen gräset behöver
Gräset kräver en balanserad tillförsel av både makro- och mikronäringsämnen:
Ämne | Funktion |
---|---|
Kväve (N) | Ger grön färg, stimulerar tillväxt och återhämtning |
Fosfor (P) | Gynnar rotutvecklingen |
Kalium (K) | Stärker cellväggar och förbättrar vinterhärdighet |
Mikronäringsämnen | Behövs i små doser för enzymaktivitet och stabil tillväxt |
En allsidig gödselprodukt hjälper dig att täcka alla gräsets behov utan risk för obalans och näringsbrist.
Läs mer och fråga om gräsmattan på Odla.nu!
Artiklar
Frågor & svar
På Odla.nu har vi god hjälp kring frågor om gräsmattan av vår expert Jankov Månsson, som svarar i samarbete med Algomin.
Du kan ställa dina frågor om gräsmattan till Jankov på .
Lycka till med din gräsmatta!