Sköna gröna veckor!
Bra att göra nu!
Skriv ner eller ta bilder!
Det är lätt att tro att minnesbilderna från trädgården ska finnas kvar till nästa år – men ofta försvinner detaljerna. Ta därför tid att dokumentera redan nu!
Tips för dokumentation
Skriv ner vad som blev allra bäst i trädgården den här säsongen, vad som gick mindre bra, vilka blommor, buskar eller grönsaker du blev extra nöjd med, och vad du vill förbättra. Fundera också på vilka färger eller kombinationer du saknat och vilka nya idéer du vill pröva nästa säsong. Fotografera både enskilda växter och hela rabatter; bilderna är ovärderliga i vinter när du drömmer och planerar för kommande vår och sommar.
Samla fröer för sådd nästa år
Hösten är en utmärkt tid för att samla fröer från dina egna växter eller från andras trädgårdar (fråga om lov).
Så här gör du
Frökapslarna visar att det är dags när de blivit bruna, torra och lätt släpper ifrån sig sina frön. Då är fröna mogna och redo att sparas. Samla helst fröer en torr dag för att minska risken för mögel, och förvara dem torrt och svalt i papperspåsar eller kuvert – märk med namn och datum så du har koll till våren. Det gäller både sommarblommor, perenner och vissa grönsaker. Ta gärna reda på om den sort du vill samla har specifika krav, särskilt om du samlar för första gången.
Plocka frukt och bär!
Hösten bjuder på den största skörden av frukt och bär – passa på att ta vara på allt gott!
Spara sommaren
Du kan frysa in, torka, lägga in eller baka av dina äpplen, plommon, hallon och andra bär, eller bara njuta direkt från grenen. Genom att ta tillvara frukter och bär nu kan du njuta av sommarsmaker långt in under de mörkare månaderna.
Ta hand om favoriterna från sommaren
Vill du spara dina favoritsommarblommor till nästa år? Ta sticklingar nu – exempelvis av fuchsia, margerit, verbena, klockranka, Törnrosas kjortel och pelargoner.
Så här går det till
Sätt sticklingarna i småkrukor och låt dem rota sig under lysrör i ett svalt men ljust rum. Har du möjlighet, kan hela växten tas in för vinterförvaring i ett uterum eller ett ljust förråd där det är svalt men frostfritt, med ett minimum av vattning under vintern. Då har du ett rejält försprång till nästa säsong.
Kantskär rabatterna och rensa ogräs
Ge rabatterna en sista finputsning för säsongen: kantskär så att det blir snyggt inför vintern, och rensa bort de sista ogräsen.
Varför göra det nu?
Det förhindrar att ogräset hinner sätta frö eller övervintra som rotogräs, vilket ger en lättare start på våren och sparar mycket tid senare.
Fynda och byt växter!
Under hösten kan du göra riktiga fynd – många plantskolor och garden centers säljer ut växter inför säsongsslut.
Byt plantor smart!
Dessutom arrangeras ofta plantbytardagar och växtloppisar av trädgårds- och koloniföreningar, skolor och andra organisationer. Håll ögonen öppna i tidningen och på nätet efter dessa tillfällen. Om du köper eller byter till dig växter som du inte hinner plantera på sin slutgiltiga plats nu, kan du jordslå dem: lägg plantorna samlat i en skyddad del av trädgården och täck rötterna med jord. Då klarar de vintern i väntan på att få sin plats i rabatten till våren.
Att ta till vara på höstens möjligheter och förbereda inför nästa säsong ger både bättre resultat och gör trädgårdsarbetet ännu roligare. Dokumentation, frösamling, växtförvaring och fynd kan hjälpa dig att skapa en ännu grönare och mer inspirerande trädgård nästa år.
Ha en skön, grön vecka!
önskar Katarina