Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skörda dina kryddväxter!

Kryddväxter har många goda sidor – de är vackra, aromatiska, lättodlade och passar i både kruka och rabatt. Lägg därtill att du kan skörda dem för att använda när den färska kryddsäsongen är över. Det är inte svårt och du kommer vara så nöjd fram i höst när du kryddar mat och bröd med egen skörd!

Av Katarina Kihlberg

Det går att skörda kryddväxter under hela växtsäsongen, men plantorna är mest aromatiska alldeles före blomningen. Bäst tidpunkt för skörd är en solig förmiddag när daggen hunnit torka upp och innan solen blivit för stark. Välj ett tillfälle då du har tid att ta hand om skörden med detsamma. Nu finns olika sätt att gå vidare.

Torka i buketter

Skörda hela stjälkar, ta bort de nedersta bladen på varje stjälk och sätt ihop med gummiband till luftiga buketter. Fäst ett snöre eller en bit ståltråd i varje bukett och häng upp och ner i ett luftigt, torrt och mörkt utrymme. Efter ungefär två veckor är det lagom att repa av de torra bladen från stjälkarna. Gör ett test genom att se om det går att smula ett blad mellan fingrarna – då är det torrt nog. Lägg till sist de torra bladen i burkar eller papperspåsar och se fram emot en kryddig höst. Glöm inte att skriva vad som är vad!

Torka bladen

Klipp stjälkar av dina kryddörter och plocka sedan av friska, fina blad. Bred ut bladen på ett torrt underlag, exempelvis en korg, bakplåt eller kartong. Placera i ett varmt, luftigt och torrt utrymme. Rör om bland bladen varje dag för att lufta. Efter ungefär en vecka är bladen torkade. Gå igenom dem innan du stoppar i burkar eller påsar och plocka bort blad som ser trista ut.

Torkning i ugn eller mikro

Alla har vi inte perfekta utrymmen för att torka kryddor. Då kan du använda ugn eller mikro. I ugn breder du ut bladen på en plåt, sätter ugnen på mellan 20 och 30 grader, aldrig mer, och håller ugnsluckan lite på glänt. Rör om då och då. Torkningstiden varierar − när du kan smula sönder bladen mellan fingrarna är det klart. I mikrovågsugn går det fort – det handlar om minuter − men tiden varierar från ugn till ugn. Lägg blad på ett fat och kör mikron korta stunder och kontrollera hur örterna känns innan du kör vidare. När bladen känns riktigt torra är det klart.

Torrfrysning

Skörda fina, friska hela kvistar eller blad. Spola av dem och låt torka. Lägg ut kryddörterna på en plåt eller form, inte för tätt, och sätt in i frysen. När de är frysta lägger du dem i lådor eller påsar, sätter etiketter och förvarar i frysen. En variant är att lägga örterna i iskuber och frysa in dem där för att sedan flytta över örtkuberna i påsar eller burkar.

#Läs om kryddväxter på Odla.nu#

Kryddväxter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB