Skörda dina kryddväxter!
Kryddväxter har många goda sidor – de är vackra, aromatiska, lättodlade och passar i både kruka och rabatt. Odlar du egna örter får du inte bara tillgång till fräsch smak året om, du ger också trädgården eller balkongen extra prunk. Dessutom är det både enkelt och roligt att skörda och bevara kryddorna, så att du kan njuta av dem långt efter att säsongen är över. Det är inte svårt, och du kommer vara så nöjd fram i höst när du kryddar mat och bröd med egen skörd!
När är det dags för skörd?
Du kan skörda kryddväxter under hela växtsäsongen, men plantorna är som mest aromatiska alldeles före blomningen. Den bästa tidpunkten för skörd är en solig förmiddag när daggen torkat upp men innan solen blivit för stark. Det minimerar vattenhalten i bladen och ger bästa smak. Välj gärna att skörda när du har gott om tid – det är viktigt för att snabbt ta hand om örterna så att smak och arom bevaras så bra som möjligt.
Sätt att förvara och bevara kryddor
Nu finns det flera olika sätt för dig att förvara och bevara dina kryddor beroende på vad som passar dig bäst:
Torka i buketter
Skörda hela stjälkar, ta bort de nedersta bladen på varje stjälk och bind ihop med gummiband till luftiga buketter. Fäst ett snöre eller en bit ståltråd i varje bukett och häng dem upp och ner i ett luftigt, torrt och mörkt utrymme. Efter ungefär två veckor kan du repa av de torra bladen – gör ett test genom att smula ett blad mellan fingrarna, då känner du om det är torrt nog. Lägg de torra bladen i burkar eller papperspåsar och kom ihåg att skriva vad de innehåller – det blir lätt förväxling annars när du har flera sorter!
Torka bladen löst
Klipp av stjälkarna och plocka av friska, fina blad. Bred ut bladen på en torr yta såsom en korg, bakplåt eller kartong och placera i ett varmt, torrt och luftigt utrymme. Rör om bland bladen dagligen för att de ska luftas och torka jämnt. Efter cirka en vecka är bladen redo att stoppas i burkar eller påsar – se till att inte ta med några blad som ser trista ut.
Torkning i ugn eller mikro
Om du saknar plats för att hänga dina örter eller torka dem luftigt, kan du använda ugn eller mikrovågsugn. Lägg bladen på en plåt och sätt ugnen på låg temperatur, mellan 20–30 grader, och låt ugnsluckan stå på glänt. Rör om då och då. I mikron går det ännu fortare – lägg bladen på ett fat, kör korta intervaller och känn efter; det handlar ofta om minuter. När bladen lätt kan smulas mellan fingrarna är de färdiga.
Torrfrysning
För vissa örter, exempelvis persilja och dill, passar torrfrysning bäst. Skölj och låt bladen torka på hushållspapper, sprid ut dem på en plåt och stoppa in i frysen. När de är helt frysta lägger du dem i burkar eller påsar, gärna med namn på, och förvarar i frysen. Ett smart tips är att frysa örterna i iskuber så kan du enkelt ta fram lagom mängd vid matlagningen.
Tips för bästa resultat
- Skörda alltid när du har möjlighet att omedelbart ta hand om örterna – aromen sitter kvar bäst då.
- Förvara dina torkade örter i mörka, tättslutande burkar eller papperspåsar så skyddar du dem från ljus och fukt.
- Märk alltid allt noga, särskilt om du har flera sorters kryddväxter!
Sammanfattning
Att skörda och ta hand om kryddväxter är både lätt och belönande. Med enkla metoder får du egna kryddor med bibehållen smak att använda hela året. Så passa på att ta tillvara på din kryddskatt! Mer tips hittar du hos Odla.nu.
Lycka till med dina kryddor!
önskar Katarina, Odla.nu