Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skapa rum för fjärilar!

Fjärilar har bra smak! Se själv om du går förbi en plantering där mängder av fjärilar fladdrar från blomma till blomma och då och då slår sig ner i solgasset. Du kommer upptäcka att rabatten ligger i sol och värme och består av vackra, färgglada blommor med härliga dofter. Här kan alltså även vi trivas utmärkt!

Av Katarina Kihlberg

Text och bild: Katarina Kihlberg

Vill du skapa en egen fjärilsrabatt i din trädgård eller en fjärilshörna på balkongen? Då ska du få lite tips för att komma igång!

Fjärilar trivs i solen

På balkongen kan du ställa dina fjärilskrukor mot en soldränkt vägg och i trädgården letar du upp en solig, varm plats.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Fjärilar trivs i lä

Har du ingen skyddad plats kan du plantera en lähäck runt rabatten i trädgården av ex syren eller liguster. På balkongen vindskyddas dina krukor av en spaljé med klängväxter på, ex en doftande kaprifol eller ettårig slingrande indiankrasse.

Ju fler desto bättre!

Fjärilarna hittar lättare sina favoritplatser om du placerar växterna i klungor. I rabatten kan du plantera många växter av samma sort i grupp och på balkongen vägleder du fjärilarna genom att samla ihop fjärilskrukorna på en plats.

Skapa ett vilohörn för fjärilarna

Placera ett fågelbad och några stenar dit fjärilarna kan söka sig för att dricka och vila en stund. Nu har du skapat en fin miljö för både dig själv och fjärilarna. I trädgården kan du ev också tänka på att larver och puppor behöver någonstans att växa till. Nässlor, gräs och tistlar är utmärkta växtslag så vill du slippa rensa en hörna av trädgården kan du skylla på att du skapat en fristad för fjärilarnas fortplantning!

Starka färger på blommorna!

Växter som drar till sig fjärilar är vackra, färgstarka och doftar av nektar. På balkongen blir en klunga med kryddväxter en fin fjärilshörna och i den lilla trädgården är syrenbuddleja, eller fjärilsbuske som den så passande heter, ett säkert kort. Dina växtval är så klart beroende av plats och möjligheter. Bra sorter att börja med är:

Perenner och kryddväxter: anisisop, lavendel, stenkyndel, rosenflockel, blodnäva, fetbladsväxter, isop, rosmarin och kungsmynta. Buskar: syrenbuddleja, syren och kaprifol. Ettåringar: heliotrop, jätteverbena, luktärt och ringblomma Lökväxter: pingstliljor, snöklocka och kungslilja.

Det härliga med att ta sig tid och lust att skapa en fjärilshörna på balkongen, i trädgården eller täppan är att det blir en lika skön plats att vistas på för dig som för fjärilarna. Nytta med nöje alltså!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB