Sköna gröna veckor!
Text och bild Katarina Kihlberg
Bra att göra nu!
Skriv ner eller ta bilder! Vi tror att vi ska komma ihåg med så är det tyvärr sällan. Dokumentera därför nu så du kan friska upp minnet under vinter och vår. Vad blev som allra bäst i trädgården denna säsong? Vad blev mindre lyckat? Vilka växter vill du satsa mer på och varför? Vilka färger har du saknat? Vilka kombinationer blev bäst? Skriv ner och ta gärna bilder som du kan plocka fram i vinter när du blir sugen på att planera och drömma inför nästa vår.
Samla fröer för sådd nästa år. Ta tillvara fröer från dina egna växter eller fråga om du får ta från grannars och vänners rabatter eller krukodlingar. När och hur du plockar fröer skiljer sig från olika växter. Är du ute efter en viss sort bör du läsa på om just den, annars är det bara att samla fröer när du hittar. Hösten är en utmärkt tid att skörda många fröer. Du ser när det är dags på att frökapslarna har blivit bruna, torra och lätt släpper ifrån sig sina frön. Förvara dina fröer torrt, exempelvis i pappåse eller kuvert – skriv på vad du har skördat!
Plocka frukt och bär! Frys in, torka, baka eller bara ät direkt från grenen.
Du kan försöka spara några av dina favoritsommarblommor genom att ta sticklingar av dem nu, rota och plantera dem i småkrukor och förvara dem under lysrör i ett svalt, ljust rum. Du kan ta sticklingar på exempelvis fuchsior, margeriter, verbena, klockranka, Törnrosas kjortel och pelargoner. Har du möjlighet kan du i stället ta in hela växten för vinterförvaring i ett ljust, svalt förråd eller ett vinterbonat uterum. Vattna dem några enstaka gånger under vintern, så de inte torkar ut.
Kantskär rabatterna så det är snyggt till vintern. Plocka de sista av ogräsen så att ingenting blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter.
Fynda och byt växter! Det finns olika sätt att fynda växter så här års. Många plantskolor och garden centers säljer ut växter vid den här tiden på året och den som letar kan göra riktiga klipp. Växtmarknader, plantbytardagar och plantloppisar är ett annat bra sätt att hitta växter som du kan köpa billigt eller byta till dig. Sådana anordnas av trädgårdsföreningar, koloniföreningar, skolor som driver trädgårdsutbildningar och många andra. Håll utkik i din lokala tidning eller leta på nätet efter vad som finns i just dina omgivningar.
Om du inte vet var du ska plantera dina växtfynd, utan vill vänta till våren med att bestämma dig, kan du jordslå plantor nu. Välj ett hörn av trädgården där du kan lägga dina plantor och ösa jord över så att rötterna täck ordentligt. Där ligger de sedan skyddade i väntan på att få sitt permanenta hem till våren.
_Ha en skön, grön vecka! önskar Katarina_